Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Pioneer VSX-922 AV receiver

Geschreven door
Geplaatst op5 juli 2012, 14:51 CategorieReceiver reviews

Pioneer heeft dit jaar weer een groot aantal nieuwe receivers aangekondigd waarvan de VSX-922 een van de topmodellen voor het gemiddelde home cinema systeem is. Deze receiver is de opvolger van de vorig jaar gelanceerde VSX-921 AV receiver en moet volgens Pioneer verbeteringen qua prestaties, een eleganter uiterlijk en nog meer features en functies bieden.

De nieuwe serie AV receivers van Pioneer bestaat uit de VSX-322, VSX-422, VSX-527, VSX-827, VSX-922 en de VSX-1122. Belangrijke features van de nieuwe modellen zijn onder meer aansluitingen en bedieningsmogelijkheden via de iPad, iPhone en iPod touch. Alle modellen zijn met een USB ingang aan de voorzijde uitgerust. Ook vind je een USB-/videokabel in de doos, zodat je het toestel gemakkelijk en snel kunt aansluiten, de batterijen kunt opladen en snel toegang krijgt tot muziekbibliotheken in iTunes. Daarnaast zijn nieuwe technieken en functies als Airplay, DLNA 1.5, 3D HDMI en internetradio een belangrijk onderdeel.

Pioneer VSX-922 – features

De Pioneer VSX-922 is een van de meest complete receivers voor de consument die op zoek is naar een middenklasse model. De receiver beschikt over alle belangrijke mogelijkheden om bestanden te streamen vanaf computers, tablets en smartphones, en daarbij krijg je toegang tot diverse online streaming mogelijkheden. Ook levert Pioneer dit jaar weer een aantal applicaties om de receiver te bedienen en in te stellen. De meegeleverde interactieve gebruiksaanwijzing communiceert via de PC of de iPad rechtstreeks met de receivers en begeleidt je stap voor stap doorheen de installatieprocedure.

De VSX-922 beschikt daarnaast over de Advanced Video Adjust-suite met high definition video-aanpassingen en 1080p/24fps video-omzetting. De Stream Smoother-functie tilt de kwaliteit van beelden met een lage bitrate naar een hoger niveau. Ook is de VSX-922 uitgerust met een nieuwe HDMI Standby Through-modus, waardoor high definition audio- en video content toch door de receivers heen wordt geleid als de deze in standby staat.

 • Ondersteuning voor Apple AirPlay
 • DLNA certificering voor streaming van media
 • Made for iPhone/iPad/iPod (meegeleverde USB/video kabel voor weergave)
 • Air Jam & iControlAV2012 apps voor je smartphone (Lees hier meer over de apps)
 • Bluetooth Audio Streaming (middels adapter)
 • Advanced Auto Multi-Channel Acoustic Calibration (MCACC) voor automatische kalibratie
 • vTuner Internet Radio
 • 3D en ARC ondersteuning
 • 7 luidsprekerkanalen (150 Watt vermogen)
 • Zes HDMI ingangen, één USB poort voor, één USB poort achter
 • Eén HDMI uitgang
 • On-screen menu’s
 • ethernet aansluiting (optioneel draadloos Wifi middels adapter)
 • Multizonefunctie

Pioneer VSX-922 – gebruik

De Pioneer VSX-922 is zoals ik hierboven al aangaf een zeer uitgebreide receiver en dat merk je ook meteen wanneer je het geheel opstart. Je hebt zoveel functies en features dat je door de bomen het bos soms niet meer kan zien. Groot voordeel is dat je een interactieve digitale handleiding meegeleverd krijgt die je wegwijs maakt in alle features, en daarbij krijg je de AVNavigator applicatie waarmee je het apparaat zonder al te veel moeite in kunt stellen.

Qua aansluitingen is er voldoende ruimte om all je apparatuur kwijt te kunnen. Pioneer heeft het aantal HDMI ingangen ten opzichte van vorig jaar uitgebreid naar zes stuks waardoor de belangrijke apparaten in huis (denk aan game consoles, digitale TV decoders en Blu-ray spelers) aangesloten kunnen worden. Ook apparaten draadloos aan de receiver koppelen verloopt zonder problemen. Muziek streamen vanaf een iOS apparaat gaat snel een eenvoudig via AirPlay maar ook het streamen van video of muziek vanaf een Android tablet of PC levert geen problemen op. De receiver is daadwerkelijk een soort hub waarmee je al je digitale content eenvoudig via je home cinema systeem weer kunt geven.

