Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Geen korting meer op TV’s van Sony en Samsung

Geschreven door
Geplaatst op23 mei 2012, 15:39 CategorieLcd en led tv's

Als je op zoek bent naar een nieuwe TV en de voorkeur hebt voor Sony of Samsung dan is het wellicht slim snel een besluit te nemen. De twee fabrikanten hebben namelijk in de VS retailers minimale prijzen opgelegd voor de TV’s die ze verkopen. Zowel online als fysieke retailers mogen dus niet meer naar eigen wil kortingen aanbieden op deze modellen.

Volgens Samsung en Sony is het probleem het zogenaamde “showrooming”, wat zorgt voor kleinere marges voor de fabrikant en minder winst voor retailers. Deze term houdt in dat consumenten TV’s (en andere producten) vaak eerst in een fysieke winkel gaan bekijken en testen, en vervolgens de aankoop doen bij een online winkel. Dit natuurlijk omdat de prijzen bij online winkels vaak een stuk lager liggen. Om dit tegen te gaan leggen Samsung en Sony alle winkels nu minimum prijzen op. Gevolg hiervan is dat nagenoeg alle (online) winkels op dit laagste niveau gaan zitten, fysieke retailers wel enigszins mee moeten en er voor de consument weinig korting meer te halen valt.

Het risico van dit besluit is dat consumenten eerder geneigd zijn voor concurrenten te kiezen zoals Panasonic en LG. Deze fabrikanten hebben (nog) geen beperkingen opgelegd wat de prijs betreft en hierdoor kunnen TV’s nog steeds met flinke korting verkocht worden. Toch vinden Samsung en Sony het logisch om premium prijzen te vragen voor premium producten. Consumenten zouden namelijk kwaliteit willen en daar moet men voor betalen.

Voorlopig geldt de maatregel (naar wat ik weet) alleen in de VS maar de kans is groot dat dit wereldwijd doorgevoerd wordt. Wij Nederlanders houden van pakketprijzen en afdingen maar dat zal er dan niet meer inzitten.

Bron: TheVerge

 • Delen:

Reacties

 1. Paul
  08 juni, 2012 om 21:48

  Wat in de VS mogelijk is, is in Nederland/Europa niet mogelijk.
  Vertikale prijsbinding is al lang verboden.

  • Martijn Chel
   08 juni, 2012 om 22:37

   Toch zitten er nog gaten in hoor. Als Samsung de prijzen die gebruikt worden te laag vindt dan kunnen ze op meerdere manieren druk uitoefenen. Nou ben ik geen expert wat de wet betreft hoor, maar ik kan het met voorstellen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.