Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

CES 2013: Ultra HD TV’s, OLED TV’s en vernieuwde Smart TV platformen

Geschreven door
Geplaatst op12 januari 2013, 15:15 Categorie3D

CES 2013, de grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld, is weer voorbij en we hebben de afgelopen week dan ook een hoop nieuwe producten voorbij zien komen. Hoewel er natuurlijk weer nieuwe 2013 LCD en plasma TV series van alle grote fabrikanten gepresenteerd zijn lag de focus op nieuwe technieken als OLED en 4K Ultra HD. Ook Smart TV was een belangrijk onderwerp.

2013 LCD en plasma TV series

Iets waar we elk jaar weer naar uitkijken is de komst van de volgende generatie plasma en LCD TV’s. Alle nieuwe technieken, ontwikkelingen en prototypen zijn natuurlijk leuk maar we willen ook weten waar we het komende jaar voor naar de winkel kunnen. Opvallend is dat dit jaar alle fabrikanten meer focus op nieuwe technieken en ontwikkelingen legden dan op de 2013 LCD en plasma TV series. Waar we vorig jaar nagenoeg de complete line-up van de grote fabrikanten te zien kregen hebben we dit jaar voornamelijk de topmodellen voorbij zien komen. Van onder meer Samsung, LG en Panasonic weten we dus niet exact wat we dit jaar voorgeschoteld krijgen en ontbreken er voor de topmodellen ook nog specificaties.

Samsung heeft afgelopen week haar nieuwe 2013 plasma TV line-up met het F8500 topmodel getoond en komt natuurlijk ook weer met een LCD TV line-up waar de F8000 het topmodel van is. Sony houdt het dit jaar weer alleen bij LCD TV’s en komt met een klein aantal LCD TV series waarbij net zoals de voorgaande jaren het design een belangrijke rol speelt. Panasonic pakt ook in 2013 weer groots uit en lanceert 32 nieuwe LCD en plasma TV’s. De 2013 plasma TV line-up heeft de nieuwe ZT60 serie als vlaggenschip serie en de 2013 LCD TV line-up kent de WT60 als topmodel. Een unieke feature van de high-end plasma modellen is de mogelijkheid op het scherm te tekenen en te schrijven.

Sharp-LC-60LE857

Sharp zet de trend van grootte TV’s die vorig jaar ingezet wordt vrolijk door. De fabrikant komt met een groot aantal LCD TV’s die een formaat van 60 inch en groter hebben. Toshiba lanceert een aantal nieuwe LCD TV series met onder meer 3D weergave en een nieuw design. Opvallend is het feit dat we nog nauwelijks iets afweten van de 2013 LCD en plasma TV line-up van LG. De Koreaanse fabrikant heeft tot op heden alleen wat eerste specificaties en features vrijgegeven, en aangegeven dat alle LCD modellen gebruikmaken van LED achtergrondverlichting.

Smart TV

Een onderwerp waar veel aandacht aan besteed werd tijdens CES 2013 is Smart TV. Alle grote fabrikanten hebben hun Smart TV platform op een of meerdere punten vernieuwd en hebben het aantal ‘slimme’ mogelijkheden van hun plasma en LCD TV series uitgebreid. Zo heeft Panasonic een compleet nieuw Smart Viera platform met My Home Screen aangekondigd en heeft Samsung het uiterlijk van de Smart Hub compleet vernieuwd. Hoewel LG niet het complete platform voor dit jaar getoond heeft, heeft de fabrikant wel de belangrijkste nieuwe features en functies bekendgemaakt. Daarbij is het interessant dat de YouTube on TV functie naar Smart TV’s van onder meer Panasonic Sony en LG komt.

Samsung-Smart-TV-2013

3D TV’s

Tijdens CES 2012 was 3D helemaal hot en zagen we veel fabrikanten die hun 3D techniek en 3D TV’s demonstreerden. Tijdens CES 2013 zagen we echter verdacht weinig focus op 3D weergave. Nagenoeg elke middenklasse en high-end TV die tijdens de beurs getoond werd beschikt over 3D weergave maar het wordt inmiddels gezien als leuke extra feature in plaats van het belangrijkste argument om een bepaalde TV te kopen. Opvallend wat betreft het 3D nieuws is dat Panasonic dit jaar gekozen heeft om de LCD TV line-up alleen maar te voorzien van passieve 3D weergave met de lichtere en goedkopere 3D brillen. Actief 3D zien we dit jaar niet meer terug bij LCD TV’s van Panasonic, wel bij plasma modellen.