Het bedienen van de receiver kan op twee manieren; via de meegeleverde afstandsbediening of via de iControlAV2012 applicatie. Dit is een verbeterde versie van de eerdere applicatie en biedt een hoop extra mogelijkheden waardoor je de normale afstandsbediening eigenlijk weg kunt leggen. Deze app werkt niet alleen intuïtiever dan de afstandsbediening, ook kun je sneller bij bepaalde geavanceerde instellingen komen. Mijn voorkeur gaat in ieder geval uit naar de applicatie.

De menu’s van de VSX-922 zijn goed opgebouwd en redelijk gebruiksvriendelijk. Er zijn voldoende geavanceerde instellingen om de receiver compleet naar eigen wens af te stellen, zowel qua audio als qua video.

Pioneer VSX-922 – prestaties

De prestaties van de receiver zijn natuurlijk het belangrijkste aspect. Kijkend naar de video prestaties is de VSX-922 echt een middenklasse model. De upscaling van SD content naar HD resolutie is niet van topniveau maar zal de gemiddelde gebruiker ook niet snel teleurstellen. Als je een Blu-ray speler of TV hebt die over een upscaling functie beschikt is het wel aan te raden even te vergelijken en te kijken welk apparaat het beste presteert. Zo presteerde de Panasonic DMP-BDT320 Blu-ray speler in mijn set-up beter dan de Pioneer receiver. Vervolgens kun je dus de keuze maken welk apparaat de upscaling uitvoert.

Het belangrijkste is natuurlijk de audio. Op dit gebied laat de VSX-922 zien waarom Pioneer tot de top behoort in alle segmenten. De receiver weet een zeer goede en dynamische audioweergave neer te zetten waar weinig op aan te merken is. Er zit een echte ‘punch’ in de audio, zowel qua muziek als qua surround materiaal bij films. Daarbij is de weergave zeer nauwkeurig en levendig wat het bekijken van films zeker ten goede komt. Effecten worden natuurgetrouw weergegeven en zowel hoog als laag worden nooit overdreven. Ook de dialoog komt duidelijk en scherp (niet te scherp) over over en wordt nooit overstemd door (surround) effecten.

Toch is niet alles perfect. In vergelijking met de wat betere (en duurdere) receivers mis je wat ‘breedte’ in het geluid. Het klinkt bij films niet altijd alsof de hele ruimte gevuld is met geluid. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het soms wat kaal overkomt maar dat is enigszins overdreven. Daarbij ontbreken soms wat details in drukkere scenes en geavanceerdere muziekstukken. Deze worden ondergesneeuwd door de dominantere effecten.

Puur kijkend naar stereo weergave is de VSX-922 zeker een van de betere middenklasse modellen. Zoals hierboven al aangegeven weet de receiver audio dynamisch en natuurgetrouw weer te geven maar mis je soms het zeer brede audioveld en de weergave van die kleine details.

Pioneer VSX-922 – conclusie

De Pioneer VSX-922 is absoluut een van de betere middenklasse AV receivers. Kijkend naar de features en functies krijg je meer dan bij menig ander model en kijkend naar de audiokwaliteit is de receiver zeker geschikt voor meeste kleine tot middelgrote home cinema systemen. De souplesse in de audioweergave ontbreekt nog, iets wat je pas terugziet in de prijsklasse rond de 1.000 euro, maar een groot minpunt is dit zeker niet.  Voor diegenen die beginnen met de inrichting van een losse componenten home cinema systeem of/en een niet al groot budget hebben raad ik deze receiver dan ook zeker aan.

Minpunten

 • Souplesse en detail in audio mist nog
 • Gemiddelde upscaler voor SD materiaal
 • Breedte van geluidsveld is minimaal

Pluspunten

 • Indrukwekkende overall audioweergave
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Veel features, functies een aansluitingen
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. peterpan
  08 juli, 2012 om 22:17

  Bedankt voor je review Martijn, altijd zeer belichtend en overzichtelijk.
  Ga zo door!
  Als ik naar deze receiver kijk is de prijs een lachertje denk ik..
  Naar mijns inziens zeer de moeite waard.

