Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

4K Ultra HD is de toekomst van TV

Geschreven door
Geplaatst op5 september 2012, 14:00 CategorieLcd en led tv's

Een van de trends van IFA 2012 was 4K Ultra HD. Dit is iets wat je als consument nog niet of nauwelijks in winkels tegenkomt maar wat wel de toekomst van de TV zal bepalen. Deze hoge resolutie is viermaal de resolutie van het Full HD dat we nu kennen en maakt dus meer zichtbare details mogelijk. Daarnaast kun je door 4K Ultra HD dichterbij grotere TV’s zitten zonder pixels te zien.

Grotere TV’s, hogere resoluties

3D lijkt naar de achtergrond geschoven te zijn en de resolutie wordt naar voren geschoven. Tijdens IFA 2012 hebben we verschillende 4K Ultra HD modellen voorbij zien komen, onder meer van Sony, LG en Toshiba. Wat opvalt aan de gepresenteerde modellen is dat ze allemaal beschikken over een beeldformaat van 55 inch of groter. 84 inch lijkt zelfs de standaard te worden.

De reden hiervoor is dat 4K Ultra HD op een 42 inch TV met een gemiddelde kijkafstand van 4 meter minder toegevoegde waarde heeft. Op deze afstand is het verschil tussen 4K en Full HD namelijk niet of nauwelijks waar te nemen. Fabrikanten kiezen voor grotere modellen want het verschil tussen Full HD en 4K op een 84 inch TV met een kijkafstand van 4 meter is een stuk groter. De huidige 60 en 70 inch TV’s hebben het probleem van zichtbare individuele pixels op een normale kijkafstand. Met de komst van deze hoge resolutie zullen we dus ook steeds grotere TV’s gaan zien.

4K Ultra HD tijdens IFA 2012

The Verge was tijdens IFA 2012 aanwezig en sprak enkele fabrikanten van 4K Ultra HD TV’s over de techniek en gedachten achter de nieuwe producten en de verwachtingen voor de toekomst.

4K is de toekomst

Momenteel zijn er nog twee hindernissen te overwinnen voordat we 4K Ultra HD in de huiskamer kunnen verwachten. De eerste is het gebrek aan content, al zal het niet lang meer duren voordat de entertainment industrie de smaak te pakken krijgt. Ook brengen fabrikanten als Sony en Philips camcorders met 4K resolutie opnamen en Blu-ray spelers met 4K upscaling mogelijkheden op de markt. Het tweede probleem is de prijs. Sony’s 84 inch model heeft een prijs van 25.000 euro gekregen, terwijl het model van LG 15.000 euro moet gaan kosten. Dat is natuurlijk niet voor de gemiddelde consument weggelegd. Zodra deze ‘problemen’ opgelost zijn zal 4K zijn intrede in de huiskamer doen.

Meer informatie vind je in het artikel 4K Ultra HD: Alles dat je moet weten.

 • Delen:

Reacties

 1. Peter
  06 september, 2012 om 21:18

  84 inch lijkt de standaard te gaan worden…. pfoe hoe ga ik dat mijn vrouw vertellen.Onze wandkast kan `maar` tot 60 inch en is nog maar 1 jaar oud en mijn 46 inch d8000 kost 2000 euro dus zal een 84 inch 4k zeker 5000 kosten tegen die tijd. En dat word dus de standaard? Hopen dat mijn dochter dan maar niet gaat studeren:-)

 2. ikweer
  10 september, 2012 om 15:25

  Beste mensen,hou het geld lekker in op je spaarrekening.Dit gaat nog wel even duren hoor,zolang er op mijn televisie van de 120 zenders er nog maar21 in HD zijn gaat dit nog wel tien a 15 jaar duren.

  • Martijn Chel
   10 september, 2012 om 15:29

   Over dat geld op je spaarrekening houden ben ik het met je eens, maar over 10/15 jaar zitten we al aan 8K Ultra HD. Vergeet niet dat de ontwikkeling steeds sneller gaat. Ik verwacht binnen 5 jaar de eerste 4K uitzendingen en 4K Blu-ray films (of ander formaat). Via de Astra satelliet is van de week al een 4K kanaal gelanceerd.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.