Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Pioneer VSX-921 AV receiver

Geschreven door
Geplaatst op15 maart 2012, 18:05 CategorieReceiver reviews

Pioneer heeft begin vorig jaar een nieuwe serie AV receivers aangekondigd, waaronder de VSX-921 high-end AV receiver. Het model is dus al een tijdje op de markt maar dat betekent niet dat we geen review meer kunnen schrijven. De receiver is een van de topmodellen voor 2011/2012 en beschikt over een aantal vernieuwende en zeer interessante features.

De 2011/2012 line-up van Pioneer bestaat uit zes nieuwe modellen; de VSX-1021, de VSX-921, de VSX-826, de VSX-821, de VSX-521 en de VSX-421. Sommige daarvan zijn bovendien uitgerust met nieuwe features zoals AirPlay van Apple, Made for iPad, DLNA, vTuner Internet Radio en op maat gemaakte applicaties voor iPhone, iPad en iPod touch zoals de iControlAV App en de Air Jam App. Het mooiste is dat de VSX-921 niet eens duur is.

Pioneer VSX-921 – features

De Pioneer VSX-921 is een zeer uitgebreide receiver die niet alleen dienst doet als versterker voor je muziek. Je zou kunnen zeggen dat de receiver het middelpunt van je thuisnetwerk is en een hub voor al je media. Zo is de receiver bijvoorbeeld helemaal afgesteld voor het gebruik met Apple apparaten zoals de iPad en iPhone, kun je de receiver bedienen met je tablet of smartphone, kun je eenvoudig media streamen van je PC of smartphone naar de receiver en heb je toegang tot verschillende radiostations. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste specs en features.

 • Ondersteuning voor Apple AirPlay
 • DLNA certificering voor streaming van media
 • Made for iPhone/iPad/iPod (meegeleverde USB/video kabel voor weergave)
 • Air Jam & iControlAV apps voor je smartphone (Lees hier meer over de apps)
 • Bluetooth Audio Streaming (middels adapter)
 • Advanced Auto Multi-Channel Acoustic Calibration (MCACC) voor automatische kalibratie
 • vTuner Internet Radio 
 • 3D ondersteuning
 • 7 luidsprekerkanalen
 • 150 Watt vermogen per kanaal
 • Vier HDMI ingangen, één USB poort
 • Eén HDMI uitgang
 • On-screen menu’s
 • ethernet aansluiting (optioneel draadloos Wifi middels adapter)
 • Multizonefunctie

Pioneer VSX-921 – gebruik

De VSX-921 beschikt over aardig wat aansluitingsmogelijkheden, maar vergeleken met de concurrentie moet je het doen met wat minder HDMI ingangen. Je kunt maximaal vier apparaten middels HDMI verbinden wat voor het meer geavanceerde home cinema systeem wellicht de weinig is. Mocht vier voldoende voor je zijn dan biedt de VSX-921 een interessant pakket. 

Een interessante feature is Apple’s AirPlay techniek. Deze maakt het kinderlijk eenvoudig om media vanaf je iPad of je iPhone (en iPod) te streamen naar de receiver. Mocht je geen Apple product hebben kun je bijna net zo snel verbinding maken middels DLNA. Kortom, je krijgt middels deze receiver toegang tot al je media in je thuisnetwerk. Mocht het via he thuisnetwerk niet helemaal soepel lopen kun je vooruit met de USB poort en de Made For iPad kabel. 

De afstandsbediening is, zoals we gewend zijn van receivers, zeer uitgebreid met toegang tot bijna alle belangrijke functies. Het is geen high-end afstandsbediening met een premium look & feel maar doet wat hij moet doen. Wil je toch iets met een wat gebruiksvriendelijkere interface is het zeker aan te raden de applicaties voor je smartphone te downloaden. Hiermee kun je nagenoeg alle functies van de receiver eenvoudig bedienen in een fraaie interface.

Waar we normaal gesproken maak de automatische kalibratie van Audyssey tegenkomen heeft Pioneer gekozen voor haar eigen MCACC (Multi-Channel Acoustic Calibration System). De set-up van dit proces en de uitvoering ervan duren wat langer dan met de Audyssey techniek maar het resultaat is absoluut de moeite en tijd waard. Zonder al te veel handmatig af te hoeven stellen wordt de audio bijna perfect ingesteld voor de kamer waarin de receiver zicht bevindt. 

De menu’s van de VSX-921 zijn redelijk gebruiksvriendelijk, al wordt je hier en daar wat dol van de hoeveelheid functies. Er zijn voldoende geavanceerde instellingen om de receiver compleet naar eigen wens af te stellen, zowel qua audio als qua video.

Pioneer VSX-921 – prestaties

Qua video, een belangrijke functie voor huidige receivers, presteert de Pioneer niet onaardig. De upscaling van SD videomateriaal naar een HD resolutie kan beter maar zal de gemiddelde gebruiker niet teleurstellen. Mocht je reeds geavanceerde apparatuur hebben staan die ook kan upscalen dan is het wellicht aan te raden deze apparatuur te gebruiken in plaats van de receiver. Zo heb ik ervoor gekozen de Panasonic TV de upscaling te laten doen wat resulteerde in een iets rustiger paatje met minder ruis.

Het belangrijkste is natuurlijk de audio. Pioneer staat bekend om redelijk wat power en dynamiek in het geluid, iets wat ik ook zeker bij de VSX-921 terug hoor. Blu-ray films met HD audioformaten worden bijna perfect weergegeven met overtuigende en realistische surround effecten. Wat opvalt is de helderheid van verschillende elementen in het geluid. Stemmen zijn goed te onderscheiden van de actie en individuele surround effects komen los van het achtergrond geluid. De receiver weet dus een realistische soundstage neer te zetten. Hier en daar wordt er toch wat overdreven. Zo worden de lage tonen soms té enthousiast weergegeven en krijgen de surround kanalen teveel aandacht.

Wat betreft muziek is de VSX-921 een prime receiver. Ik heb betere receivers voorbij zien komen maar met de juiste luidsprekerset krijg je een zeer fraai geluid. Ook hier lijkt het evenwicht soms even zoek maar zodra de receiver zich herpakt is het vooral een dynamisch en helder geluid wat je absoluut zal overtuigen. Mocht je een beginnende home cinema gebruiker zijn dan zullen de uitschieters je wellicht niet eens opvallen.

Pioneer VSX-921 – conclusie

Met het juiste luidsprekersysteem en geen verwachtingen zoals je deze zou hebben voor een 1.000 euro kostende receiver is de VSX-921 een uitstekende optie. Niet alleen is de audioweergave van hoog niveau voor de prijsklasse, ook krijg je een grote hoeveelheid aan extra features en functies die van de receiver het middelpunt van je thuisnetwerk maken. Voor diegenen die beginnen met de inrichting van een losse componenten home cinema systeem en een niet al groot budget hebben raad ik deze receiver dan ook zeker aan.

Minpunten

 • Menu’s missen overzicht en structuur
 • Gemiddelde upscaler voor SD materiaal
 • Overdreven weergave van laag/surround

Pluspunten

 • Indrukwekkende overall audioweergave
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Veel features, functies een aansluitingen
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. HereIsTom
  25 juni, 2012 om 14:26

  Ik heb de Pioneer VSX-921 ook en hij bevalt perfect!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.