Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Waar moet je op letten bij het kopen van een home cinema set?

Geschreven door
Geplaatst op4 mei 2012, 15:49 CategorieBlu-ray

Ik heb al een aantal artikelen geschreven over waar je op moet letten wanneer je een TV koopt of wanneer je een AV receiver koopt, maar één belangrijk product ontbrak nog. Veel consumenten kiezen nog steeds voor een eenvoudig alles-in-één home cinema systeem en ook bij aankoop van dit systeem zijn er een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden.

Wil je wel een alles-in-één systeem?

Dit is eigenlijk de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voordat je op zoek gaat naar een home cinema systeem. Zodra je voor een alles-in-één set kiest beperk je jezelf namelijk in uitbreidingsmogelijkheden, aansluitingen en toekomstige functies. Natuurlijk speelt de prijs een belangrijke rol, maar kijk ook goed naar wat je met het systeem wilt doen, welke eisen je stelt aan de functies en wat je toekomstplannen op het gebied van home cinema zijn.

Een alles-in-één home cinema set is veel minder uitgebreid dan een losse componenten systeem en daarom wordt je qua mogelijkheden beperkt. Zo beschikt een losse componenten systeem over een AV receiver. Deze receiver beschikt weer over een groot aantal aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden. Een alles-in-één home cinema set moet het doen met de aansluitingen die achterop de set zitten. Heb je bijvoorbeeld één HDMI ingang op de set maar heb je meerdere HD producten waarvan je de audio over je speakers wilt hebben lopen, dan vormt dit een probleem. Bekijk dus goed welke apparatuur je op de set wilt aansluiten en middels welke aansluitingen je dit wilt doen.

Ook het toekomstplan is belangrijk aangezien een alles-in-één home cinema set lastig gedeeltelijk te vervangen of uit te breiden is. Mocht je een Blu-ray home cinema set kopen en over een jaar toch graag een 3D Blu-ray speler willen hebben dan vormt dit een probleem. Je kunt namelijk niet gewoon even de speler in het systeem omruilen voor een 3D variant. Je zult het complete systeem moeten vervangen, en dit terwijl de speakers en versterker nog gewoon voldoen. Ook wanneer de luidsprekers kapot zijn zul je moeten gaan voor een compleet nieuw systeem aangezien je deze (in 99 procent van de gevallen) niet los kunt kopen.

Als laatste punt is de uitbreiding van belang. Wil je bijvoorbeeld in de toekomst gaan voor een 7.1 systeem in plaats van een 5.1 systeem dan kun je niet zomaar twee luidsprekers toevoegen aan je alles-in-één home cinema set. Je zult een nieuw systeem moeten kopen dat beschikt over 7 luidsprekers. Bij een AV receiver kun je al voorbereid zijn op deze uitbreiding. 

Nogmaals, de prijs is ook van belang en voor de gemiddelde prijs van een alles-in-één home cinema set is het lastig een losse componenten systeem aan te schaffen, maar weet wat je in huis haalt en wat de beperkingen zijn. Lees meer over het wel of niet gaan voor een losse componenten systeem op deze pagina.

Meer informatie over de punten waar je op moet letten bij de aankoop van een AV receiver vind je op deze pagina

Aantal luidsprekers

Als je eenmaal gekozen hebt voor een alles-in-één home cinema set dan is de volgende keuze het aantal luidsprekers. Wil je gaan voor een minimaal systeem? Dan is wellicht een soundbar de beste oplossing. Nadeel hiervan is dat je nooit een realistisch surround effect zult krijgen, wat de fabrikant of winkelier je ook belooft. Wil je iets meer en iets betere prestaties dan zijn er systemen die een soundbar plus twee luidsprekers aanbieden. Het surround effect is nog steeds minimaal maar de stereo prestaties zijn beter. Wil je een compleet surround systeem dan kun je gaan voor een 5.1 of een 7.1 systeem. De .1 staat overigens voor de subwoofer. 5.1 systemen zijn het populairst en je zult dan ook zien dat de meeste systemen die verkocht worden over een dergelijke opstelling beschikken.

