Twee technieken voor OLED TV’s: RGB OLED en WOLED

13 augustus 2012 4 Minuten 1 Reacties
Samsung-Super-OLED

Vorige week heb ik al een uitgebreid artikel geschreven over de beschikbaarheid en prijzen van OLED TV's en daarin stipte ik ook kort even aan dat er twee verschillende OLED technieken zijn. In dit artikel gaat ik iets dieper in op het verschil tussen de RGB OLED en WOLED (ook wel WRGB OLED genoemd) technieken die momenteel gebruikt worden door Samsung en LG.

Op het eerste gezicht lijken de in januari gepresenteerde OLED TV’s van Samsung en LG behoorlijk veel op elkaar. Beide modellen geven indrukwekkend diepe zwartwaarden, een zeer hoog contrast en een ultieme scherpte. Daarbij zijn beide modellen zeer slank en, waarschijnlijk, ook zeer duur. Toch zit er in de gebruikte techniek voor het OLED paneel een belangrijk verschil.

Lees meer over OLED en de OLED techniek

WOLED

WOLED is de techniek die LG momenteel gebruikt voor haar 55 inch OLED TV. De term is een voortvloeisel van de term WRGB OLED wat staat voor White Red Green Blue Organic Light Emitting Diode.

Simpel gezegd bestaat elke pixels van een WOLED TV uit vier (minuscule) subpixels, de diodes. De filters van de eerste drie pixels subpixels zijn rood, groen, blauw. De vierde pixel heeft geen filter en is wit. Nou klinkt wit wellicht wat vreemd aangezien de meesten onder ons wellicht bekend zijn met de primaire RGB kleuren (rood, groen en blauw).

Toch heeft dit volgens LG, de fabrikant die volgens met techniek werkt voor de ontwikkeling van haar 55 inch OLED TV (55EM970V), voordelen. Zo moeten kleuren nauwkeuriger weergegeven worden voor een realistischere ervaring. Het Color Refiner filter moet vervolgens de kleurweergave perfectioneren. Voor bij blauwe kleuren zou het verschil duidelijk zichtbaar moeten zijn. Daarnaast zorgt deze techniek ervoor dat de kijkhoeken zeer wijd zijn.

RGB OLED

De term RGB OLED is na het lezen van de alinea hierboven wellicht meteen duidelijk. Deze staan namelijk voor Red Green Blue Organic Light Emitting Diode.

Een RGB OLED TV maakt geen gebruik van filters en elke pixel op de TV bestaat dus uit drie subpixels die zelf hun hoofdkleur uitstralen. Zo is één subpixel rood, één subpixels groen en één subpixel blauw. De kleur die op TV verschijnt wordt bepaald door de intensiteit van het licht dat de pixels uitstralen. Zo is de kleur wit wanneer de intensiteit op maximaal staat en is de kleur zwart wanneer er geen licht uitgestraald wordt.

Samsung is de fabrikant die momenteel met de RGB OLED techniek werkt voor haar nieuwste 55 inch Super OLED TV. Samsung zelf geeft vrij weinig informatie over de gebruikte techniek maar wel laat de fabrikant weten dat de techniek beter is dan wat LG gebruikt. De RGB techniek moet namelijk zorgen voor intensere kleuren, al kan de kijkhoek minder zijn.

Verschil in kosten

Het gebruik van een andere techniek brengt niet alleen verschillen in beeldkwaliteit. Ook het productieproces is anders waardoor de kosten verschillen. Uit een onderzoek van het Amerikaanse DisplaySearch blijkt dat de productie van een WOLED paneel acht keer duurder is dan de productie van een 200Hz LCD paneel van hetzelfde formaat. De prodictie van een RGB OLED paneel zou zelfs tien keer duurder zijn. Het verschil wordt veroorzaakt doordat het percentage perfecte panelen (panelen die voldoen aan de kwaliteitseisen) bij RGB OLED panelen lager ligt en doordat de kosten van materiaal hoger liggen. Door de hoge kosten wordt de verkoopprijs van de OLED TV’s van Samsung en LG op minimaal 8.000 euro geschat.

Lees meer over de beschikbaarheid en prijzen van OLED TV’s

Wat is het beste?

Dat willen we natuurlijk allemaal weten maar deze vraag is momenteel lastig te beantwoorden. Ten eerste zijn de modellen die LG en Samsung getoond hebben nog niet te koop en kunnen ze dus nog niet uitgebreid vergeleken worden. Ten tweede geven beide fabrikanten verschillende voordelen aan maar worden de nadelen niet besproken. En ten derde staat de ontwikkeling van OLED verre van stil en zouden we binnen een jaar ook andere technieken om OLED panelen te produceren kunnen gaan zien. Kortom, de markt is nog volop in beweging en bovendien wordt het voor ons consumenten pas echt interessant wanneer OLED TV’s voor dezelfde prijzen als huidige high-end LCD en plasma TV’s aangeboden worden.

Meer informatie

Meer informatie over TV’s en technieken vind je in onze Homecinema Informatie Gids.

Reacties (1)