Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Een AV receiver of losse componenten (tuner, versterker, etc)?

Geschreven door
Geplaatst op8 juli 2012, 14:07 CategorieReceivers

We hebben het al vaker over de keuze tussen een alles-in-één home cinema set en een losse componenten systeem gehad. Binnen een losse componenten systeem hebben we dan vaak weer de AV receiver besproken. Toch is er ook nog een manier om deze receiver onder te verdelen in losse componenten, waaronder een versterker, tuner en wellicht een surround decoder.

Laat ik voorop stellen dat voor mensen die nog twijfelen tussen een alles-in-één home cinema systeem en een losse componenten systeem met AV receiver het verdelen van deze receiver in losse componenten waarschijnlijk veel te lastig en ook veel te kostbaar is. Toch wil ik de mogelijkheid om dit te doen kort bespreken aangezien het wel zijn voordelen heeft.

Welke componenten?

Voor de meeste mensen is een (alles-in-één) AV receiver met tuner, versterker, decoder, AV controller etc. dus de beste optie maar voor diegenen met een groter budget is er de mogelijkheid het systeem nog verder onder te verdelen in losse apparaten die los van elkaar de functies van een AV receiver uitvoeren. Zo is de AV controller verantwoordelijk voor het schakelen tussen bronnen, het decoderen van audio en andere signalen, en dient het apparaat vaak ook als voorversterker. De AV controller wordt ook wel de voorversterker of de surround sound processor genoemd. De versterker (of versterkers als je er meerdere neemt) zorgt voor de versterking van analoge audiosignalen die uit de AV controller gestuurd worden. Hiermee worden de aangesloten speakers aangestuurd. De tuner is vanzelfsprekend een apparaat waarmee radio geluisterd kan worden.

Waarom losse componenten?

De belangrijkste redenen om de AV receiver te splitsen in losse componenten zijn flexibiliteit en (vaak) betere prestaties. Zo biedt het samenstellen van losse componenten je meer mogelijkheden om precies dat uit te zoeken wat je wilt. Je kunt verschillende merken door elkaar gebruiken en gericht zoeken naar bepaalde functies die je wel of niet wilt hebben. Ook is het eenvoudiger om één component te vervangen wanneer deze verouderd of kapot is. Je hoeft dan niet de gehele receiver te vervangen. De echte home cinema fans geven ook aan dat losse componenten net dat beetje extra kwaliteit kunnen bieden voor het optimale geluid. Door alles in losse apparaten te stoppen wordt namelijk de kans op interferentie flink verkleind.

Nogmaals, voor 98 procent van de consumenten is een AV receiver al een hele grote stap vooruit en biedt dan ook meer dan voldoende mogelijkheden en kwaliteit. Het onderverdelen van dit apparaat in losse componenten is echt voor de getrainde gebruikers en diegenen met een groot budget.

Meer informatie

Meer informatie over home cinema systemen en losse componenten vind je in de Home Cinema Informatie Gids of via onderstaande links.

Waar moet je op letten bij het kopen van een home cinema set?
Waar moet je op letten bij het kopen van een AV receiver?
Een overzicht van alle soorten luidsprekers
Hoe kun je luidsprekers in je home cinema set het beste plaatsen?

  • Delen:

Reacties

  1. peterpan
    08 juli, 2012 om 22:13

    Nog een voordeel van losse componenten is dat je met kwaliteitskabels een flinke meerwaarde aan je systeem kan geven.
    Bij een geintegreerde AV receiver ben je afhankelijk van de standaard interne bekabeling van de fabrikant wat niet altijd toevoegt.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.