Toch is er op het gebied van 3D wel een en ander getoond dat interessant is. Zo hebben verschillende bedrijven hun technieken voor 3D weergave zonder het gebruik van een 3D bril aan het publiek getoond. Onder meer Dolby, Philips en Stream TV hebben prototypen LCD TV’s getoond die beschikken over de hoge 4K Ultra HD resolutie en hierdoor bril-vrij 3D kunnen weergeven zonder aan kwaliteit te hoeven inleveren. Helaas hebben we nog geen bril-vrije 3D TV’s gezien die ook daadwerkelijk beschikbaar komen op de markt. Een ander interessant product is de eerste transparante 3D TV die Hisense meebracht naar CES 2013. Dit model is voornamelijk bedoeld voor commercieel gebruik.

4K Ultra HD TV’s

De meeste aandacht ging tijdens CES 2013 uit naar een nieuwe techniek met de naam 4K of Ultra HD. Hoewel vorig jaar de eerste 4K Ultra HD TV’s al getoond werden door onder meer Sony en LG werden tijdens CES 2013 meer modellen aan het assortiment toegevoegd en brachten ook andere fabrikanten hun eerste 4K Ultra HD TV’s. Deze modellen zijn allemaal uitgerust met een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels wat voor een viermaal scherpere weergave dan Full HD moet zorgen.

Sony-65inch-4K-TV

LG heeft vorig jaar al een Ultra HD TV met een formaat van 84 inch gelanceerd en voegt dit jaar een 55 inch en 65 inch model aan het assortiment toe. Toshiba heeft al langer een 4K Ultra HD TV op de markt maar komt in 2013 met een nieuwe serie. De Toshiba L9300 serie bestaat uit een 58 inch, een 65 inch en een 84 inch model. Ook Sharp gaat voor hogere resoluties en komt dit jaar met de Aquos Ultra HD en ICC Purios. Het laatstgenoemde model krijgt zelfs een THX certificaat.

Samsung toonde tijdens CES 2013 haar eerste voor massaproductie bestemde Ultra HD TV’s in de vorm van de S9 UHD serie. Deze serie bestaat uit TV’s met verschillende formaten waarvan het 85 inch model voor de zomer nog in Nederland moet verschijnen. Sony introduceerde tijdens IFA 2012 vorig jaar haar eerste 84 inch 4K Ultra HD TV en heeft tijdens CES 2013 twee nieuwe modellen aan de X90 Ultra HD TV serie toegevoegd. De modellen hebben een formaat van 55 inch en 65 inch. Er werden echter ook prototypen 4K Ultra HD TV’s getoond die voorlopig nog niet op de markt verschijnen. Zo toonde zowel Panasonic als Sony een OLED TV met de hoge 4K resolutie.

OLED TV’s

Tijdens CES 2012 toonden Samsung en LG hun eerste 55 inch OLED TV’s die bestemd waren voor massaproductie maar deze modellen zijn tot op heden nog niet op de markt verschenen. CES 2013 werd opnieuw aangegrepen om OLED TV’s te introduceren en deze keer beloofden de fabrikanten hun modellen daadwerkelijk snel op de markt te brengen. Samsung toonde een verbeterde versie van haar 55 inch OLED TV en LG gaf aan dat de 55EM9700 OLED TV dit voorjaar nog in Nederland te koop moet zijn.

Sony-4k-OLED-TV

Zoals hierboven al aangegeven toonden Sony en Panasonic hun eerste OLED TV’s die beschikken over de hoge 4K Ultra HD resolutie maar helaas is nog niet bekend wanneer deze modellen op de markt verschijnen. Tijdens CES 2013 werd ook getoond dat OLED meer biedt dan alleen een betere beeldkwaliteit. Zowel Samsung als LG toonde de eerste OLED TV’s met gebogen display dat moeten zorgen voor een betere kijkervaring.

2013 wordt een interessant jaar

Alles bij elkaar genomen hebben we op het gebied van home cinema een zeer interessante CES 2013 beurs meegemaakt. Er zijn veel nieuwe technieken aan bod gekomen en het mooie is dat de meeste nieuwe technieken dit jaar al beschikbaar komen voor consumenten. Wil je al het CES 2013 nieuws nog even rustig nalezen dan kan dit in ons CES 2013 archief. Natuurlijk houden we je in 2013 ook weer op de hoogte van al het nieuws omtrent home cinema apparatuur.

  • Delen:

Reacties

  1. a
    17 maart, 2014 om 17:00

    Appreciate this post. Will try it out.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.