Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Doen je ogen pijn tijdens of na het TV kijken? Dit kun je er aan doen

Geschreven door
Geplaatst op5 augustus 2012, 13:17 CategorieLcd en led tv's

Iets waar ik zelf een tijdje terug mee te maken had en wat blijkbaar ook een aantal lezers ervaren is geïrriteerde ogen tijdens of na het TV kijken. Dit is iets dat niet altijd voorkomt, op bepaalde momenten erger is dan andere momenten en voorkomen kan worden door één van onderstaande aanpassingen te doen binnen je home cinema systeem.

Pijnlijke ogen, de oorzaak

Geïrriteerde ogen is iets wat eigenlijk heel vaak voorkomt bij het TV kijken, voornamelijk in de avond wanneer het donker is. De reden hiervoor is dat je ogen zich focussen op een relatief klein licht object in een verder compleet donkere kamer. Omdat de rest van de kamer donker is wordt de iris in je oog wijd open gezet. Hoe groter de TV, des te groter het gebied in je gezichtsveld dat licht is en dus kunnen je irissen verder gesloten worden. Bij een kleine TV waar je ook nog eens redelijk ver vanaf zit is de kans dus groter dat je last krijgt van je ogen omdat het donkere gebied rondom de TV groter is. De iris in je oog moet hier wijd open voor staan en dat veroorzaakt de pijn in je ogen, vermoeide ogen of hoofdpijn.

Pijnlijke ogen, de oplossing

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op pijnlijke of vermoeide ogen te reduceren, mits er natuurlijk niks mis is met je ogen. Op het gebied van home cinema apparatuur zijn er in ieder geval een paar aanpassingen mogelijk die het kijken naar materiaal een stuk comfortabeler maken voor je ogen. Zo kun je de licht output van de TV verminderen om deze dichterbij het omgevingslicht te brengen. Bij LCD TV’s kun je de backlight (achtergrondverlichting) optie naar beneden bijstellen en bij plasma TV’s kun je de helderheid of het contrast wat verminderen. Lees de handleiding van je TV goed door om te zien welke optie de licht output daadwerkelijk beïnvloedt.

Als bovenstaande simpele oplossing niet werkt voor je kun je ook aan de slag met het licht dat in de omgeving geplaatst is. Je kunt een aantal gedimde lampen aan laten staan tijdens het TV kijken om de licht output van de omgeving te verhogen en dus dichterbij de licht output van de TV te brengen. Nadeel hiervan is dat je dus niet meer in het donker naar een film kijkt, iets dat veel mensen wel prefereren. Daarbij kunnen lampen die tegenover de TV staan voor reflecties zorgen. Ook een licht achter de TV kan helpen bij geïrriteerde ogen. Denk bijvoorbeeld aan het Ambilight systeem van Philips. Ook voor andere TV’s zijn er mogelijkheden een (soort van) Ambilight systeem te integreren.

Een drastischere maatregel/oplossing is het op zoek gaan naar een nieuwe TV. Zoals ik hierboven al aangaf heeft de grootte van de TV veel invloed op wel of geen vermoeide of pijnlijke ogen. Een grotere TV beslaat namelijk een groter gebied in je gezichtsveld waardoor je irissen minder wijd open te hoeven staan. Dit is wel de duurste oplossing aangezien de grotere modellen ook een hoger prijskaartje hebben. Maar, het geeft je wel een mooi excuus om te gaan shoppen voor een nieuwe TV.

Meer informatie

Meer informatie over home cinema systemen en het instellen van je TV vind je in de Home Cinema Informatie Gids of via onderstaande links.

Wat is de ideale grootte van een TV?
Hoe kun je de beeldkwaliteit van je TV verbeteren?
Hoe voorkom je reflecties op je HDTV? (HDTV’s en reflecties)

  • Delen:

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.