Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Heb je altijd een subwoofer nodig in je home cinema systeem?

Geschreven door
Geplaatst op15 december 2012, 14:41 CategorieHome cinema sets

Als je een alles-in-één home cinema systeem koopt dan zit daar 9 van de 10 keer automatisch een subwoofer bij en dat is niet zonder reden. De set is zo afgesteld en ingericht dat de satelliet speakers nagenoeg geen lage tonen weergeven en dat overlaten aan de subwoofer. Maar, wat als je losse speakers koopt en aansluit op een receiver? Heb je dan altijd een subwoofer nodig?

Heb je een subwoofer nodig?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Het is immers afhankelijk van je luidsprekers en de ruimte waarin je home cinema systeem geplaatst is of je een subwoofer nodig hebt. Als je op zoek gaat naar losse speakers of een losse speakerset voor je home cinema systeem dan kun je verschillende sets tegenkomen waar al een subwoofer bijhoort. Ook dat is niet zonder reden aangezien de subwoofer in die sets een belangrijke rol speelt. Deze haalt lage tonen waar de andere speakers niet bij kunnen komen.

Maar, er worden ook voldoende luidsprekers los verkocht, zonder dat daar per se een subwoofer bijhoort. Wanneer je een wat beter home cinema systeem in wilt richten kom je hier waarschijnlijk op uit. Dit zijn in de meeste gevallen mid-end tot high-end speakers die over het algemeen een groter frequentiebereik hebben en dus ook vaker lager kunnen gaan. Als je gaat voor de zogenaamde boekenplank luidsprekers (compacte speakers) dan is de kans groot dat je een subwoofer nodig hebt. Deze speakers beschikken namelijk niet over een laag bereik dat zal voldoen voor een optimale filmbeleving.

Ga je echter voor staande luidsprekers als frontspeakers van je home cinema systeem dan is het verstandig eerst te luisteren of je daadwerkelijk een subwoofer nodig hebt. Staande luidsprekers beschikken vaak over een subwoofer gedeelte dat een groot deel van de lage tonen kan opvangen. Kijk bijvoorbeeld naar de B&W CM8 en CM9 luidsprekers. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat voor de meeste huiskamers deze speakers voldoende (en indrukwekkende) lage tonen bieden.

Als je niet zeker bent of je een subwoofer nodig hebt is het dus verstandig eerst de speakers die je graag wilt in je home cinema opstelling te plaatsen en te luisteren of dat je iets mist wat betreft de lage tonen. Wanneer je de kamer waarin je set staat groot is dan kan het zijn dat de lage tonen snel verdwijnen (verspreid worden) en je een subwoofer nodig hebt om hiervoor te compenseren. Daarbij is het natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak of de lage tonen indrukwekkend genoeg zijn.

Meer informatie

Voor een compleet overzicht van alle adviezen en tips kun je terecht in de home cinema informatiegids.

 • Delen:

Reacties

 1. Nick Blonk
  16 augustus, 2015 om 17:46

  Ik zit midden in een grote discussie omtrent de (algehele) plaatsing van mijn sub-woofer, omdat wij een nieuw audio meubel willen aanschaffen ivm een andere T.V.

  Onze woofer een REL-Stampede (met luidspreker naar onderen gericht!) staat nu bij ons op een harde (tegel) ondergrond in de hoek van onze kamer. Een meubelmaker kwam met idee om deze speaker, in het nieuwe te ontwerpen meubel, in te bouwen zodat het meubel qua design (lees maat-verhoudingen) beter tot zijn recht kwam. Bij navraag bij mijn audioleverancier werd gezegd: dit kan, maar enkele (?) zaken moeten in de gaten worden gehouden zoals horizontale afmetingen??? Wat is jullie mening. BVD. Nick.

 2. Oswald
  17 september, 2017 om 15:52

  ‘k Wil een 75 inch aanschaffen met een redelijk geluid. Een soundbar daarbij staat wel netjes. Alleen die afzichtelijke aso wooferboxen vind ik geen gezicht in mijn burgerlijke woonhuis. Kan ik die wooferboxen weglaten en alleen draaien op mijn soundbar. Gaat mij niet om de blitz van die bagger maar om een perfect kleurenbeeld. Verder zijn mijn oren niet meer zo jong dat ik alles moet horen in iMAX. Zou al eerder zo’n 75 of 86 inch gehad hebben als die verkopers niet zo doordramden over die subwoofers. Vind die dingen een aanfluiting voor doorzonwoningen en ook voor bijstandgerechtigden. Hoor graag van u.

 3. Hendrik van den Berg
  30 november, 2017 om 22:43

  Ik ben van mening dat n goeie subwoofer nooit geen misser is. Ik heb gemodificeerde CM9 staan, met de bowers and wilkins PV1 subwoofer. Dit word gevoed door n yamaha receiver en rotel eindversterker.De CM9 zouden t alleen kunnen, maar ik zou de PV1 voor geen goud willen missen. Wat n ongelofelijke extra toevoegingen geeft het.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.