Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Het optimaal instellen van je nieuwe hdtv

Geschreven door
Geplaatst op12 maart 2012, 19:40 CategorieLcd en led tv's

We hebben het al menig keer gehad over de instellingen van je tv en over hoe je ervoor kan zorgen dat alles wat aangesloten is zo optimaal mogelijk werkt, maar deze keer ga ik wat dieper in op de basis instellingen van je tv die kunnen zorgen voor een betere beeldkwaliteit dan wat je vanuit de doos geleverd krijgt. Zoals altijd raad ik aan nooit de instelling die standaard aanstaat te gebruiken.

Instellen hdtv

Eerder hebben we onder meer besproken hoe je jouw nieuwe hdtv het beste kunt aansluiten en instellen, gaf ik 5 algemene tips voor het kalibreren van je tv, en gaf ik 5 tips om meer uit het beeld van je nieuwe tv te halen. Vandaag ga ik wat dieper in op verschillende instellingen die kunt (of eigenlijk moet) veranderen om richting een optimale beeldkwaliteit te gaan.

Beeldmodus

Nagenoeg elke hdtv heeft een standaard instelling voor de beeldmodus. De benamingen verschillen maar het komt er op neer dat je één modus kiest en dat alle instellingen die hieronder vallen er op aangepast worden. Standaard staat een tv vaak ingesteld op ‘levendig’ of ‘dynamisch’ en het is af te raden dit te laten staan. Dit is namelijk een modus die zeer geschikt is voor lichte omgevingen als winkels maar thuis teveel stroom vreet en niet de beste kwaliteit biedt. Zoek de modus ‘film’, ‘movie’ of ‘standaard’ op en gebruik deze om mee verder te gaan. Dit zijn vaak de modi die de beste kwaliteit geven voor de huiskamer. De instellingen die er onder vallen kun je vervolgens naar eigen wens aanpassen.

Helderheid

De helderheid is een belangrijke optie die op elke hdtv zit. Deze functie zorgt ervoor dat de donkere gedeelten van het beeld aangepast worden. De optimale instelling van deze functie zorgt ervoor dat je details goed van elkaar kunt onderscheiden (zowel in donkere als in lichtere delen van het beeld). Daarbij moet je bij het aanpassen van deze optie goed letten op de zwartwaarden. Zorg ervoor dat zwart ook echt zwart blijft (voor zover mogelijk). Deze twee punten moet je op elkaar afstemmen. Het beste kun je dit doen door een donkere (nacht) scene in een film op te zoeken en de helderheid te verhogen en te verlagen totdat je voldoende detail ziet en zwart ook zwart is.

Contrast

Deze optie zorgt ervoor dat de heldere delen van een beeld van elkaar te onderscheiden zijn. Ook hier moet je weer zoeken naar de balans waarmee er geen details verloren gaan maar het beeld wel levendig en dynamisch is. Voor de beginneling zal een zeer hoog contrast vaak het beste lijken maar let goed op dat bij een te hoog contrast lichte beelden snel veel detail verliezen. Gebruik voor deze instelling dus een wat lichtere scene die bijvoorbeeld buiten plaatsvindt. Detail in witte/lichte objecten moet zichtbaar blijven.

Scherpte

Een optie die minder belangrijk is dan veel mensen denken is de scherpte. Je hebt een hdtv en nu wil je natuurlijk ook een scherp beeld maar dan is deze optie toch echt misleidend. Zodra je de scherpte omhoog zet wordt er namelijk artificieel scherpte aan het beeld toegevoegd. Gevolg hiervan is vaak geen mooier beeld aangezien je hierdoor details juist verliest. Hou deze instelling dan ook zo laag mogelijk maar ook weer niet te laag zodat er een soort waas over het beeld valt. Probeer er minimaal mee te spelen maar let dus op dat je niet teveel ‘neppe’ scherpte aan het beeld toevoegt. Dit kom de kwaliteit echt niet ten goede.

Kleur/tint

Dit is eigenlijk de enige instelling die je bijna nooit hoeft aan te passen en daarbij is het op het oog aanpassen van deze instelling nagenoeg onmogelijk. Vaak staat dit reeds juist afgesteld waardoor je door kunt naar de volgende stap.

