Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

8K TV (Ultra HD) standaard vastgesteld

Geschreven door
Geplaatst op24 augustus 2012, 16:16 CategorieNieuws

Wie dacht dat Full HD al een hoge resolutie was zal wellicht verrast zijn te horen dat er inmiddels al een standaard vastgesteld is voor 8K Ultra HD, een resolutie die zestien maal hoger ligt dan Full HD. Hoewel er nog geen enkel 8K display voor consumenten te koop is en TV zenders nog lang geen 8K programma’s kunnen uitzenden heeft de ITU nu vastgesteld wat de resolutie exact inhoudt.

Zo heeft de 8K standaard een resolutie van 7680 bij 4320 pixels meegekregen, wordt er tot 120 frames per seconden ondersteund, is de kleurdiepte een stuk groter en het kleurgamma breder. Over de namen die nu voor alle resoluties gebruikt gaan worden heerst inmiddels weer onduidelijkheid. Vorige maand liet de International Telecommunication Union (ITU) weten dat zowel de 4K als de 8K resoluties onder de Ultra HD noemer zullen vallen maar daar wordt nu helemaal niet meer over gesproken.

Toch zal het nog lang duren voordat je als consument daadwerkelijk iets van 8K (ook wel Super Hi-Vision genoemd) zult merken. De verwachting is dat zenders pas in 2020 beginnen met het testen van deze hoge resolutie en rond die tijd kunnen we waarschijnlijk ook de eerste 8K displays en andere apparatuur verwachten. Tot die tijd hebben we wel iets anders om naar uit te kijken; 4K Ultra HD. Dit is de stap tussen Full HD en 8K en brengt een vier keer zo scherp beeld dan Full HD. Onder meer Sony en LG werken aan 4K Ultra HD TV’s.

Overigens heeft de BBC tijdens de Olympische Spelen in Londen wel proefuitzendingen gemaakt in 8K resolutie.

Via: Engadget

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.