Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat is een soundbar en waar moet je op letten bij het kopen van een soundbar?

Geschreven door
Geplaatst op24 juni 2012, 13:30 CategorieHome cinema sets

De soundbar is een home cinema product dat steeds populairder wordt. Nagenoeg alle grote fabrikanten hebben meerdere soundbar systemen in hun assortiment opgenomen die perfect bij de tv’s van het merk passen en die ruimte besparen zonder aan kwaliteit inleveren. Maar, wat is een soundbar precies en wat zijn belangrijke punten waar je rekening mee moet houden voordat je er een koopt?

Update: we hebben nieuwe artikelen met vijf tips voor het kopen van een soundbar en alle voordelen en nadelen van een soundbar online gezet. Hierin vind je meer tips en adviezen. Lees dus snel verder via de hiervoor genoemde links.

De soundbar

Een soundbar (ook geschreven als sound bar) is een slanke speaker die kan zorgen voor een breed geluidsveld middels de integratie van enkele kleine speakers. De soundbar wordt over het algemeen ontwikkeld voor en gebruikt in combinatie met een flatscreen tv. Fabrikanten stellen het design ervan dan ook vaak af op het design van de eigen flatscreen tv’s. De soundbar kan onder te tv geplaatst worden maar kan ook aan de muur bevestigd worden met de juiste accessoires.

Soorten soudbars

Soundbars komen in verschillende soorten en maten. Je hebt soundbars van 50cm in de breedte en soundbars van één meter breed. Daarnaast zijn er soundbars in verschillende configuraties. Zo heb je soundbars die Virtual Surround bieden. Dit houdt in dat de soundbar zelf een surround geluid verzorgt, zonder luidsprekers achter in de kamer te hoeven plaatsen. Een andere soort soundbar is de Full Surround soundbar. Met soundbars van dit type zijn er nog wel extra luidsprekers nodig achter in de kamer en ook een subwoofer is vereist. De soundbar neemt puur taak van de frontspeakers en de center speaker voor zijn rekening.

Yamaha-YAS-93-soundbar

Daarnaast heb je actieve en passieve soundbars. De actieve versie beschikt over een eigen versterker (en/of receiver) en vaak ook nog over een ingebouwde Blu-ray of DVD speler. Daarnaast kun je hier externe apparatuur als een set-top-box of een game console op aansluiten. Dit kan gezien worden als een alles-in-één systeen aangezien je met deze set helemaal klaar bent qua audio- en beeldweergave. De passieve variant moet aangesloten worden op een externe receiver of versterker. Passieve soundbars worden vaak gecombineerd met meerdere speakers, vooral voor het surround-effect. De soundbar zelf zorgt dan voor de audioweergave van de linker, rechter en center speaker.

Samsung-soundstand

Sinds 2013 zijn er ook varianten die niet voor de tv geplaatst worden maar onder een tv geplaatst kunnen worden. Deze systemen worden door elke fabrikant anders aangeduid. Sommigen noemen het een Sound Plate of een Base Speaker, anderen noemen het een Speaker Plate. Het principe is echter hetzelfde; een stevige en platte speaker waar je een tv op kunt plaatsen. In de speaker zit alles verwerkt wat je nodig hebt, soms zelfs een Blu-ray speler, en is dus eigenlijk een standaard voor je tv met geïntegreerde speakers. Lees meer over het verschil tussen een soundbar en een SoundPlate of SoundStand.

Voordeel van de soundbar

Het grote voordeel van de soundbar is natuurlijk dat er ruimte bespaard wordt aangezien meerdere speakers die normaal gesproken los geplaatst moeten worden nu in één behuizing zitten. Je hoeft dus geen extra kabels naar andere speakers te leggen en hebt één enkele fraaie speaker die onder of bij de tv geplaatst kan worden. Daarbij bespaart het je ook kosten aangezien je minder luidsprekers hoeft te plaatsen.

