Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

OLED TV’s: Wanneer komen ze en wat kosten ze?

Geschreven door
Geplaatst op9 augustus 2012, 13:41 CategorieOled tv's

LCD en plasma zijn allang geen nieuwe technieken meer en het wordt steeds duidelijker dat de betere fabrikanten zich op een ander vlak dan de beeldkwaliteit moeten proberen te onderscheiden. Het is namelijk steeds lastiger om nog een betere beeldkwaliteit uit deze technieken te halen, afgezien van de resolutie. Ook staat er een nieuwe techniek om de hoek; OLED.

Wat is een OLED TV?

Over wat OLED precies is heb ik al een tweetal artikelen geschreven maar kort gezegd is het een techniek die gebruikmaakt van organische LEDs die zelf licht genereren. Hierdoor is er geen achtergrondverlichting nodig en kunnen OLED TV’s een stuk dunner geproduceerd worden. Natuurlijk is dat niet het enige voordeel. OLED TV’s zijn daarnaast energiezuiniger, kunnen een hogere helderheid genereren, hebben een betere zwart en wit weergave door het kunnen uitschakelen van individuele pixels, en kunnen een hoger contrast weergeven.

Lees verder voor een complete uitleg over OLED TV’s en de OLED techniek.

OLED is niet nieuw

Je zou misschien denken dat OLED pas dit jaar voor het eerst verschenen is maar OLED bestaat al een paar jaar. De reden dat je er wellicht nog weinig van meegekregen hebt is dat de modellen die verschenen zijn prototypes waren, gericht waren op commercieel gebruikt of gewoon veel te duur waren. Zo hebben onder meer Sony en LG al een OLED TV op de markt gebracht. Het OLED model van LG was maar 15 inch groot en hard een prijskaartje van zo’n 3.000 euro. Sony’s OLED TV heeft het niet lang uitgehouden, wat voornamelijk kwam door het 11 inch beeldscherm en het prijskaartje van 2.000 dollar.

OLED TV’s in 2012

2012 is het jaar dat OLED ook daadwerkelijk beschikbaar zal zijn voor consumenten en daarbij in grotere formaten zal verschijnen. Tijdens de CES 2012, een grote consumentenelektronica show in Las Vegas, toonden Samsung en LG als eersten hun 55 inch OLED TV’s. De OLED modellen van Samsung en LG verschillen wel van elkaar qua gebruikte techniek. Zo geeft Samsung aan dat haar Super OLED TV en geen kleurenfilter nodig heeft. LG’s OLED model heeft wel een kleurenfilter nodig, maar heeft daarbij de toevoeging van een vierde, witte pixel.  Beide modellen gaven volgens diegenen die bij de presentatie aanwezig waren een indrukwekkende beeldkwaliteit, welke nauwelijks te vergelijken is met de beeldkwaliteit van plasma en LCD TV’s. Nu is dat natuurlijk zeer positief, maar er zit één groot nadeel aan; de prijs.

Lees meer over de twee verschillende technieken; RGB OLED en WOLED

Prijzen OLED TV’s

Omdat OLED nog een relatief nieuwe techniek is, is ook het productieproces bij fabrikanten nog niet efficiënt genoeg, zijn de gebruikte technieken en materialen nog duur en kunnen de modellen maar in kleine aantallen geproduceerd worden. Het gevolg hiervan, plus natuurlijk het feit dat je altijd een premium prijs betaalt voor een nieuwe techniek, is dat OLED TV’s in eerste instantie nogal duur zullen zijn.

Het is allemaal nog niet officieel bevestigd maar de prijs van de 55 inch 55EM970V OLED TV van LG zal rond de 8.000 euro liggen. De prijs van Samsung’s OLED TV wordt geschat op 9.000 dollar. Beide modellen zouden voor het einde van dit jaar nog te koop moeten zijn, maar de kans is groot dat je budget iets te klein is.

Betaalbare OLED TV’s

Het is vooral wachten op de eerste betaalbare modellen want de eerste modellen van LG en Samsung lijken vooral een marketingfunctie te hebben. De fabrikanten willen namelijk laten zien als eerste met de nieuwe techniek te kunnen komen en dus voorop te lopen in de TV markt. In 2012 hoef je dus nog geen betaalbare OLED TV’s te verwachten. Waarschijnlijk worden tijdens de CES 2013 iets goedkopere modellen aangekondigd maar zal het prijsniveau nog steeds te hoog liggen voor de gemiddelde consument.

Panasonic en Sony hebben nog geen OLED TV’s aangekondigd of gepresenteerd maar hebben wel laten weten dat ze samen gaan werken voor de ontwikkeling van betaalbare OLED TV’s. Wanneer we de eerste modellen die voortvloeien uit deze samenwerking kunnen verwachten is nog niet bekend maar de verwachting is dat we in 2014 de eerste groot formaat OLED TV’s gaan zien die te koop zullen zijn voor zo’n 3.000 tot 4.000 euro.

Meer informatie

Meer informatie over LCD, plasma en OLED technieken vind je in de Home Cinema Informatie Gids of via onderstaande links.

Wat is het verschil tussen een LED TV en een OLED TV?
Wat is OLED en wat zijn de voor- en nadelen?
Alle informatie over LCD/LED en plasma

 • Delen:

Reacties

 1. jesse
  09 augustus, 2012 om 16:52

  Hallo Martijn,

  Bij de samenwerking van Panasonic en Sony heb je het over een “groot” formaat,
  Bedoel je dan een 55 inch of gewoon groter dan die eerste 11 inch OLED van Sony?
  Overigens heeft Sony al een groter formaat OLED uitgebracht namelijk de HX920 serie..

  Jesse

  • Martijn Chel
   09 augustus, 2012 om 16:53

   Hoi Jesse,
   Lees het artikel over het verschil tussen LED en OLED even (onderaan het artikel). De HX920 serie namelijk absoluut geen OLED maar gewoon een LCD TV met LED achtergrondverlichting. Afgezien van Samsung en LG heeft geen enkele fabrikant nog een OLED TV met normaal formaat gelanceerd.
   Met groot formaat bedoel ik TV’s vanaf 42 inch.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.