Meer informatie over surround opstellingen vind je op deze pagina.

Soorten luidsprekers

Heb je veel ruimte in de kamer en vind je het niet erg dat luidsprekers in het zicht staan? Dan is een systeem met staande luidsprekers (zuil luidsprekers) een goede optie. Over het algemeen geven de grotere luidsprekers een wat voller geluid. Kwaliteit is vaak ook te merken aan het gewicht van een luidspreker. Een zwaardere variant levert in veel gevallen ook betere prestaties. Wanneer je gaat voor zo klein mogelijke luidsprekers die je zo ver mogelijk uit het zicht kunt plaatsen dan is de kans ook groot dat de kwaliteit niet bijzonder hoog is.

Hierbij moet wel gezegd worden dat er uitzonderingen zijn. Bose biedt namelijk alles-in-één home cinema sets aan met zeer compacte luidsprekers. Deze klinken zeker niet verkeerd en zijn dus klein. Waar je aan kan merken dat je met kwaliteit te maken hebt is het gewicht van deze kleine luidsprekers en natuurlijk het merk en de bijbehorende prijs.

Er zijn ook systemen die over draadloze luidsprekers beschikken. Vaak gaat het alleen over de luidsprekers die achterin de kamer geplaatst worden, de zogenaamde surround luidsprekers. Tot een jaar geleden waren draadloze luidsprekers geen echte aanrader door de vele storingen die kunnen optreden en de interferentie van andere apparatuur en zelfs dingen buitenshuis. Inmiddels is de techniek behoorlijk verbeterd, maar nog steeds is een systeem met kabels de beste keuze. Ga alleen voor draadloos als het een echte must is.

Meer informatie over soorten luidsprekers vind je op deze pagina.

Welke aansluitingen?

Onder het eerste kopje heb ik dit al even aangehaald, maar het is dus belangrijk dat je van te voren kijkt naar de apparatuur die je wilt gaan aansluiten op je home cinema systeem. Wil je een digitale TV decoder en een PlayStation middels HDMI verbinden dan heb je dus een home cinema systeem nodig dat twee HDMI aansluitingen heeft. Je kunt er ook voor kiezen om met een digitale audiokabel te werken maar weet dat een optische kabel beperkingen heeft qua het doorsturen van surround audio. De nieuwste HD audioformaten (lees er hier meer over) worden bijvoorbeeld niet ondersteund. Sommige mensen willen ook graag een koptelefoon gebruiken wanneer ze naar muziek luisteren, maar dan moet deze aansluiting wel op het systeem zitten. Kortom, bedenk goed wat je wilt gaan doen en hoe je het wilt aansluiten.

Welke features?

Tegenwoordig kun je kiezen uit zoveel features dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar, toch is het verstandig je van te voren online te oriënteren en te kijken wat er allemaal mogelijk is. Wil je bijvoorbeeld 3D materiaal kunnen afspelen? Dan heb je een set met een ingebouwde 3D Blu-ray speler nodig. Wil je media kunnen streamen vanaf je PC naar je systeem? Dan heb je een set nodig met DLNA ondersteuning en het liefst ingebouwd Wifi. Wil je genieten van Smart TV functies als applicaties en een web browser? Dan heb je een systeem nodig dat een Smart TV platform aanbiedt. Kortom, genoeg keuze maar weet van te voren wat je wel of niet nodig hebt. Wanneer je bepaalde features niet wilt hebben hoef je hier ook niet extra voor te betalen.

Meer informatie over Smart TV vind je in dit artikel en meer informatie over draadloze mogelijkheden vind je op deze pagina.

