Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Zijn Smart TV’s vatbaar voor virussen en malware?

Geschreven door
Geplaatst op2 november 2012, 15:53 CategorieLcd en led tv's

Smart TV’s zijn niks nieuws meer en winnen de laatste maanden flink aan populariteit. De reden hiervoor is dat fabrikanten steeds meer functies aan het Smart TV platform toevoegen. Zo kun je tegenwoordig vrij comfortabel internetten via een ingebouwde web browser, kun je een grote hoeveelheid apps downloaden en kun je communiceren met andere apparaten.

Smart TV’s zijn ook computers

Om van al deze functies gebruik te kunnen maken moet je TV natuurlijk verbonden zijn met het internet. Vervolgens wordt er informatie binnengehaald zoals we kennen van een computer. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat een Smart TV een soort computer is met een eigen besturingssysteem maar met beperkte mogelijkheden (in vergelijking met een desktop PC of laptop). Maar, als een TV steeds verder richting een computer gaat, wordt de kans dan ook groter dat er virussen op je TV gedownload en geïnstalleerd kunnen worden?

Deze vraag werd mij onlangs gesteld op het 3DTV Forum en deze vond ik dermate interessant dat ik de grotere TV fabrikanten, waaronder Panasonic,  Sony, Philips en Samsung, gemaild heb. Ik heb ze de vraag voorgelegd of Smart TV’s vatbaar zijn voor virussen en wat hier aan gedaan wordt. Hieronder vind je een samenvatting van de reacties, welke overigens allemaal op hetzelfde neerkwamen.

Huidige Smart TV platformen zijn gesloten

Het korte antwoord op die vraag is dat je je momenteel nog geen zorgen hoeft te maken maar geen enkel systeem is immuun voor virussen of malware. Een TV is inderdaad steeds meer een computer aan het worden en net als bij een computer hebben Smart TV’s een IP-adres, een netwerk interface, een processor en een besturingssysteem. Kortom, alles dat een Smart TV een potentieel doel van kwaadwillenden maakt.

Toch is de kans dat er nu virussen op je Smart TV terecht komen erg klein omdat de platformen zeer gesloten zijn en beperkt software toelaten. Je kunt bijvoorbeeld op de meeste platformen geen .exe bestanden downloaden/installeren en de applicaties die je kunt downloaden komen uit een applicatie winkel die beheerd wordt door de fabrikant van je TV (of software leverancier). Daar zit dus ook nog een stukje beveiliging bovenop.

Maar, de Smart TV platformen zoals we ze nu kennen zijn nog maar het begin. Fabrikanten gaan steeds verder met de ontwikkeling van de software en uiteindelijk moet het systeem dus ook verder opengesteld worden om consumenten meer functies te bieden. Uiteindelijk wordt het onvermijdelijk dat er een ingang komt voor kwaadwillenden zoals ze nu verschillende ingangen op computers hebben.

Veel verschillende platformen

Er is echter nog een reden waarom je momenteel niet hoeft te vrezen voor malware of virussen. Bijna iedere fabrikant heeft zijn eigen Smart TV platform. Naast het feit dat deze platformen redelijk gesloten zijn maakt het feit dat er zoveel verschillende platformen zijn het minder interessant voor kwaadwillenden om zich erop te richten. Dan zouden ze voor elk Smart TV platform aparte malware moeten ontwikkelen en dit kost teveel moeite (en geld).

Kortom, op dit moment is de kans erg klein dat er kwaadaardige software op je TV terecht komt, maar de ontwikkeling van Smart TV’s staat niet stil en dit zal uiteindelijk leiden platformen die minder gesloten zijn. Daarbij zal de fragmentatie in de toekomst verminderen waardoor we een paar grote Smart TV platformen gebruiken. Wanneer het zover is zijn er waarschijnlijk ook weer voldoende bedrijven die op het potentiële gevaar inspringen en software ontwikkelen om virussen en malware tegen te gaan.

Meer informatie

Lees meer over wat een Smart TV precies is of neem een kijkje in onze Homecinema Informatie Gids voor alle koopadviezen, tips en tricks met betrekking tot home cinema systemen, TV’s, receivers, luidsprekers en accessoires.

 • Delen:

Reacties

 1. Anna
  03 september, 2013 om 19:48

  Hallo,
  Met belangstelling alles gelezen over virussen en bugs die niet in de Smart TV zouden kunnen komen. Ik weet echter zeker dat ik wel een bug heb in mijn Smart TV. Kijk altijd The bold and the Beautiful terug. Eén keer stond het niet op de Smart TV (progr. terug kijken) en heb ik via internet op de Philips Smart tv geprobeerd het programma te vinden. Ik heb dat een tijdje aan laten staan, want het zoeken lukte niet erg. Naderhand deed mijn TV vreemd, had opeens een HDMI 3 die veranderde in “Andere” wat ook steeds na het woord PHILIPS bij starten TV versprong in ANDERE en sinds die tijd kan ik The Bold bijna niet meer terug kijken. Bovendien staat er nu rechtsboven in het Smart TV programma bij elke andere terugkijk-uitzending : “AL” maar bij The Bold staat nu rechts bovenin een grote 6 en een SPIDER (spinnetje) (bug?).
  Ook op de computer heb ik Uitzending gemist bij RTL 4 geprobeerd die uitzending te vinden, omdat het op de Smart TV niet lukte, dit even per abuis aan laten staan, en later had ik ineens “Delta-Homes “in mijn Mozilla Firefox. Het is er niet uit te krijgen, wel uit mijn registers , maar niet uit Firefox.
  Ik probeer het nu via Spy-Hunter….die het al gedetecteerd heeft.
  Dus ik weet bijna zeker dat door RTL XL deze bug is binnen gekomen, en waarschijnlijk dus ook in mijn Smart TV. Het enige wat ik daar namelijk via internet probeerde te vinden is het programma Uitzending gemist van RTL XL.
  Vraagje: hoe krijg je een bug/virus uit je TV?

  Graag uw commentaar.

  Groetjes,
  Anna

  • Martijn Chel
   03 september, 2013 om 21:27

   Beste Anna,
   Ik zou contact opnemen met de fabrikant en dit hele verhaal uitleggen. Dit is zo specifiek dat wij hier ook lastig antwoord op kunnen geven.

 2. Anna
  03 september, 2013 om 19:54

  Graag ook de reacties op het bovenstaande via mijn emailadres laten weten.

 3. Anna
  03 september, 2013 om 22:21

  Hallo Martijn,

  Ga ik ook nog doen, dankjewel. Maar Philips trekt er nogal snel zijn handen vanaf, heb ik al eens eerder gemerkt.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.