Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

CES 2013: Wat kunnen we verwachten op het gebied van home cinema?

Geschreven door
Geplaatst op20 december 2012, 15:21 Categorie3D

2012 zit er al bijna weer op en mocht de wereld op 21 december niet vergaan dan kunnen we ons opmaken voor een interessante eerste maand van 2013. Op 8 januari vindt namelijk de Consumer Electronics Show 2013 plaats in Las Vegas. Hier worden veel nieuwe producten, technieken en ontwikkelingen op het gebied van consumentenelektronica getoond.

De CES 2013 staat gepland van 8 tot 12 januari en moet dé producten en technieken tonen die we in de nabije of verre toekomst kunnen gaan verwachten. Maar, wat verwachten wij eigenlijk van de CES 2013 op het gebied van home cinema? Gebaseerd op diverse berichten en onze eigen voorspellingen kunnen we onder elkaar zetten wat we allemaal verwachten. Zoals verwacht staan deze keer TV’s weer centraal tijdens de beurs en we kunnen dat ook een groot deel van de 2013 LCD en plasma line-up van de grotere fabrikanten verwachten.

Ultra HD TV’s, spelers en content

Een van de meest interessante ontwikkelingen op het gebied van home cinema is de komst van Ultra HD TV’s. Dit jaar hebben een aantal grote fabrikanten, waaronder Sharp en Sony, al TV’s met de hoge 4K Ultra HD resolutie aangekondigd. LG’s 84LM960V Ultra HD TV is zelfs sinds kort al te koop in Nederland. Daarbij gaan er geruchten dat Samsung een Ultra HD TV van maar liefst 110 inch zal presenteren. CES 2013 zal aangegrepen worden om de reeds gelanceerde modellen nogmaals te tonen en nieuwe prototypen en modellen te lanceren.

LG-84LM960V

Naast TV’s verwachten we ook meerdere mediaspelers en Blu-ray spelers die ondersteuning voor 4K content bieden. Het grote probleem van Ultra HD TV’s is namelijk het gebrek aan 4K content. Onlangs kondigde RED al een 4K mediastreamer aan en andere fabrikanten kunnen daarom ook niet langer op zich laten wachten. Om Ultra HD TV’s te kunnen verkopen moeten consumenten wel iets hebben om van de hogere resolutie te kunnen profiteren.

OLED TV’s

Op het gebied van OLED kunnen we eigenlijk hetzelfde verhaal als vorig jaar tikken. Tijdens CES 2012 presenteerden Samsung en LG hun eerste 55 inch OLED TV’s maar deze modellen zijn nog steeds niet of nauwelijks te koop. De verwachting is dat OLED TV’s pas in 2014 geschikt zijn voor massaproductie en dus kunnen we tijdens CES 2013 niet veel meer dan prototypen en demonstraties verwachten. Samsung en LG zijn zeker van de partij wanneer het op OLED komt en misschien tonen ook Sony en Panasonic al een OLED prototype dat uit hun samenwerking voortkomt. Het kan overigens ook zo zijn dat Sony haar Crystal LED technologie nogmaals toont.

3D TV’s

Hoewel 3D een beetje naar de achtergrond verschoven is zullen veel fabrikanten hun TV’s en projectors uitrusten met 3D weergave. 3D is namelijk nog steeds een interessante feature en de ontwikkeling van de techniek staat niet stil. Alles over wat we kunnen verwachten op het gebied van 3D lees je in het artikel op 3DTV Magazine.

Smart TV’s

De ontwikkeling van Smart TV’s gaat zeer snel en consumenten lijken er ook warm voor te draaien. Een groot deel van de dit jaar verkochte TV’s beschikt over een Smart TV platform en de groei zal de komende jaren alleen maar doorzetten. Fabrikanten tonen tijdens CES 2013 waarschijnlijk vele nieuwe Smart TV functies, met name op het gebied van bediening en de ontwikkeling van content. Een belangrijk en nieuw onderdeel van Smart TV’s is gaming en de verwachting is dat diverse fabrikanten cloudgaming platformen en accessoires voor het spelen van games via je TV gaan aankondigen. Ook op het gebied van processors voor TV’s zal veel nieuws gepresenteerd worden. Zo heeft LG aan aangegeven krachtigere chips ontwikkeld te hebben die met name interessant zijn voor het spelen van games.

Philips-PFL8007-smart-tv

Gaming

Zoals hierboven al aangegeven gaat het spelen van games via je TV een belangrijke rol spelen de komende jaren. Verschillende fabrikanten hebben in bepaalde regio’s al clouddiensten beschikbaar gesteld waarmee consumenten op hun TV games kunnen spelen. De kans is groot dat dit alleen maar verder uitgebreid gaat worden. Daarnaast zal ook de hardware meer en meer gericht zijn op het spelen van games. Philips heeft zelfs al aangegeven TV’s te lanceren die speciaal ontwikkeld zijn voor het spelen van games.

CES 2013 verslag

Natuurlijk doen wij elke dag tijdens de CES weer uitgebreid verslag van nieuwe producten, technieken en ontwikkelingen. Volg Homecinema Magazine voor het laatste nieuws over home cinema producten en technieken, 3DTV Magazine voor het laatste nieuws omtrent 3D technieken en producten, en Tablets Magazine voor al het nieuws omtrent tablets.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.