Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat is de bi-amp (bi-wiring) feature op receivers en speakers?

Geschreven door
Geplaatst op9 september 2012, 14:42 CategorieLuidsprekers

AV receivers worden steeds geavanceerder en bieden daardoor ook steeds meer aansluitingsmogelijkheden voor luidsprekers. Vorige week hebben we de Muliroom en Multizone functie al besproken, deze keer kijken we naar de bi-amp en bi-wiring mogelijkheid van AV receivers en speakers. Voor de meeste consumenten zal deze functie echter niet interessant zijn.

De bi-amp en bi-wiring functies zijn geavanceerde mogelijkheden voor het aansluiten van speakers op je AV receiver. De speakers, meestal de stereo speakers aan de voorzijde, moeten hier wel mee om kunnen gaan, iets wat je ziet aan een dubbele ‘+’ en ‘-‘ terminal op de speaker. Hiermee worden de lage en de hoge tonen van elkaar gescheiden. De twee functies worden vaak door elkaar gebruikt maar toch zit er een klein verschil in.

Bi-wiring

Bi-wiring is namelijk technisch gezien het aansluiten van twee kabels op één luidsprekeruitgang, dus twee kabels op de ‘-‘ en twee op de ‘+’ uitgang voor zowel je linker als je rechter luidspreker. Er gaan dus vier kabels naar elke speaker toe. De luidspreker zelf, mits voorzien van een wisselfilter, scheidt de lage en hoge tonen vervolgens. Het voordeel van deze manier van aansluiting is volgens sommigen het breder bereik in de lage en hoge tonen, en een een breder geluidsveld in zijn totaliteit. Nadeel is dat je dubbele sets kabels nodig hebt, kabels dienen dubbel uitgevoerd te worden (hoge inductiewaarde) en je hebt ook banaanstekkers nodig om de kabels aan te sluiten op de receiver.

Bi-amping

Bi-amping is een functie die een stuk makkelijker uit te leggen en ook te gebruiken is. Voor de speakers geldt hetzelfde; deze moeten uitgerust zijn met dubbele terminals, net zoals bij bi-wiring. De receiver daarentegen, is uitgerust met een bi-wiring functie die de hoge en lage signalen apart (en versterkt) naar de luidsprekers kan sturen. Dit zie je aan de tekst bi-amp bij de aansluitingen op de achterzijde. Voor elke frontspeaker heeft de receiver dan vier aansluitingen twee ‘-‘ terminals en twee ‘+’ terminals. Ook bi-aming kan de geluidskwaliteit op dezelfde manier verbeteren als bi-wiring. Natuurlijk heb je ook hier weer een extra set luidsprekerkabels voor nodig maar het aansluiten is eenvoudiger.

Let op

Let er bij beide mogelijkheden wel op dat je de zogenaamde ‘brugjes’ tussen de vier terminals op de speakers verwijdert. Deze gebruik je alleen wanneer de luidsprekers normaal aangesloten worden en je dus maar twee terminals gebruikt.

Bi-amping of bi-wiring?

Voor de gemiddelde home cinema fan zal bi-amping, als je het al zou willen gebruiken, de beste optie zijn. Het is eenvoudiger en daarbij wordt de versterker minder belast omdat iedere uitgang maar een deel hoeft te versterken.  Nou moet gezegd worden dat er nogal wat meningsverschillen zijn over de toegevoegde waarde van bi-amping en bi-wiring. De een vindt het puur een marketing praatje, de ander zweert erbij. De enige manier om zelf een conclusie te trekken is te luisteren naar het verschil. Is het verschil er niet of nauwelijks, dan is de extra investering het geld en de moeite waarschijnlijk niet waard.

Meer informatie

Meer informatie over luidsprekers en receivers vind je in de Home Cinema Informatie Gids of via onderstaande links. Ben je op zoek naar speakerkabels die geschikt zijn voor bi-wiring of bi-amping? Neem dan een kijkje bij RUConnected.