Nadeel van de soundbar

Toch is een dergelijk systeem niet alleen maar voordelig. Als je op zoek bent naar een echte surround ervaring dan zal een soundbar snel tegenvallen. Je hebt systemen waarbij er fysieke luidsprekers aan de achterzijde toegevoegd worden en dit verbetert de surround ervaring aanzienlijk ten opzichte van stand-alone soundbar systemen. Toch kiezen veel mensen voor de laatste optie aangezien je dan dus geen extra speakers hoeft te plaatsen en kabels hoef te trekken.

Teufel Cinebar 51 THX

Fabrikanten beweren vaak dat deze stand-alone systemen zorgen voor een realistische surround ervaring vanuit deze ene speaker. Dit werkt middels een speciale plaatsing van de speakers in de behuizing en weerkaatsing van het geluid in de ruimte. Helaas is het surround effect bij deze soundbar systemen minimaal en zeker niet te vergelijken met systemen waarbij er daadwerkelijk luidsprekers achter de luisterpositie geplaatst worden. Het minimale surround effect dat bereikt kan worden is afhankelijk van de vorm van de kamer en obstructies die de audio tegen kan komen. Dit is dus verre van optimaal.

Ook is het belangrijk te letten op de bass-weergave van de luidspreker. Wanneer de soundbar zonder subwoofer geleverd wordt is de kans groot dat de echt diepe tonen ontbreken in het geluid. Een externe subwoofer of een systeem met bijbehorende subwoofer is dan gewenst. Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met het beperkte aantal aansluitingsmogelijkheden van een soundbar-systeem.

Wanneer een soundbar kopen?

Een soundbar is geen vervanging voor een fysiek 5.1 of 7.1 home cinema systeem en is vooral geschikt voor diegenen die het geluid dat de tv produceert willen verbeteren, een kleiner budget hebben en een niet al te grote kamer hebben. Daarbij is de speaker interessant wanneer het surround-effect geen must voor je is en je gewoon een beter geluid wilt dan dat je nu hebt. Alhoewel een soundbar niet de kwaliteit haalt van een volledig surround systeem maakt de grootte en het gemak de speaker wel ideaal voor kleinere ruimtes. Wil je de echte surround-ervaring bij het kijken van films en is je budget iets groter dan is een volwaardig 5.1 of 7.1 home cinema systeem aan te raden. Zoals altijd is het verstandig om een luidspreker te gaan beluisteren voordat je tot aankoop overgaat.

Meer informatie

Update: we hebben nieuwe artikelen met vijf tips voor het kopen van een soundbar en alle voordelen en nadelen van een soundbar online gezet. Hierin vind je meer tips en adviezen. Lees dus snel verder via de hiervoor genoemde links.

Meer informatie over home cinema-systemen, soundbars en andere componenten vind je in onze home cinema informatiegids.

 • Delen:

Reacties

 1. Robin Korbmacher
  08 november, 2013 om 19:45

  Beste,

  Ik wil graag een audio- / videoreceiver kopen met daarbij een passieve soundbar.
  Een soundbar die dus puur geluid levert, waar verder geen dvd spelers o.i.d. op aangesloten kan worden.

  Welke fabrikant produceert deze?

  bvd voor de reactie!

  • Martijn Chel
   08 november, 2013 om 20:41

   Ik ben eerlijk gezegd nog geen actieve soundbar tegengekomen en dat kan komen door het feit dat dan de signalen niet juist verspreid kunnen worden. Een soundbar is er namelijk voor om 5.1-kanaals (of 7.1, ect.) via een aantal speakers in één speaker de kamer in te sturen. Bij een passieve soundbar zou dat niet kunnen aangezien er één signaal uit de receiver/versterker komt. Dan zou je een soundbar met losse 5.1-kanaals inputs moeten hebben en die heb ik nog niet gezien.

