Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Hoe kun je de beeldkwaliteit van je tv verbeteren?

Geschreven door
Geplaatst op3 juli 2012, 14:42 CategorieLcd en led tv's

De beeldkwaliteit is vaak een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een nieuwe tv maar het vreemde is dat de meeste mensen na aankoop nauwelijks meer aandacht besteden aan het optimaliseren van de beeldkwaliteit. We hebben het al een aantal keer gehad over instellingen die je kunt aanpassen voor een optimale beeldkwaliteit, maar je kunt meer doen.

Kijkafstand

Niet onbelangrijk is de afstand van de kijkpositie tot de tv. Voor veel mensen wordt dit gewoon bepaalde door de lay-out van de huiskamer maar wil je van een optimale beeldkwaliteit genieten dan is het belangrijk dat je ook hier naar kijkt. Er zijn standaarden voor een ideale kijkafstand, welke je in dit artikel terug kunt vinden. Zit je bijvoorbeeld te dichtbij de tv dan kun je pixels zien maar zit je te ver weg dan zie je te weinig detail, iets wat juist het voordeel is van een hdtv.

Verlichting in de ruimte

Ook iets dat vaak gewoon is zoals het is en waar weinig naar omgekeken wordt is de manier waarop de ruimte waarin de tv staat verlicht is. Toch is dit een belangrijk onderdeel want een andere lichtopstelling kan namelijk zorgen voor een betere beeldkwaliteit. Teveel omgevingslicht kan de kwaliteit negatief beïnvloeden en dus is het aan te raden zoveel mogelijk licht dat van buiten komt weg te houden en de grotere lampen in de ruimte uit te zetten of te dimmen.

Daarnaast kan de kwaliteit beïnvloed worden door een lamp die recht tegenover de tv geplaatst is waardoor je reflecties krijgt. Verplaats lampen dus zoveel mogelijk zodat ze niet in de tv zichtbaar zijn. Tv’s en reflecties zijn een lastig maar belangrijk onderwerp. Meer over reflecties en wat je er aan kunt doen lees je in het artikel ‘hdtv’s en reflecties‘.

Aansluitingen

Een ander belangrijk onderdeel is de manier waarom apparatuur binnen je home cinema systeem aangesloten is. Heb je een hdtv en een HD digitale tv-decoder? Dan is het bijvoorbeeld niet verstandig om een SCART kabel te gebruiken voor deze verbinding. Om van de HD kwaliteit te genieten heb je namelijk een HDMI-kabel nodig. Ditzelfde geldt voor een Blu-ray speler of een game console. Lees meer over het optimaal aansluiten van je nieuwe hdtv.

Een belangrijke accessoire waar vaak toch teveel aandacht naar uitgaat is de HDMI-kabel. Deze zorgt ervoor dat je een HD signaal van het ene apparaat naar het andere kunt sturen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken doet een goedkope HDMI-kabel niets onder voor een dure HDMI-kabel. Je kunt dus gewoon naar de elektronicazaak gaan en een kabel van 10 euro (of minder) kopen. Lees meer over dure of goedkope kabels voor audio en video.

Instellingen randapparatuur

Niet alleen de instellingen op de tv zijn belangrijk voor een optimale beeldkwaliteit, ook de instellingen van randapparatuur zijn van belang. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de digitale tv-decoder. Staan de juiste HD kanalen geselecteerd of kijk je naar de SD variant? Wordt het signaal in 1080i resolutie van de decoder naar de tv gestuurd? Ook bij de Blu-ray of DVD speler is het verstandig even te kijken hoe het signaal doorgestuurd wordt. Als je een hdtv hebt dan wil je natuurlijk ook een HD beeld zien. Lees meer over het instellen van randapparatuur.

Basis kalibratie

Het laatste punt is natuurlijk de kalibratie van de tv zelf. Het is altijd belangrijk om toch even te kijken naar de basis instellingen van de tv want hier kun je veel winst boeken. Zo staan veel tv’s uit de doos ingesteld op een Dynamische of Levendige modus. Deze modus is speciaal voor in winkels en komt de beeldkwaliteit niet ten goede. Daarnaast kun je met simpele aanpassingen aan het contrast, de helderheid en kleur de beeldkwaliteit verder optimaliseren. Lees verder voor 5 simpele kalibratie tips. Wil je nog meer informatie over bepaalde instellingen dan kun je terecht in dit artikel.

Geavanceerde kalibratie

Wanneer je echt het maximale uit je tv wilt halen dan kun je gaan kijken naar een geavanceerde kalibratie. Deze kun je (tot op enig niveau) zelf doen middels speciale DVD’s en Blu-ray discs van onder meer Disney en DVE. Deze geven je verschillende testpatronen en demo’s om de instellingen te configureren. Als je het helemaal professioneel aan wilt pakken kun je een expert inhuren die je tv professioneel kalibreert. Hou er wel rekening mee dat dit redelijk wat kan kosten.

Meer informatie

Meer informatie over het verbeteren van de beeldkwaliteit van je hdtv en het optimaal instellen van alle home cinema apparatuur kun je vinden in onze home cinema informatiegids.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.