Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Twee of meer subwoofers aansluiten in je home cinema systeem

Geschreven door
Geplaatst op2 december 2012, 14:47 CategorieLuidsprekers

We hebben het al vaak over luidsprekers binnen een homecinema systeem gehad. Zo hebben we het gebruik van de populaire soundbar besproken, hebben we gekeken naar draadloze luidsprekers en hebben we het gehad over het plaatsen van luidsprekers. Deze keer wil ik het hebben over het aansluiten van meerdere subwoofers binnen een home cinema systeem.

De Subwoofer

De subwoofer is voor velen één van de belangrijkste componenten binnen het home cinema systeem aangezien je hiermee het indrukwekkende lage effect krijgt dat voor kippenvel zorgt bij het kijken van films of het beluisteren van muziek. De meesten onder ons hebben waarschijnlijk één subwoofer in de kamer staan die voor voldoende lage tonen zorgt, maar er zijn mensen die graag net wat meer bas willen of een kamer hebben waarbij de distributie van de lage tonen niet optimaal is. In deze situaties kan het handig zijn om een of meerdere extra subwoofers aan te sluiten.

Alleen binnen een losse componenten systeem

Dit is natuurlijk alleen van toepassing op mensen die een losse componenten systeem aangeschaft hebben met een receiver die voor de distributie van de audio zorgt. Bij alles-in-één systemen is het toevoegen van extra subwoofers in 99 procent van de gevallen onmogelijk. Wanneer je gebruik maakt van losse componenten en een of meerdere extra subwoofers wilt kun je op zoek naar de juiste modellen. Het is aan te raden om te gaan voor hetzelfde merk en model te gaan als de subwoofer die je al hebt zodat de frequentieweergave op één lijn ligt. Daarbij is het verstandig rekening te houden met de aansluitingsmogelijkheden van de subwoofer zodat deze op onderstaande manieren aan te sluiten is.

Aansluiten van twee subwoofers

Er zijn drie manieren om één extra subwoofer aan te sluiten in je home cinema systeem, afhankelijk van de aansluitingsmogelijkheden van je receiver en de subwoofers zelf. Als de receiver beschikt over één pre-out uitgang voor de subwoofer zul je het signaal moeten splitsen met een RCA-Y adapter. Zo wordt elke subwoofer voorzien van hetzelfde signaal. Echter kan het ook zo zijn dat één de twee subwoofers beschikt over zowel een RCA line-in als een RCA line-out aansluiting. Hiermee kun je het signaal ‘doorsturen’. Sluit de tweede subwoofer dan aan op de line-out uitgang van de eerste subwoofer. Wanneer de receiver beschikt over twee pre-out uitgangen voor de subwoofer kun je vanzelfsprekend elke subwoofer apart aansluiten op de receiver.

Aansluiten van meerdere subwoofers

Wanneer je meer dat twee subwoofers in je home cinema systeem wilt plaatsen is het verstandig om te zoeken naar subwoofers die over zowel een line-in als een line-out aansluiting beschikken. Vervolgens is het eenvoudig het signaal van de ene subwoofer naar de andere subwoofer door te sturen. De subwoofers vormen zo een lange schakel waardoor de lage tonen gestuurd worden.

Meer informatie

Meer informatie over het gebruik, plaatsen of aansluiten van luidsprekers vind je in onze Homecinema Informatie Gids. Ook kun je terecht in onderstaande artikelen;

Een overzicht van alle soorten luidsprekers
De belangrijkste specificaties van luidsprekers
Alle surround opstellingsmogelijkheden
Draadloze luidsprekers binnen een home cinema systeem

 • Delen:

Reacties

 1. Armand Kuhnen
  14 februari, 2020 om 13:22

  Beste Martijn,

  Op basis van jouw bericht heb ik een tweede subwoofer bijgeplaatst en aangesloten (doorgelust) op de reeds eerder aangesloten subwoofer. Ik ben bijzonder te spreken over het resultaat! Ik snap dat het bassignaal qua spreiding van zichzelf al breed en niet echt definieerbaar/richtingsgevoelig is dan de mid en high tonen, echter heb ik nu toch het idee dat de kamer nu evenwichtiger gevuld is. Wel heb ik de volumes van beide subs lager afgesteld maar toch klinkt het voller bij zowel muziek als bij films. Ik heb er wel een sub van een ander merk bijgeplaatst (Sony en nu een Yamaha als tweede) maar als je er even voor gaat zitten dan lukt de (volume)verdeling prima! Bedankt voor het advies en ik vind het een absolute aanrader!

  • Martijn Chel
   14 februari, 2020 om 16:05

   Goed om te horen! Graag gedaan en geniet ervan. 🙂

 2. Geoff
  26 maart, 2020 om 8:17

  Als ik nu een 2e subwoofer aansluit via de 1e subwoofer ipv pre-out van receiver, kloon ik dan de subwoofer of blijft de 2e nog onafhankelijk? Nu heb ik beide subwoofers aangesloten via de 2 pre-outs van de receiver. Ze werken dan onafhankelijk van elkaar qua instellingen. Maar ik wil eigenlijk de 2e subwoofer “klonen” zodat deze qua instellingen exact gelijk is aan de eerste. Mvg, Geoffrey

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.