 2. veldhuizen
  13 mei, 2014 om 20:15

  Ik een nieuwe tv gekocht en het geluid is niet zo goed,wat kan ik doen.
  Heb je bij een soundbar altijd een subwoofer nodig.
  Bij voorbaat dank voor je reactie

 3. nico
  29 juli, 2014 om 21:44

  Aansluiting tussen jbl400 samsungtv F6500 levert problemen op
  Wie weet oplossing?

  • Martijn Chel
   29 juli, 2014 om 23:26

   Met meer info wellicht. Hier kan ik niet veel mee. Wat is de aansluiting en wat werkt er niet?

 4. Dirk De Leu
  30 december, 2014 om 11:33

  Nederlandse spelling:
  # Dit houdt in dat de soundbar zelf een surroundgeluid (niet ‘verzorgd’, maar ‘verzorgt’)
  ‘De soundbar zelf’ is het onderwerp in de derde persoon enkelvoud: stam + t = verzorgt!
  Als u ‘soundbar’ aan elkaar schrijft, dan ook ‘surroundgeluid’!
  # een stevige en PLATTE speaker

  • Martijn Chel
   30 december, 2014 om 11:35

   Prima, dank voor de vriendelijke informatie en het negeren van het onderwerp.

 5. GW van Gulik
  10 juni, 2015 om 11:04

  Beste Martijn,zie bij het zoeken naar een soundbar regelmatig dat deze niet geschikt
  zijn voor grotere kamers.wat wordt “verstaan”onder grotere kamers.Heb zelf een woonkamer/annex open keuken van 10 bij 5 meter.Vraag is nu,is een soundbar mogelijk ?

 6. jolanda
  20 september, 2015 om 23:07

  Beste Martijn ,
  Ik heb een Sony HT CT 380 soundbar.
  Nu is mijn vraag; Nu wil ik ook graag de mogelijkheid hebben om radio en CD/DVD te luisteren.
  Wat moet ik evt. nu verkopen? Als ik een cinemasyteem koopt dan zit er ook boxen en subwoofer bij en dat is niet nodig want ik wil het graag beluisteren door mijn sounsbar.

  • jolanda
   20 september, 2015 om 23:12

   Erzit een tik fout in het bericht hier boven….

   Ik heb een soundbar Sony HT CT 380
   mijn vraag; wat moet ik erbij kopen om radio CD/DVD te luisteren?

  • Bert
   12 april, 2016 om 23:44

   Tja, dat heb je met een soundbar.
   Kost veel geld en je kan er maar één ding mee.
   Veel meer heb je aan een goede stereo die je door middel van HDMI laat schakelen door de tv.

 7. Bert
  12 april, 2016 om 23:40

  Ik wil graag mijn mening even delen hoe ik tegenover een soundbar staat.
  Gewoon niet doen, zonde van het geld, want voor de prijs van een goede soundbar heb je ook een redelijke 5.1 set waar je veel meer kanten mee op kunt zoals streaming, cd, radio en een goed geluid. Het is gewoon zonde van de ruimte met een apparaat (soundbar) wat maar één ding kan en dat is domweg geluid voortbrengen en dit nog geen eens in zijn ideale vorm, want mij is opgevallen dat hoe verder je speakers uit elkaar zet, des te beter wordt de geluidsbeleving en dat heb je bij een soundbar niet.

 8. Ger
  08 oktober, 2016 om 10:52

  Een ding daar hoor je niemand over. In bijna alle surround-sets is de koeling tegen oververhitting nadrukkelijk aanwezig. Lastig als er stiltes vallen. Hoe zit dat met een sound bar?

 9. Andre
  20 augustus, 2018 om 18:33

  Geen soundbar met Bluetooth kopen! Regelmatig valt de subwoofer uit wat Vreselijk irritant is. Subwoofer staat onder de soundbar maar blijft uitvallen. Mijn volgende is met bedrade woofer!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.