Een overzicht van alle soorten luidsprekers
Waar moet je op letten bij het kopen van een AV receiver?
Wat is een versterker en wat doet deze?
De aansluitingen van een receiver

 • Delen:

Reacties

 1. Ralph
  12 februari, 2013 om 13:30

  L.S.,

  Ik heb een vraag over hoe te werk te gaan bij het volgende:

  In het huis staat de TV/woonkamer aan de ene kant en de keuken/eetkamer is aan de andere kant (niet door deuren o.i.d. gescheiden).
  Nu wil ik graag 1 set (liefst surround) met twee boxen in de woonkamer, maar ook twee boxen in de eetkamer (plm 10 meter verderop).
  Mijn vraag is of ik dan de bekabeling simpelweg kan verlengen? Of kom ik dan in de knoei met het geluid vanuit de subwoofer? Het is niet zozeer om films/tv mee te kijken, als wel muziek/radio door het gehele vertrek te laten horen, zonder het systeem achterlijk hard te moeten zetten.

  Ik hoop dat u me verder kunt helpen.

  Met vriendelijke groet

  Ralph

  • Martijn Chel
   12 februari, 2013 om 17:06

   Dat zou inderdaad kunnen maar hou er dan rekening mee dat je geen surroud geluid meer hebt in de woonkamer en je altijd alle speakers aan hebt staan. Als je het onafhankelijk van elkaar wilt regelen dan moet je aan een receiver met multi-zone denken.

 2. Henry
  25 november, 2015 om 0:22

  Beste Martijn,

  Ik ben op zoek naar een nieuwe versterker voor mijn KEF Q11 speakers. Ik heb er al een dubbele set kabels op aangesloten. Momenteel via een brug maar ben benieuwd of een versterker met bi-amping me beter geluid kan geven. Ik gebruik verder Spotify premium. Het gaat om twee kanaal geluid om op mijn gemak naar deze speakers te luisteren. Als ik een film wil kijken gebruik ik een andere 5+1 set met Denon versterker. Echter voor de Kef Q11 ben ik dus op zoek naar een mooie versterker liefst met Spotify connect, airplay of anders via Apple TV en dan selecteer ik bv Dire Straits Private Investigations of gitaar muziek om naar mooi sprankelend geluid te luisteren. Welke versterker zou u adviseren?

  Bvd,

  Henry Suiker

 3. Mevrouw-seniorAudiofreak
  18 december, 2015 om 13:33

  Alstublieft speciale navraag /uitzoeken voor audio beleving mevrouw-senior audiofreak , liefst met kerstmis daarbij in gedachte(kerstwens) . Betreft koor muziek(kerk-nagalm) +zang zoals CelineDyon/ MariahCarey. Via welk audio formaat mooist te beleven SACD(super-audio-cd) OF het nieuwe : blu-ray pure audio high fidelity OF streaming-audio. Welke optie(Bi-amp/Bi-wiring) is beste/mooist om extra decibel uit de midde-toon woofer te krijgen voor krachtiger koor(zang) beleving OOK betref bass woofer(zoals : Michael Jackson EN : MassiveAttack). Is best geschikt voor : Cambridge-audio top high-end receiver ? In welk audio luister kamer te beleven die niet te groot is voor 150watt

 4. Anoniem
  16 oktober, 2018 om 15:40

  Over de bi-wiring uitleg, als je kijkt naar je tekening zie je dat het geen verschil maakt met een simpele brug op de terminal (complete short) Tenzij je extreem ongeschikte bekabeling gebruikt heeft een bi-wire mijn inziens dus geen zin zonder A + B terminal op de amp.

  Bi-amp is inderdaad een ander verhaal.

 5. piet
  17 december, 2018 om 3:25

  Net als anoniem was ik eerder ook van mening dat het eigenlijk hetzelfde is.
  bi-wire,is dus eigenlijk dezelfde aansluiting maar dan zonder de bruggetjes.
  echter wanneer je een dubbele set kabels aansluit en de bruggetjes laat je zitten
  resulteert dat in gesprongen zekeringen in de versterker.
  Wie kan mij uitleggen waardoor dat komt?

 6. Boy
  09 oktober, 2019 om 7:58

  Wat ik mij afvraag is of bi-amping er voor gaat zorgen dat mijn Denon AVR-X2300W na een aantal uur muziek spelen op 72db niet overhit raakt? Uren lang films kijken op 72db is geen probleem, maar muziek….

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.