Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Drie tips voor een betere beeldkwaliteit om snel van je nieuwe TV te genieten

Geschreven door
Geplaatst op2 november 2012, 15:22 CategorieLcd en led tv's

We hebben al heel wat tips en tricks gepubliceerd waarmee je het meeste uit je LCD of plasma TV kunt halen, maar soms heb je gewoon geen zin om alles door te nemen of in te stellen. Wanneer je een nieuwe TV gekocht hebt wil je daar zo snel mogelijk van genieten en dat optimaal instellen komt dan later wel. Daarom in dit artikel drie tips om goed maar snel van start te gaan.

Als je deze drie tips/adviezen opvolgt dan ben je er in ieder geval zeker van dat de eerste indruk van je TV redelijk goed is. Daarna is het nog steeds verstandig de instellingen na te lopen en de TV naar eigen wens en advies van andere af te stellen.

Zet de dynamische verlichting uit

TV’s worden vanuit de fabriek geleverd in een standaard configuratie die eigenlijk niet voor de huiskamer geschikt is. Fabrikanten kiezen er in de meeste gevallen voor om de ‘Dynamische’ of ‘Levendige’ modus als standaard in te stellen en dit doen ze eigenlijk alleen maar voor een overtuigende weergave wanneer de TV in een winkel opgesteld staat. Deze modi zorgen er namelijk voor dat het contrast overdreven wordt, kleuren niet meer natuurlijk zijn en de helderheid zeer hoog ligt. In de winkel merk je dit niet omdat je omringd wordt door felle TL-lampen, maar zodra je op de bank zit zul je dit zeker zien. Kies dus meteen voor een andere beeldmodus. In 9 van de 10 gevallen geeft de ‘Film’ of ‘Cinema’ modus out-of-the-box de beste beeldkwaliteit. Mocht je TV een THX modus hebben, kies dan hiervoor aangezien deze modus al voor de gemiddelde huiskamer gekalibreerd is.

Motion beeldtechnieken

Probeer rustig van start te gaan met alle geavanceerde technieken die zeggen de beeldkwaliteit te verbeteren of beelden vloeiender en soepeler te laten verlopen. Denk hierbij aan technieken die met termen als ‘Motion Plus’, ‘TruMotion’ en ‘Motion Enhancement’ aangeduid worden. Het aanzetten van deze technieken komt de beeldkwaliteit niet altijd ten goede. De meeste TV’s die je nu in de winkel kunt vinden zijn uitgerust met een refresh rate die voldoende biedt om beelden vloeiend weer te geven en dus zijn deze technieken vaak niet nodig.

Daarbij zorgen deze technieken er vaak voor dat films en TV series er uit gaan zien alsof ze gefilmd zijn met een homevideo camera, iets we je wellicht ook niet wilt. Je kunt de technieken uitproberen en kijken of het je bevalt. Overigens beschikken sommige TV’s over een optie om de ‘Motion’ technieken op minimaal, standaard of maximaal te zetten. Mocht je dus zien dat snelle beelden niet helemaal vloeiend weergegeven worden kun je hier nog mee spelen.

Geavanceerde beeldtechnieken

Natuurlijk zijn TV’s uitgerust met nog veel meer opties en functies die de beeldkwaliteit kunnen beïnvloeden. Je hoeft niet door alle opties heen te lopen, maar het is wel verstandig naar alle ‘enhancement’ en ‘reductie’ filters te kijken. Deze zorgen er namelijk voor dat het originele beeld (dat wat de regisseur van de film in gedachten had) aangepast wordt. Het is verstandig de meeste van deze functie uit te zetten en te kijken hoe een film of serie op je TV getoond wordt. Dit is namelijk de manier waarop je de film zou moeten bekijken, maar helaas zijn TV’s vanuit de fabriek niet altijd goed gekalibreerd. Wanneer je teveel ruis of artifcats, grauwe kleuren of een blurry beeld ziet kun je deze instellingen gaan gebruiken. Ook hier is het aan te raden om het minimale instellingen te beginnen als het mogelijk is.

Als je deze adviezen opgevolgd hebt kun je binnen een paar minuten genieten van je nieuwe TV. Wil je nog verder gaan met de instellingen om een optimale beeldkwaliteit te krijgen, ga dan verder via onderstaande links.

Meer informatie

Meer informatie over het verbeteren van de beeldkwaliteit van je HDTV en het optimaal instellen van alle home cinema apparatuur kun je vinden in onze Home Cinema Informatie Gids.

 • Delen:

Reacties

 1. Bert
  27 maart, 2017 om 23:02

  Ik ben in het bezit van een lg65 6B v oled tv Bij het kijkenetwerk naar de reguliere zenders trilt het beeld op de achtergrond… waarchief kan dit aan liggen?

  Met vriendelijke groet

  Bert Hubers

  • Martine
   19 oktober, 2020 om 11:53

   We zijn sinds kort in het bezit van een tv LCD. Daarmee hebben we problemen dat het kleur soms lichter wordt. De fabrikant raadde ons aan om de dynamische beelden aan te zetten.
   Wat is dat nu juist in gewone taal?
   Dank
   Martine

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.