Het vermogen

Een specificatie waar consumenten zich vaak op blindstaren is het vermogen van een systeem. Mijn advies; doe dit niet. Het is zo lastig te vergelijken tussen systemen aangezien elke fabrikant het weer op een andere manier meet of weergeeft. Ga er vanuit dat 100 Watt voldoende is en het verschil tussen 100 Watt en 120 Watt is lang niet zo groot als je denkt. Ook zie je vaak aan het systeem zelf al of dit voldoende power biedt voor de ruimte waarin je het wilt plaatsen.

In dit artikel vind je meer informatie over het vermogen, maar let wel dat dit artikel gericht is op losse AV receivers en luidsprekers.

Ga luisteren

Ik weet dat het lastig is om een alles-in-één home cinema set in een winkel te beluisteren maar neem een CD of DVD mee. Vaak staat er een demomodel opgesteld dat gebruikt kan worden of kan een verkoper het systeem even aanzetten. De ruimte waarin je staat is in de meeste gevallen niet optimaal maar het geeft je wel een indruk van de mogelijkheden en de kwaliteit. Probeer dus te luisteren naar het systeem zodra je de kans krijgt.

 • Delen:

Reacties

 1. Paul
  04 mei, 2012 om 21:22

  Goede avond

  Ik heb een Yamaha surroundset de HTR-3063 en een Samsung 3D tv met insteekkaart van Online. en krijg ik het niet voor elkaar om geluid te krijgen heb hem aan gesloten met hdmi kabels.
  Iemand goeie ideeen om dit op te lossen. misschien via coax of optical kabel.

  Alvast bedankt.

  • Martijn Chel
   05 mei, 2012 om 11:56

   Welk geluid krijg je niet te horen, van digitale TV?
   Deze moet je inderdaad terugkoppelen middels een optische of digitale coax kabel. Er zit namelijk geen audio terugkoppeling via HDMI op een van beide apparaten.

 2. Ben
  19 december, 2012 om 22:50

  Heb een homecinemaset Sony BDV-NF 620 (2.1)en een digitale decoder Humax 5200C aangeschaft, beiden met 1x HDMI en 1x optische audio SPDIF aangeschaft. Wil dit aansluiten op LED TV Sony LE40A522 met 3x HDMI aansluiting. TV heeft voor audio nog een DVI en tulpaansluiting.
  Ik wil het geluid van de TV(/decoder)over de speakers van de homec.s. laten lopen. Wat is het juiste aansluitschema en met welke kabels ? Ben niet zo thuis op dit gebied en zie door de (kabel-)bomen het bos niet meer !

 3. fred
  23 februari, 2013 om 12:48

  L.s.,

  ik heb de volgende configuratie: KPN interactive tv(motorola-box),
  Yamaha receiver aventage a1010 en Philips led tv.
  Alles aangesloten via hdmi.

  Ik heb het volgende probleem: als ik de KPN box aan de receiver aansluit dan krijg ik een flikkerend beeld. (soms helemaal zwart,
  soms helemaal groen en dan weer even gewoon beeld) Als ik de box rechtstreeks op de tv aansluit prima beeld. Dus ik denk dat het probleem zit bij de Yamaha surround receiver. Heb contact gehad
  met KPN, maar die zegt dat het niet aan hun apparatuur ligt.
  Yamaha geeft ook geen oplossing. Ik heb ook veel op internet
  gezocht, maar tot nu toe geen oplossing. Weet iemand een oplossing?
  Moet ik instellingen op de receiver veranderen? Heb van alles al geprobeerd.

  Bijvoorbaat dank,

  Fred Walraven

  • Martijn Chel
   23 februari, 2013 om 23:25

   Ja, ik zou zeggen dat het aan het HDMI signaal ligt. Je zou bij de HDMI instellingen op de receiver eens wat kunnen aanpassen maar ben bang dat je dat al gedaan hebt. Is dit probleem te zien bij alle HDMI aansluitingen?

