Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Draadloze luidsprekers in een home cinema systeem: Alles dat je moet weten

Geschreven door
Geplaatst op29 mei 2012, 12:09 CategorieHome cinema sets

Ik heb inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven over de inrichting en het gebruik van een home cinema systeem. Zo schreef ik onlangs over de plaatsing van luidsprekers en elementen waar je op moet letten voordat je een home cinema set koopt. Een onderwerp waar we het nog nauwelijks over gehad hebben is draadloze luidsprekers, iets waar veel mensen naar op zoek zijn.

Toch komen veel consumenten vaak bedrogen uit wanneer het aankomt op draadloze luidsprekers. In 99 van de 100 gevallen, met name bij de ‘gewone’ alles-in-één home cinema systemen, is draadloos helemaal niet zo draadloos als je zou denken. Je blijft kabels nodig hebben en je verandert puur de richting waarin de kabels gaan. Daarbij heb je wellicht nog een extra kabel nodig voor stroomvoorziening. Nu vraag je jezelf natuurlijk af waarom..

Luidsprekers lijken misschien geavanceerde apparaten, en dat zijn de binnenin ook, maar de manier waarop ze geluid weer moeten geven is vrij simpel. Alles dat een luidspreker nodig heeft is het audiosignaal (elektrisch) en een versterker-element om dit audiosignaal om te zetten in geluid. Dit versterker-element moet daarbij aangestuurd worden middels een stroomvoorziening. In een home cinema systeem dat bedraad is zit de versterker in in je set en wordt het audiosignaal plus de stroom die nodig is om geluid te produceren via de luidsprekerkabel verstuurd. Nu dit duidelijk is wordt ook duidelijk wat ‘draadloze’ luidsprekers nodig hebben.

zender en ontvanger

In een draadloze opstelling wordt het audiosignaal via een zogenaamde transmitter (of zender) vanaf de versterker/receiver van het home cinema systeem naar de ‘draadloze’ achterluidsprekers verstuurd. Het audiosignaal moet eerst ontvangen worden, wat vaak gebeurt door een ontvanger (of receiver). Deze wordt tussen de luidsprekers geplaatst en moet dus middels een kabel met de luidsprekers verbonden worden. Soms beschikken de luidsprekers zelf over een ontvanger. Om het geluid weer te kunnen geven is er vervolgens stroom nodig. Sommige luidsprekers hebben een ingebouwde versterker, anderen worden aangesloten op een aparte versterker (vaak gecombineerd met de ontvanger voor het audiosignaal). Er moet dus een stroomkabel naar de luidsprekers of de versterker gelegd worden. 

Wat je dus bij de meeste draadloze home cinema systemen ziet is dat je het systeem opdeelt in twee delen. Het ene deel is een receiver/versterker die voorin de kamer staat, de luidsprekers aan de voorzijde aanstuurt en het audiosignaal draadloos naar een ontvanger (met versterker) achterin de kamer verstuurt. Deze ontvanger stuurt de (met draad aangesloten) luidsprekers en is verbonden met een stopcontact dat zich in de buurt bevindt. Zoals je ziet is draadloos in de meeste gevallen dus helemaal niet zo draadloos als je zou denken. Je ontwijkt eigenlijk alleen de kabels die tussen de voorzijde en achterzijde van het systeem liggen.

Een uitzondering is de draadloze subwoofer. Subwoofers zijn namelijk vaak al actief (hebben stroom nodig) en beschikken over een eigen versterker. Om deze reden hoeft er alleen een ontvanger voor het audiosignaal toegevoegd te worden om een subwoofer draadloos te maken. Hier win je dus wel iets mee aangezien de subwoofer vervolgens alleen met een stopcontact verbonden hoeft te worden en dus overal geplaatst kan worden.

Meer informatie;
Alles dat je moet weten voordat je een Blu-ray disc speler koopt
De grootste valkuilen bij het kopen van een nieuwe HDTV
Waar moet je op letten bij het kopen van een AV receiver?

Hoe kun je luidsprekers en de subwoofer het beste plaatsen?

 • Delen:

Reacties

 1. Steneker
  23 december, 2012 om 18:57

  Ik heb een samsung ue32 es tv.
  Kan ik de bas van deze tv draadloos versterken en de hoge tonen gewoon uit de tv laten komen?
  En wat heb ik daarvoor nodig?

  • Martijn Chel
   23 december, 2012 om 19:22

   Nee, daar heb je echt een versterker/receiver voor nodig. Hierop sluit je de bron van de audio aan.

 2. bisschop
  23 september, 2013 om 16:08

  Ik heb een sony str de 598 versterker met twee b&w boxen b&w DM220 +twee b&w 550 als achter luidsprekers
  Ik zou graag op deze set een draadloze subwoofer aansluiten is dat mogelijk A.U.B.? ?

  • Martijn Chel
   23 september, 2013 om 16:21

   Ik kan je zo 1,2,3 geen draadloze losse subwoofer noemen. Je moet er een zoeken met zender en ontvanger waarbij de zender aangesloten wordt op de subwoofer uitgang van je versterker.

 3. Joris
  22 oktober, 2013 om 12:12

  Wat is een beetje een duable draadloos systeem

 4. danny
  24 november, 2013 om 22:57

  Ik heb een samsung tv ue32f6400…en een soundbar lg..bb4330a.. met draadloze subwoover,.echter de subwoover wordt niet gevonden..enig idee waarom de subwoover het niet doet?….alvast bedankt

 5. Lee
  30 mei, 2014 om 23:33

  Is er iemand met een goed advies over een geluidsinstallatie voor de tv/laptop/tablet en films/muziek etc met een budget van circa 450,-?

