Wat is het verschil tussen Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio?

12 oktober 2012 3 Minuten 6 Reacties
Dolby-TrueHD-DTS-HD

Met de komst van Blu-ray zijn er twee audioformaten bijgekomen die een de HD beelden moeten combineren met een HD audiokwaliteit. Je hebt ze vast wel eens op een Blu-ray disc zien staan; Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Maar, wat zijn de verschillen tussen de twee audioformaten en voor welke moet je nu kiezen? In dit artikel leg ik het kort uit.

Om maar meteen met het meest logische te beginnen; Dolby TrueHD is een audioformaat dat ontwikkeld is door Dolby en DTS-HD Master Audio is ontwikkeld door DTS. Beide bedrijven hebben verschillende audioformaten die je terugvindt op receivers, Blu-ray films en DVD’s. Speciaal voor de Blu-ray films zijn de twee HD audioformaten ontwikkeld.

De werking

Beide audioformaten zijn op de Blu-ray disc verpakt in een zogenaamde losless vorm, iets dat je kunt vergelijken met een zip-bestand op je computer. Zodra je een Blu-ray film afspeelt wordt dit zip-bestand door je receiver (of Blu-ray speler) omgezet naar PCM materiaal dat vervolgens weer gebruikt wordt om je speakers mee aan te sturen. Om de HD audioformaten weer te kunnen geven moet je Blu-ray speler middels een HDMI kabel verbonden zijn met je receiver. Ook kun je ervoor kiezen je Blu-ray speler de audio te laten converteren naar PCM, bijvoorbeeld wanneer de receiver wat ouder is en geen ondersteuning voor deze formaten biedt.

Mocht je een receiver hebben zonder DTS-HD Master Audio of Dolby TrueHD ondersteuning en wel een van deze formaten selecteren bij het kijken van een Blu-ray film, dan wordt er alsnog audio weergegeven in de vorm van de originele DTS of Dolby Digital track. Deze wordt namelijk altijd meegestuurd met het HD audioformaat.

Dolby TrueHD

Dolby TrueHD kan audio data met een snelheid van 18 megabit per seconde weergeven en ondersteunt acht kanalen aan 24 bit, 96 Khz audio. Nou klinkt dat wellicht wat ingewikkeld, maar het komt er op neer dat de weergave van details en het bereik van de audio vele malen hoger is dan bijvoorbeeld Dolby Digital. Dit formaat biedt een rijkere weergave van de audio waardoor deze zeer dichtbij datgene ligt wat de regisseur van een film voor ogen heeft.

DTS-HD Master Audio

DTS-HD Master Audio biedt net als Dolby TrueHD een audioweergave die nagenoeg gelijk is aan de originele audio van de film, zoals de regisseur dit bedoeld heeft. Het audioformaat heeft een bit rate van 24.5 megabit per seconde en ondersteunt een zo goed als onbeperkt aantal surround kanalen aan aan 24 bit, 96 Khz audio.

Wat is het verschil en wat is beter?

Het verschil tussen beide audioformaten is nagenoeg niet waarneembaar. Beide technieken zorgen voor een natuurgetrouwe weergave die dicht bij het origineel komt en voor de gemiddelde luisteraar zal het verschil dan ook niet waar te nemen zijn. Het komt eigenlijk puur neer op je eigen voorkeur. Worden beide formaten door je receiver ondersteund, probeer ze dan allebei uit en maak je keuze. Natuurlijk moeten dan wel beide audiotracks beschikbaar zijn op een Blu-ray disc, wat niet altijd het geval is.

Meer informatie

Meer informatie over en tips voor het aanschaffen en gebruiken van luidsprekers en receivers vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (6)