Het geluid van je TV via de speakers van je home cinema set weergeven

15 december 2012 3 Minuten 140 Reacties
home-cinema-opstelling

Als er één vraag is die ik veel gesteld krijg in de vraagbaak dan is het wel hoe je het geluid van een tv via de luidsprekers in een home cinema systeem kunt weergeven. In dit artikel behandel ik dan ook even kort wat de beste oplossingen zijn en verwijs ik naar een aantal interessante artikelen over het aansluiten van de componenten in je home cinema systeem.

Update oktober 2016: we hebben een compleet nieuw artikel over het geluid van je tv over de luidsprekers van je home cinema of soundbar weergeven online gezet. Met meer nieuwe tips en oplossingen. Lees daarom direct verder via deze link.

Geluid van tv-zenders over je speakers

Er zijn meerdere oplossingen om het geluid van je tv over de speakers in je audiosysteem te krijgen. De eerste oplossing is vrij simpel en ideaal voor mensen die gebruikmaken van een externe bron voor de weergave van het beeld dat op de tv verschijnt, bijvoorbeeld een digitale decoder. Deze kun je direct qua beeld en audio met je receiver of home cinema set verbinden waardoor het beeld richting de TV gaat en de audio over de speakers van je home cinema systeem gaat. De meest logische aansluiting hiervoor is de HDMI-aansluiting, te vinden op de meeste decoders en de meeste home cinema systemen. Zorg er echter wel voor dat je home cinema systeem (of receiver, of soundbar) beschikt over een HDMI-ingang. Het beeld wordt vervolgens naar de tv doorgestuurd en sommige systemen (met name receivers) bieden de optie om ook het geluid door te sturen zodat je de speakers van de tv kunt gebruiken als dit gewenst is.

Het is echter ook mogelijk dat je nog analoge tv kijkt of bijvoorbeeld geluid van het smart tv platform van je tv over je speakers wilt weergeven. Dan moet je een kabel terugleggen naar je home cinema systeem of receiver. Dit kan zowel digitaal als analoog, maar digitaal heeft altijd de voorkeur aangezien het meer formaten ondersteunt en een betere kwaliteit biedt. Kijk dus naar welke audio-uitgangen je TV heeft en welke ingangen je set of receiver heeft. Vervolgens leg je dus een audiokabel van de TV naar je home cinema set of receiver om het geluid over de speakers te krijgen.

Deze oplossing is ook van toepassing wanneer je de digitale tv-decoder direct op de tv aansluit in plaats van op je audioset. Het geluid van decoder kan zo via de tv naar de home cinema set gestuurd worden, of je kunt ervoor kiezen een audiokabel tussen de decoder en de set te leggen, terwijl het beeld via HDMI direct naar de tv gaat. Wanneer je puur via een digitale tv-decoder kijkt is de eerste optie, hierboven omschreven, echter het beste. Sluit dan je decoder op je home cinema set aan via HDMI en laat het beeldsignaal doorsturen naar de tv.

De laatste manier om de audiokoppeling voor elkaar te krijgen is via HDMI Audio Return Channel. Dit is een functie waar zowel de TV als de receiver, soundbar of home cinema set over moet beschikken en maakt het mogelijk geluid van de TV zelf (eigen tuner en soms eigen content) terug te sturen via de HDMI-kabel waar ook beeld en audio via binnenkomt. Kortom, je hoeft geen extra kabels te leggen. Lees meer over HDMI Audio Return Channel.

Meer informatie

Update oktober 2016: we hebben een compleet nieuw artikel over het geluid van je tv over de luidsprekers van je home cinema of soundbar weergeven online gezet. Met meer nieuwe tips en oplossingen. Lees daarom direct verder via bovenstaande link.

Voor meer informatie over het aansluiten van je audio- en videosysteem en andere interessante tips kun je terecht in de home cinema informatiegids.

Reacties (140)