  Heb al meerdere keren gekeken maar het blijft lastig

  Zoek wel iets van minimaal 5.1 en rond de 1500 watt..

  Ben benieuwd of er goeie tips/aanbevelingen zijn..

 6. Andries
  07 juli, 2014 om 7:05

  Ik heb een b&w zeppelin (een draadloze luidspreker)
  Ik vroeg me af of ik daar een subwoofer kan op aansluiten om de bass te versterken?

  • Martijn Chel
   09 juli, 2014 om 18:23

   Voor zover ik zie zit er geen subwoofer uitgang op helaas..

 7. Stad
  23 augustus, 2014 om 13:10

  Beste Martijn of iemand die ons een tip kan geven.

  Wij zijn opzoek naar een complete set (onze oude set 5.1 is overleden).

  Wij hebben een samsung tv en zijn opzoek naar een muzieksysteem waar min 3 a 4 boxen op kunnen (2 in woonkamer en 1 verplaatsbaar voor in de tuin, weet niet of dat raar is!)

  wensen;
  – radio die super makkelijk te bedienen is (eventueel internet radio – geen must)
  – dvd speler die bijna alles afspeelt
  – (usb) ingang voor multimedia (usb, harde schijf, toekomst?)
  – warm geluid uit boxen (niet blikkerig)
  – weinig draden heeft voorkeur

  budget – prijs kwaliteit verhouding moet goed zijn

  budget max. €500 – €1000 (liefst natuurlijk voor de helft haha)

  Hopelijk weet iemand een leuke set (of stelt er 1 samen), wij zijn je dan erg dankbaar.

  Vr gr Tim en Robina

  • Martijn Chel
   27 augustus, 2014 om 16:46

   Hoi,
   Een complete alles-in-een set met deze mogelijkheden is er naar mijn weten niet. Dan kom je al snel op losse componenten, dus een receiver waarop je zelf te selecteren luidsprekers aansluit. Dan krijg je pas die multi-zone functie die je zoekt.

 8. Nancy Copier
  31 augustus, 2014 om 9:33

  Hallo Martijn.

  ik heb de Sony bv 7 200 w home cinema system gekocht. Bij de beschrijving staat dat hij draadloze achter speakers heeft maar ze zijn gewoon met draad. Kun jij ons vertellen wat ze hier mee bedoelen?
  vriendelijke groet
  Nancy Copier

 9. Jeffrey
  24 januari, 2015 om 17:05

  Goedemiddag,

  In uw artikel schrijft u over draadloos bij een actieve subwoofer. Kunt u een zender en ontvanger set aanraden? Of bent u bekend met enkele opties?

  Ik hoor het graag.

  Alvast bedankt.

  Vriendelijke groet,
  Jeffrey

 10. gerard visser
  18 oktober, 2015 om 12:47

  Hallo, ik heb een samsung soundbar de HWF 750, nu werkt de subwoover niet meer, blijft blauw knipperen.Iemand een idee wat er loos is ?
  Gerard

  • kdp
   14 maart, 2016 om 19:35

   Ik heb zelfde probleem, hoe heb je het opgelost?

 11. Idso Brouwer
  10 januari, 2016 om 17:39

  Ik heb een redelijk oude maar nog prima Sony STR DB-925 receiver. Graag zou ik daar, in plaats van bekabelde achter-luidsprekers, draadloze achter-luidsprekers opzetten want de kabels naar de achter luidsprekers zijn moeilijk weg te werken.
  Hebben jullie een oplossing hiervoor, zonder dat ik een volledig nieuwe set moet kopen ?
  Er zit een uitgang op de set voor “wireless rear speakers”, hoe kan ik die gebruiken ?

  Mvg,
  Idso.

 12. Ivo Jansen
  09 januari, 2018 om 11:16

  Ik ben op zoek naar een systeem dat echt draadloos is wat aansturing betreft. Ik heb goede mogelijkheden om alle boxen van stroom te voorzien, maar wil verder geen kabels in mijn kamer. Het liefst een 5.1 of 7.1 die zowel geluid van mijn TV als ook streaming (spotify, radio, DVD, etc.) aankan. Heeft iemand een suggestie?
  Met vriendelijke groet, IvoHJ

  • Idso Brouwer
   09 januari, 2018 om 12:36

   Ivo,

   Ik heb recentelijk de Denon HEOS AVR gekocht. Deze tuner/versterker doet inderdaad Spotify, radio e.d. en kan met de draadloze speaker (HEOS HS2) ook Dolby Digital en DTS doorgeven aan de achterspeakers. Het is op dit moment de enige versterker waarvan ik weet dat die draadloos Dolby Digital en DTS kan doorgeven. Ik ben uitermate tevreden over de kwaliteit.
   Meer informatie: https://www.denon-hifi.nl/nl/heos/heos-avr

   Groeten, Idso.

 13. Matthias de Vries
  22 februari, 2020 om 12:37

  Beste mensen,

  Ik zoek een systeem met een kleine (windows-) computer waarop ik digital surround op kan afspelen met een 7.1 speakerset, die ik kan aansluiten op LG 3D TV en waar ik blueray’s op kan afspelen. Met een draadloos gescheiden front – rear systeem. Heeft iemand suggesties ?

 14. pol
  25 april, 2020 om 23:57

  Beste,
  Ik heb een Pioneer vsx 924 en zou graag een wifi speaker koppelen aan de versterker zodat ik in de tuin muziek kan horen zonder dat in de woonkamer muziek speelt. Is dit mogelijk en zo ja, wat moet ik hier voor doen?

  Bedankt

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.