 2. marroyen philip
  27 december, 2012 om 14:38

  mogelijks een domme vraag….
  Ik heb dus de vsx 922 waar ik heel tevreden over ben zolang ik niet de overgecompliceerde afstandsbediening moet gebruiken, de bomen en het bos dus…
  Nu heb ik de iphone app gedownload omdat ik dacht hiermee makkelijker een en ander te unnen regelen. Maar die app vraagt om het ip adres en het paswoord. Nu zit ik vast want ik begrijp dit niet goed. Betekent dit dat de receiver geen ‘zend’mogelijkheid heeft op zichzelf, dat hij moet aangesloten worden op het netwerk (hij is immers stand alone) of dat ik een of andere instelling moet kiezen teneinde de communicatie in te stellen? Kortom, wat moet ik doen om de app met de versterker te laten communiceren?
  En terwijl ik toch bezig ben… vruchteloos zoek ik naar de balansmogelijkheden (ik heb gewoon twee heel degelijke boxen die ik in stereo instelling gebruik) gezien ik ietwat ‘onevenwichtig zit in mijn living en graag het rechtervolume wat zachter zou hebben. U ziet dat mij een antwoord geven een omslachtige bezigheid zou kunnen worden, waarvoor excuus.

  Vriendelijk dan voor diegene die mij wil helpen.

  philip

  • Michael
   11 juli, 2013 om 10:57

   Hey Philip

   Heb zelf ook even moeten zoeken maar om de iphone app te gebruiken moet de receiver met lan-kabel aan je modem aangesloten zijn(Wifi router) 30 seconden later zou je app moeten werken.
   Voor je 2de vraag 1 druk op RECEIVER
   2 druk op 6(CH Level)
   normaal zie je nu op je receiver een van je kanalen staan + het db level, nu kan je met de pijltjes op je afstandsbediening aanpassen
   links/rechts volume aanpassen
   onder/boven kanaal kiezen

 3. fred
  10 maart, 2013 om 8:14

  ik heb een pioneer vsx-922-k/-s gekocht ben er zeer tevreden mee.mis alleen het boekje van vroeger.Snap alleen niet waarom er geen geluid van de tv over de boxen komt Plus als ik mijn dj console er op aan sluit moet er toch ook geluid uit me boxen komen?En welk knopje moet ik indrukken voor het het geluid van tv om over de boxen te horen.

  Gr Fred

 4. Olivier
  28 juli, 2013 om 17:25

  Ik heb een pioneer vsx-922k gekocht.
  Ik kan via mijn afstandsbediening van de receiver het volume regelen, maar geraak bijv niet in het home menu, altans ik zie niets op mijn tv scherm verschijnen of veranderen waar ik dan verder zou moeten kunnen alles regelen.
  Iemand ervaring?

  • Martijn Chel
   29 juli, 2013 om 14:19

   Heb je hem middels HDMI op je TV aangesloten? Dan zou er een on-screen menu (GUI) moeten verschijnen. Als het goed is staat in de handleiding hoe je deze oproept.

 5. jan
  13 oktober, 2013 om 13:57

  october 2013 inmiddels. Waar kan ik een duidelijke(gedetaileerd en compleet) gebruiksaanwijzing vinden anders dan pagina 30 en 39 van de VSX-922 handleiding om een iPHONE 4 werkend te krijgen op de VSX922 via de video/USB kabel(die overigens niet bijgeleverd was met de receiver, dus appart aangekocht)?

  Ik ben hier terecht gekomen omdat ook de Pioneer.eu site support/contact via email al een tijd hopeloos slecht te bereiken is. (via alle browsers blijft de support/contact pagina error500 tonen)

  Probleem: Met het menu van de aangesloten iPhone 4 in beeld op TV, en alle handelingen verricht te hebben volgens handleiding, is het NIET mogelijk om met de VSX922 afstandsbediening(pagina 39 handleiding) de up/down/enter te gebruiken en te communiceren met de iPhone 4.

  Wat is de oplossing please om via een iPhone de foto’s/video/geluid te kunnen afspelen?

  Hopelijk heeft u een oplossing Martijn.

  mvg,

  • jan
   16 november, 2013 om 14:44

   Niemand!?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.