Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

De vijf beste Smart TV’s van dit moment (winter 2012/2013)

Geschreven door
Geplaatst op22 november 2012, 17:13 CategorieLcd en led tv's

We hebben eerder dit jaar al een overzicht gemaakt van de vijf beste LCD TV’s van dit moment en de vijf beste plasma TV’s van dit moment. In deze artikelen lag de focus met name op de beeldkwaliteit. Er zijn echt tegenwoordig meer functies van belang bij de zoektocht naar een nieuwe TV. Deze keer kijken we naar de vijf beste Smart TV’s van dit moment.

Update: Inmiddels hebben we een nieuw overzicht met de beste Smart tv’s van 2013/2014 gepubliceerd.

Wat is een Smart TV?

Een Smart TV is simpel gezegd een TV die met het internet verbonden kan worden en waarop je een interface vindt die toegang biedt tot content die gedownload kan worden. Echter beschikken Smart TV’s vandaag de dag over veel meer interessante functies, waaronder het middels spraak bedienen van de TV, het streamen van media binnen je thuisnetwerk en het voeren van videogesprekken via Skype.

Meer informatie over wat Smart TV’s precies zijn en welke mogelijkheden ze bieden vind je in dit artikel.

De vijf beste Smart TV’s van dit moment

Hieronder vind je de vijf beste Smart TV’s van dit moment, gebaseerd op reviews die wij de afgelopen maanden gemaakt hebben. Daarbij ligt de focus met name op de Smart TV mogelijkheden maar speelt natuurlijk ook de beeldkwaliteit een belangrijke rol.

Samsung UE55ES8000

Samsung staat op nummer één en niet zonder reden. De Koreaanse fabrikant biedt momenteel het meest uitgebreide, goed vormgegeven en gebruiksvriendelijke Smart TV platform in de markt. Samsung heeft het grootste aanbod van applicaties, heeft ook veel content die interessant is voor Nederlandse gebruikers en blijft interessante content ontwikkelen, onder meer voor video on demand diensten. Daarbij rust Samsung de hogere modellen uit met interessant Smart TV functies als spraakbediening, bediening middels gebaren en een Skype camera die in de behuizing verwerkt zit. Een andere unieke feature is Smart Evolution. Via een speciale gleuf in de 2012 modellen kan een kit geïnstalleerd worden met de nieuwste software, features en functies zodra deze beschikbaar zijn. Om het helemaal af te maken heeft Samsung een goede applicatie voor smartphones en tablets ontwikkeld waarmee de TV bediend kan worden. Het topmodel Smart TV van Samsung is de ES8000, maar ook lagere modellen beschikken over veel van de genoemde Smart TV functies.

De Samsung ES8000 serie modellen beschikken onder meer over Samsung’s Smart Evolution techniek om de TV drie jaar up-to-date te houden, Samsung’s Smart Interaction techniek om de TV te bedienen middels spraak of bewegingen, het Samsung Smart TV platform met ingebouwde web browser, AllShare voor het delen van bestanden en de mogelijkheid om de TV middels een applicatie te bedienen. De serie bestaat uit een 40 inch, 46 inch, 55 inch en een 65 inch model.

Lees onze review van de Samsung UE55ES8000.Samsung PS51E8000

Samsung brengt niet alleen LCD TV’s op de markt maar ook plasma modellen. De plasma modellen zien er iets minder elegant uit en zijn een stuk minder slank dan de LCD modellen maar bieden wel nog steeds alle interessante Smart TV functies die ook op de LCD TV series te vinden zijn. Zo krijg je toegang tot de uitgebreide Samsung Apps bibliotheek, de aantrekkelijke Samsung Hub interface en een ingebouwde web browser. Ook kunnen de TV’s bediend worden middels spraak of bewegingen en kun je middels AllShare eenvoudig bestanden delen met andere apparaten binnen je thuisnetwerk. De topmodellen beschikken over een dual-core browser voor een soepel en snel smart TV platform. Het topmodel op het gebied van plasma in de Samsung Smart TV reeks is de E8000. Ook hier geldt dat lagere modellen over bepaalde Smart TV functies beschikken.

De Samsung E8000 serie modellen beschikken onder meer over Samsung’s Smart Evolution techniek om de TV drie jaar up-to-date te houden, Samsung’s Smart Interaction techniek om de TV te bedienen middels spraak of bewegingen, het Samsung Smart TV platform met ingebouwde web browser, AllShare voor het delen van bestanden en de mogelijkheid om de TV middels een applicatie te bedienen. De serie bestaat uit een 51 inch en een 64 inch model.

Lees onze review van de Samsung PS51E8000.

