Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

‘4K Ultra HD TV’s spelen tot 2017 geen rol van betekenis’

Geschreven door
Geplaatst op5 oktober 2012, 18:30 CategorieLcd en led tv's

Gisteren berichtten we over de Amerikaanse satelliet aanbieder DirecTV die binnen vier jaar een groot 4K Ultra HD aanbod wilde opzetten. Het bedrijf heeft namelijk het volste vertrouwen in een snelle groei van de techniek. Toch denkt niet iedereen daar zo over. Volgens onderzoeksbureau IHS spelen 4K Ultra HD TV’s in ieder geval tot 2017 geen rol van betekenis.

Trage acceptatie 4K Ultra HD

Het onderzoeksbureau heeft rekenmodellen losgelaten op de verwachtingen en komt tot de conclusie dat de acceptatie van de hoge 4K Ultra HD resolutie langzaam zal verlopen. IHS verwacht dat er dit jaar maar 4.000 4K Ultra HD TV’s verkocht zullen worden. Dit gaat dan onder meer over de reeds aangekondigde TV’s van LG (de 84LM960V) en Sony (de KD-84X9005). In 2017 zal dit aantal volgens de berekeningen stijgen naar 2.1 miljoen stuks. Dat lijkt veel maar in de totale TV markt komt dit neer op maar 0,8 procent.

Voldoende redenen waarom

IHS heeft ook een aantal redenen gepubliceerd waarom 4K Ultra HD niet snel zal doorbreken. De belangrijkste reden is er een die we ook kennen van de 3D discussies; het gebrek aan native 4K content. Consumenten zouden minder snel bereid zijn te investeren in een dure 4K TV wanneer er geen content is. De tweede reden is ook vrij logisch; de prijzen van 4K Ultra HD TV’s liggen voorlopig nog op een te hoog niveau.

De derde reden is dat je pas profijt hebt van de 4K resolutie wanneer de TV 60 inch of groter is, al ben ik van mening dat dit afhankelijk is van de afstand tussen kijkpositie en TV, en dus zeker niet zo hoeft te zijn. Als laatste reden wordt genoemd dat consumenten de Full HD resolutie goed genoeg zouden vinden en niet zo nodig hoeven over te stappen naar een nog hogere resolutie. Ook dit is gedeeltelijk waar aangezien je altijd eerst iets moet ervaren voordat je ervan overtuigd kunt raken.

Kortom, de redenen kloppen niet helemaal maar de eerste twee redenen zijn naar mijn mening al voldoende om te geloven dat de doorbraak van deze nieuwe techniek nog wel even op zich laat wachten.

4K Ultra HD TV’s

Er zijn de afgelopen weken heel wat 4K Ultra HD TV’s gepresenteerd en gelanceerd. Deze kun je allemaal, inclusief algemeen nieuws over de techniek, terug vinden in ons 4K archief.

Via: Digitimes

  • Delen:

Reacties

  1. jo boreas
    08 september, 2013 om 13:26

    halo wat betreft 4k tv zal het zeker een betere tecniek zijn maar als ik de prijzen zie van die 4k tv/s dan zijn die veel te duur wie kan als de gewoone man zo tv betalen ik heb enkele prijzen gezien zo/n 6000 tot 7000 euro is toch wat aan de hooge kant.en wat betreft 3d dat schijnt ook nog geen sukses te zijn.ik denk als 3d zonder bril komt dat het dan volgens mij meer kans heeft van slagen.ik heb regel matig een film avond en dan hebben de mensen die komen ook niet allemaal zo/n briletje bij zich.maar per slot van rekenig gaat het toch maar om een ding dat het beeld en geluid goed zijn.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.