Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat is het verschil tussen Bitstream en PCM audio?

Geschreven door
Geplaatst op15 december 2012, 15:27 CategorieBlu-ray

Er zijn tegenwoordig zoveel instellingsmogelijkheden op zowel spelers als receivers en home cinema systemen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar, sommige instellingen zijn wel van groot belang. Als je een Blu-ray speler hebt dan heb je vast de opties Bitstream en PCM wel eens voorbij zien komen. Maar, waar dienen deze opties voor en wat is het verschil?

Als je jouw Blu-ray speler via HDMI aangesloten hebt op een receiver of home cinema set dan zijn er twee opties voor de doorgave van audio beschikbaar; Bitstream en (L)PCM. Qua audiokwaliteit zit er in principe weinig verschil in als je de speler via HDMI aansluit maar er is wel een verschil in de manier waarop de audio doorgestuurd wordt.

Blu-ray audio – PCM

Als je de speler instelt op PCM audioweergave dan zorgt de speler er zelf voor dat de (HD) audioformaten die op de Blu-ray disc staan (bijvoorbeeld DTS-HD en Dolby TrueHD) gedecodeerd worden. De audio wordt vervolgens ongecomprimeerd doorgestuurd naar je home cinema set of receiver. Deze set of receiver hoeft vervolgens zelf geen signalen meer te decoderen waardoor de audio direct naar de (versterker en) speakers gestuurd kan worden. Op het display van je set of receiver zie je dan het PCM logo branden. Deze optie wordt voornamelijk gebruikt wanneer de receiver geen ondersteuning biedt voor het decoderen van (HD) audioformaten. De speler vangt het dan op zodat de receiver de audio alleen hoeft weer te geven.

Blu-ray audio – Bistream

Wanneer je de Bistream optie selecteert negeert de speler de decoder mogelijkheden voor audio en wordt het signaal ongecodeerd doorgestuurd naar de receiver of home cinema set. De set of receiver zorgt er vervolgens met eigen decoders voor dat het signaal omgezet naar een bruikbaar signaal voor de versterker en speakers. Op het display van je receiver of set zie je dan het log van het betreffende audioformaat verschijnen (Dolby, DTS, etc.). Deze optie kan altijd gebruikt worden wanneer je de receiver of set ondersteuning biedt voor het decoderen van de audioformaten die je weer wilt geven. Het is overigens altijd mogelijk te schakelen tussen PCM en Bitstream.

Denon-AVR1513

Optische en digitaal coaxiale aansluitingen

Wanneer je de Blu-ray spelers niet via HDMI maar via een optische kabel of digitaal coaxiale kabel hebt aangesloten verandert het verhaal gedeeltelijk. Je kunt voor deze aansluitingen kiezen voor zowel PCM als Bitstream maar wanneer je voor Bitstream kist kan er maximaal Dolby Digital of DTS 5.1 doorgestuurd worden naar de receiver. Wanneer je PCM kiest kan er maximaal twee-kanaals audio doorgestuurd kan worden. De reden hiervoor is dat de optische en digitaal coaxiale kabels niet voldoende bandbreedte hebben om het volledige surround signaal (PCM of Bitstream) door te kunnen sturen. Het is dus altijd aan te raden voor een HDMI kabel te kiezen als je optimaal wilt genieten van Blu-ray films.

Meer informatie

Meer informatie over het optimaal instellen van componenten binnen je home cinema systeem en andere interessante tips vind je via onderstaande links. Voor een compleet overzicht van alle adviezen en tips kun je terecht in de Home cinema Informatie Gids.

Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?
HDMI (versies en kabels)
Wat is het verschil tussen optisch (Toslink) en digitaal coaxiaal?
Alles dat je moet weten voordat je een Blu-ray disc speler koopt
Een overzicht van alle surround formaten en audiotechnieken

 • Delen:

Reacties

 1. Murk Rondaan
  10 augustus, 2013 om 12:11

  Bij stereoversterker en hdmi aansluiting tv pcm aan? Ik heb een Panasonic bleu rayspeler met 7.1 enz

  • Martijn Chel
   10 augustus, 2013 om 13:18

   Maakt in principe weinig uit aangezien je stereoversterker toch niet met surround om kan gaan. Je kunt vaak bij een film ook stereo kiezen en dan zou je het naar wat ik weet ook bitstream kunnen doen als de versterker over een decoder beschikt. Maar, PCM is dus ook mogelijk.

 2. Justin
  05 mei, 2015 om 17:12

  Ik hoop dat iemand dit berichtje nog krijgt te lezen aangezien dit topic al wat ouder is.
  Ik heb een pioneer VSX-921. Hij staat nu zo ingesteld dat hij de Bluray audio mixes ziet.. Ik zie dan op het schermpje: DTS-HD Master of Dolby True HD. Is het slimmer om hem in te stellen op PCM? Of moet ik hem zo laten staan? Want als ik het goed begrijp is PCM beter?

