Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Een stereo of surround sound home cinema systeem?

Geschreven door
Geplaatst op15 juli 2012, 16:33 CategorieHome cinema sets

Hoewel het wellicht voor sommigen vreemd is om voor een stereo opstelling te kiezen wanneer je een home cinema systeem gaat inrichten zijn er nog veel mensen die twijfelen. Is een stereo of surround opstelling het beste en wat zijn de belangrijkste verschillen? In dit artikel kijken we kort naar beide mogelijkheden en leg ik uit waarom je de ene of de andere optie moet kiezen.

Surround sound systemen

In principe valt een stereo opstelling niet onder de ‘home cinema’ term. Een home cinema systeem beschikt namelijk over meer dan twee kanalen die surround sound verzorgen. Een twee-kanaals stereo systeem geeft puur een linker en rechter luidspreker effect. Een multi-kanaals surround sound home cinema systeem voegt hier een center speaker voor de dialoog en midden tonen en twee surround speakers voor de surround effecten aan toe.

Toch kan een surround sound systeem bestaan uit meer dan 5 speakers. Je hebt namelijk ook in de meeste gevallen een subwoofer, de 1 in een 5.1 opstelling. Daarnaast zijn surround sound systemen inmiddels uitbreidbaar tot 7.1 systemen, 7.2 systemen, 9.2 systemen, 11.1 systemen of zelfs nog groter. Meer over surround opstellingen kun je lezen in dit artikel.

Surround sound weergave

De reden waarom je voor een surround sound systeem zou kunnen kiezen heeft te maken met de impact van surround sound. Mixers van filmstudio’s maken namelijk een audiotrack die ervoor zorgt dat specifieke geluiden en effecten onderverdeeld worden over de speakers in een home cinema systeem. Zo worden bepaalde effecten naar specifieke speakers gestuurd zodat het klinkt alsof het effect uit een bepaalde hoek komt. Het doel is om deze effecten en geluiden naar de correcte kanalen te sturen zodat de film zo realistisch mogelijk (en zoals bedoeld door de makers) overkomt in de huiskamer.

De luidsprekers binnen een 5.1 (of uitgebreider) home cinema systeem hebben dus ieder een eigen functie en geven alleen de signalen weer die de mixer van de film daarvoor bedoeld heeft. De AV receiver in je home cinema systeem of je alles-in-één home cinema device zorgen dat de verschillende kanalen uit de audiotrack van een DVD of Blu-ray gehaald worden en zetten deze kanalen om in signalen voor de betreffende speakers.

In een twee-kanaals stereo opstelling hoor je maar een klein gedeelte van deze ruimtelijke surround effecten; de linker en rechter delen aan de voorzijde. Een stereo systeem kan de geluiden die achter de gebruiker plaatsvinden niet (op de juiste plek) weergeven en kan ook geen bewegingen van geluid van voor naar achteren of andersom weergeven. Deze twee elementen zijn de belangrijkste eigenschappen van een home cinema surround sound systeem. Het geluid omringt je dus.

Meer informatie

Meer informatie over home cinema systemen en losse componenten vind je in de Home Cinema Informatie Gids of via onderstaande links.

Een overzicht van alle soorten luidsprekers
Alles over surround opstellingen
De voordelen en nadelen van een alles-in-één home cinema systeem

 • Delen:

Reacties

 1. peterpan
  18 juli, 2012 om 22:01

  Precies! Surround dus voor de cinefreak..

  • Joke
   07 oktober, 2012 om 12:17

   En Stereo voor de pure muziek liefhebber,die geen bulderende kanonnen en racende auoto`s door zijn kamer hoeft te horen.

   • René
    03 april, 2013 om 21:54

    Juist, daarnaast is stereo geluid veel rustiger en naturel. Je kan er uren naar luisteren zonder dat het gaat storen. Daarnaast is een kwalitatief vergelijkbaar surround systeem zeker 2-3 maal zo duur. Een surround receiver heeft immers 3 kanalen en speakers extra nodig, van goede kwaliteit. Kortom niks mis met goede stereo.

 2. chris
  19 juni, 2014 om 9:20

  ik zou andere kabels willen gebruiken voor het aansluiten van mijn homecinema aan de boxen.het schijnt dat er een dj kwaliteit zou bestaan.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.