   • fred
    24 februari, 2013 om 12:41

    Martijn, dank voor je reactie. Ja heb al diverse aanpassingen geprobeerd, maar tot nu toe geen enkel resultaat. Ja, ik heb alle
    hdmi aansluitingen geprobeerd.

   • Martijn Chel
    24 februari, 2013 om 15:38

    Vreemd, durf het niet te zeggen. Ik zal nog eens rondvragen/kijken.

  • Ronald
   25 april, 2017 om 20:58

   Je receiver op nieuwe riseten en aan zeten

 4. jos
  03 oktober, 2014 om 20:07

  hdmi kabels kunnen ook stuk,ik zou een andere kabel proberen

 5. Gerard van de Wege
  16 oktober, 2014 om 16:47

  Hallo,

  Sinds kort heb ik mezelf wat verdiept in de home-cinema setjes en heb mede dankzij de positieve reviews de logitech z5500 aangeschaft. De prijs-kwaliteit verhouding is heel goed van dit setje maar ik mis een ‘vol’ geluid wat hierboven ook is beschreven. Nu kwam ik op de volgende site een set tegen wat uit losse componenten bestaat.

  https://www.maxiaxi.com/skytronic-complete-5-1-home-cinema-set-met-8-subwoofer-1300w

  De prijs van dit set is echter zeer laag dus nu vraag ik me af of ik er goed aan doe om mijn z5500 in te ruilen voor de Skytronic. (aangezien je krijgt waar je voor betaalt.. )

  Alvast bedankt!

 6. Gerrit de Wit
  18 oktober, 2015 om 14:29

  Beste allemaal
  Ik heb een blurayspeler van Samsung hoe kan ik deze nu het beste aansluiten op mijn digitale tv ontvanger van KPN wil graag genieten van digitale radio via mijn geluidboxen
  Welke kabel moet ik zoal hebben wan mijn tv heb ik al via de hdmi kabel aangesloten de tv is een Sony triniton

  • Martijn Chel
   21 oktober, 2015 om 11:03

   Dat ligt aan de aansluitingsmogelijkheden. Check even welke er opzitten en ga dan voor de digitale opties.

 7. john oomen
  12 december, 2015 om 18:02

  Ik heb aangeschaft een samsung UE48J6300A 48″ 6-Series Curved FHD TV .mijn dolby surround reciver is een Philips fr976 met een losse dvd speler , als boxen set heb ik staan bose arcoustima15 5.1,,,,,deze boxenset wil ik behoeden .

  Maar voor de reciver en de dvd speler wil ik iets anders.
  ik dacht aan iets van samsung , omdat ik dan alles kan regelen via mijn tab 4 van samsung .
  en omdat dan denk ik alle koppelingen kunnen lopen via 1 systeem ( bv , als ik een film aanzet dat dan ook de home cinema aan gaat ) of heeft u andere ideen .

  Mvg. John oomen

  Wat kunnen jullie mij hiervoor adviseren?

 8. stan
  19 november, 2017 om 18:46

  Hallo,
  Ik wil vrijdag een nieuwe sourround set kopen, ik wil er ongeveer 500 euro aan uit besteden. In onze woon kamer staan 2 banken en achteraan staan 2 stoelen. Maar mijn vraag is ofdat je 2 hoge staande luidsprekers achterin kunt plaatsen en 2 kleine boxen voorin?
  Ik hoop dat jullie mij hiervoor kunnen adviseren.

 9. Edgar mans
  11 december, 2018 om 20:24

  Mijn home.cinema is stuk
  .
  Nu ben ik zoek naar een andere.
  Nou lees ik dat het beter is om losse componenten te kopen bvb een receiver.
  Heb ook nog een platenspeler die geen versterker heeft om platen te draaien heb ik daarbij een versterker nodig .
  Ben niet zo thuis in dat wereldje
  Graag wat advies.
  Met vriendelijk groet
  EDGAR

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.