  Verder kwam ik erachter dat mijn PCM geluid een stuk zachter is dan de DTS-HD / DD/ Dolby True etc. etc. Wat zou dat kunnen zjn?

  • Martijn Chel
   05 mei, 2015 om 17:14

   Nee hoor, PCM is niet beter dan bitstream. Het is maar net welke decoder/converter het beste werk verricht maar in jouw geval zou ik het werk door de receiver laten verrichten. Gewoon bitstream dus.

 3. WvdW
  18 januari, 2016 om 22:48

  Ik heb de set van Harman Kardon, BDS 330. Een aantal blurays, 2014 en jonger, worden niet afgespeeld. Nieuwste firmware staat er al op.
  1. Kan dit liggen aan bijvoorbeeld de audio settings?

  Een simpele samsung bluray speler van 60 euro speelt de films wél af. Die is rechtstreeks op de tv aangesloten. Tv gaat via arc naar de harman kardon.
  2. Welke instelling zet ik dan op de harman kardon en samsung bluray om goed gelijk te krijgen?

 4. WvdW
  21 januari, 2016 om 21:17

  (N)iemand?

 5. J.J.van.Kleef
  08 mei, 2017 om 21:57

  Kan je een sound bar aan sluiten op de kastjes van de KPN interactieve
  tv.

 6. J.J.van.Kleef
  08 mei, 2017 om 21:58

  Kan je een sound bar aan sluiten op de kastjes van de KPN interactieve tv.
  Hartelijk dank.

 7. Lisa
  13 december, 2018 om 19:57

  Hoe zet je PCM uit?

 8. A. Hoorman
  14 december, 2019 om 11:53

  beste,
  Ik heb een receiver van Pioneer type VSX 934 en Blu ray speler BDP 180. Nu heb ik het volgende probleem: DTS van een DVD schijf wordt niet altijd goed afgespeeld. Het gaat om muziek DVD’s
  Bij diverse zit er een hapering in het geluid, en bij een groot aantal is DTS net gewoon Dolby digital. Weet iemand wat het kan zijn?
  Alvast bedankt.

 9. Ollie Dolbe
  13 januari, 2020 om 20:19

  beste meneer Hoorman,, ik zag nog geen reactie hier staan,, keek naar de datum en zie is nog best recent ,,zeg er iets over l oordeel bepaal zelf….

  Heb 2 tips vermoed dat het spoor niet goed afgesteld staat op de audio-language,, is logisch om center speaker continu te horen (doe test); en let op soundeffects,, minimale codering.

  Tip 2 heeft verwante eigenschappen met tip 1 ; namelijk weet ik niet of je met je Pioneer originele DVD’s aan het afspelen bent ( of komen ze uit het laatje van uw PC ?) ,,danwel als tip probeer dual layer en zowiezo full codec bij single layer 4,35 ) ,, Vind het zelf ook mooi om muziek DVD’s te draaien ( heb allang niet meer gedaan) ,, ga binnenkort weer keertje doen ,,, leve de bieb het laatje genieten) dit waren mijn tips (doe er je voordeel mee) 🙂 😉 😀 prettige dag verders en succes ermee ,, groeten van At mostly (a.k.a. Ollie Dolbe) ..

  • A. Hoorman
   14 januari, 2020 om 23:06

   Hartelijk dank voor de reactie op mijn vraag Ollie Dolbe. Ik begrijp alleen niet precies wat er bedoeld wordt dat het spoor niet goed afgesteld staat op de audio-language? Alle speakers zijn goed afgesteld en doen hun werk. Ik kan ook weinig vinden om iets beter af te stellen dan wat er in de handleiding staat. Het zijn originele DVD’s
   Misschien kom ik er binnenkort wel achter.
   Vr. Gr. A. Hoorman

   • Menno
    20 januari, 2020 om 14:07

    Ik heb net een nieuwe versterker met atmos , de ps4 herkend atmos niet en ziet het als 7.1 in pcm mode. Dus die moet in bitstream staan .
    Ik heb tot nu toe 2 bluray aquaman en tarzan( the legend of)
    Waar de franse taal wel atmos wordt herkend door mijn versteker maar niet de engelse versie ,”input unknow “ melding en matige/slechte kwaliteit geluidweergave
    ( versterker Onkyo tx-nr686)
    Alles is geupdate en het geen disc fout , wat kan het probleem zijn?
    Als het de hdmi kabel zou zijn zou de franse versie het ook niet moeten doen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.