LG 55LM960V

Net als Samsung beschikt LG over een Smart TV platform dat aantrekkelijk vormgegeven is en toegang biedt tot een grote hoeveelheid applicaties en diensten. Het platform heeft een duidelijke structuur, kan naar eigen smaak ingericht worden en is ook behoorlijk snel door de dual-core processor waar de hogere modellen over beschikken. Het aanbod van apps is iets kleiner dan bij Samsung en qua inrichting van het platform ligt Samsung net wat voor, maar het platform van LG is zeker een verademing om te gebruiken in vergelijking met fabrikanten als Sony en Panasonic. Daarbij biedt LG (voor de hogere modellen) een speciale Magic Motion Remote waarmee de TV middels bewegingen of spraak bediend kan worden en die dient als cursor. Ook heb je voldoende mogelijkheden om eenvoudig content naar de TV’s te streamen vanaf andere apparaten in het thuisnetwerk. Het topmodel met alle Smart TV features, een goede beeldkwaliteit en een elegant design is de LM960V serie. Echter zijn veel van de Smart TV functies ook beschikbaar in lagere modellen.

De LG LM960V serie beschikt onder meer over Nano Full LED achtergrondverlichting met local dimming, de passieve Cinema 3D techniek met vier 3D brillen, 2D naar 3D conversie, LG’s Smart TV platform, de Magic Remote afstandsbediening, een L9 dual-core processor voor multitasking en drie USB poorten. De serie bestaat uit een 47 inch en een 55 inch model.

Helaas hebben we de LG LM960V serie nog niet kunnen testen. Wel kun je onze ervaringen met het Smart TV platform teruglezen in de review van de LM760S serie.

Philips 46PFL8007

Philips was wat later met de lancering van haar TV’s dan andere fabrikanten maar maakt dat zeker goed met modellen die een hoogwaardige beeldkwaliteit een fraai Smart TV platform bieden. Het NetTV Smart TV platform van Philips is één van de meest gebruiksvriendelijke platformen met een mooie vormgeving en een aardig aanbod van applicaties. Met name het aanbod van Nederlandse apps is zeer goed. Net als LG maakt Philips het mogelijk het Smart TV startscherm naar eigen wens in te richten. De hogere modellen beschikken over een dual-core processor die alles zeer vloeiend en soepel laat lopen. Daarbij zijn de hogere modellen uitgerust met een QWERTY afstandsbediening die beschikt over een volledig keyboard waar teksten mee ingevoerd kunnen worden, en kun je een applicatie voor je smartphone of tablet downloaden. Ook het streamen van media binnen je thuisnetwerk gaat zonder problemen en de meest populaire bestandsformaten worden ondersteund. Een van de topmodellen in de Philips Smart TV line-up is de PFL8007 serie. Ook lagere modellen beschikken over (een aantal van) de genoemde Smart TV functies.

De Philips PFL8007 serie beschikt onder meer een Full HD LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting en local dimming, Ambilight Spectra XL, de Perfect Pixel HD Engine voor een vloeiende weergave, toegang tot het Philips NetTV Smart TV platform, actieve 3D weergave met 2D naar 3D conversie, geavanceerde ISF kalibratie mogelijkheden, twee meegeleverde 3D brillen en een afstandsbediening met QWERTY keyboard.

Lees de review van de Philips 46PFL8007.Panasonic TX-P50VT50

Panasonic mag dan met de VT50 plasma TV serie de beste beeldkwaliteit bieden, wat betreft de Smart TV mogelijkheden en het gebruikte platform laten de TV’s nog wat te wensen over. Het Viera Connect platform is een leuk platform met redelijk wat mogelijkheden maar de invulling ervan is nog niet optimaal. Qua lokale applicaties is het aanbod erg klein en dat is nou juist wat je als gebruiker graag terugziet. Daarbij heeft het platform een oubollige uitstraling en komt het niet in de buurt van de geavanceerde en aantrekkelijke Smart TV platformen van bijvoorbeeld Samsung en LG. Ook de meegeleverde web browser is niet goed te noemen door het ontbreken van plugin ondersteuning, trage laadtijden en lay-out problemen. Daarbij doet Panasonic (nog) niet aan de geavanceerde functies voor spraakbediening of bediening middels bewegingen. Gelukkig verloopt de integratie met andere apparatuur binnen je thuisnetwerk zonder problemen, is er brede ondersteuning voor verschillende bestandsformaten en kun je de TV bedienen middels een applicatie voor je smartphone of tablet. Net als bij de andere fabrikanten geldt dat de meeste Smart TV functies ook beschikbaar zijn op lagere modellen.

De Panasonic VT50 serie modellen beschikken onder meer over THX certificering, het Viera Connect Smart TV platform, de mogelijkheid om USB opnamen te maken, een Touchpad afstandsbediening, de Smart Viera Engine Pro, een ingebouwde web browser, een One-sheet-of-glass design, 2D naar 3D conversie en Dual Core Pro4 Processor. De serie bestaat uit een 50 inch, een 55 inch en een 65 inch model.

Lees de review van de Panasonic TX-P50VT50. • Delen:

Reacties

 1. pini
  07 januari, 2013 om 16:41

  ik heb een vraag wat is het beste CI+ module,of een losse decoder
  voor het beste beeld mijn tv is de Panasonic tx-55vt50E

  • Martijn Chel
   07 januari, 2013 om 22:20

   Losse decoder is altijd aan te raden. Gaat er iets kapot of wil je een andere decoder dan heb je geen problemen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.