Kleurtemperatuur

Deze instelling is nog iets lastiger dan de voorgaande instellingen aangezien datgene wat je gaat doen er op het eerste gezicht niet goed uitziet. Middels deze instelling kun je het beeld verder naar de kleur blauw of naar de kleur rood trekken, dus naar kouder of warmer. Vaak kun je hier niet heel veel mee spelen maar krijg je de keuze uit een ‘laag’, ‘gemiddeld/normaal’ en ‘hoog’ optie. De beste instelling is negen van de tien keer de ‘hoog’ optie of net een stapje lager, mocht deze optie er zijn. Het probleem is dat je de hdtv al aan hebt gehad en dus al “gewend” bent aan de instelling die gebruikt werd. Als de standaard instelling ‘laag’ was dan lijkt zelfs de ‘gemiddelde’ of ‘normale’ instelling te warm. Dit is puur een kwestie van wennen. Mocht na een aantal uren tv kijken het beeld nog te warm overkomen kun je een stap terug.

Eco-modus

Het mooie van een eco-modus is natuurlijk dat je energie bespaart, maar dit wil niet altijd zeggen dat je ook een betere beeldkwaliteit krijgt. Zo wordt bijvoorbeeld het backlight verlaagd of automatisch aangepast en zal het contrast verminderen. Zo heb ik zelf bij reviews van de Panasonic plasma hdtv’s gemerkt dat de Eco optie zorgt voor een onrustig beeld waarbij de helderheid drastisch verandert in een scene. Dat is natuurlijk niet iets wat je wenst. Dit is een optie die ik niet gelijk afraad maar het is goed te kijken naar de verschillen in beeldkwaliteit met de optie uit en de optie aan. 

Ruis reductie

Ook ruis reductie is een instelling waar geen standaard voor is, vooral ook omdat het afhankelijk is van het signaal dat je binnenkrijgt. De optie wordt onder meerdere noemers gebruikt in huidige tv’s maar bij de uitleg zul je zien dat het vaak gaat om het verminderen van ruis en artifacts. Zet je deze optie te hoog dan valt er een waas over het beeld, wat ook het beeld weer onscherper maakt, en zet je de optie te laag dan zou er teveel ruis of zouden er teveel artifacts kunnen verschijnen. Maak je gebruik van een Blu-ray speler en heb je digitale tv (middels HDMI) dan is het vaak het beste deze opties helemaal uit te zetten. Iets van ruis zul je altijd houden maar het voordelige effect van ruis reductie technieken weegt niet zwaar genoeg op tegen de nadelen. Probeer het uit, maar met mate.

Philips-Smart-tv-retina

Backlight

Dit is een instelling die je alleen op lcd/led tv’s tegenkomt aangezien plasma tv’s niet over achtergrondverlichting beschikken. Wat deze instelling doet is het hele beeld lichter of donkerder maken. Hierbij is het belangrijk te weten dat hoe hoger de backlight staat, des te meer energie de tv verbruikt.

Kijk je vaak in een wat donkere ruimte (’s avonds in de kamer bijvoorbeeld) dan zal een laag backlight niveau het beste zijn. Kijk je veel overdag dan moet de tv harder werken om tegen het licht in te werken en moet het backlight hoger afgesteld worden. Hierbij is het ook weer van belang dat je goed kijkt naar de zwartwaarden bij het afstellen. Begin bij het backlight helemaal naar beneden te zetten en ga zo omhoog voor het optimale beeld.

Geavanceerde kalibratie

Vind je het op het oog instellen van de tv lastig en wil je nog meer uit de beeldkwaliteit halen dan kun je gebruikmaken van een zogenaamde kalibratiedisc. Deze geven testpatronen waardoor je eenvoudiger elementen als het contrast en de helderheid kunt instellen. Kalibratie discs zijn er van onder meer Disney en DVE.

Meer informatie

Meer informatie over het optimaal instellen en aansluiten van alle componenten binnen je home cinema systeem vind je in onze uitgebreide home cinema informatiegids. Hier vind je onder meer advies voor de beste aansluitingen en instellingen van je nieuwe tv. Heb je vragen over het instellen van je tv aangezien je er zelf niet meer uitkomt? Stel deze vragen dan onze vraag & antwoord sectie.

 • Delen:

Reacties

 1. Marcel Hansen
  29 augustus, 2012 om 13:38

  Wat iemand de OPTIMALE calibratie instelling voor de Samsung UE46ES8000 of de UE46ES8090 ? Liefst in de modus “standard”of “natural” Mail deze naar marcel.hansen@vkg.com

 2. steven
  13 december, 2012 om 14:44

  ik heb een philips 42pfl6057 tv gekocht en ben daar tevreden over maar soms bij beeldovergangen komt er een witte lijn even in het midden van het scherm.zowel bij dvd en digitale tv.zou dit aan een instelling liggen of niet?!
  mvg

  • Martijn Chel
   13 december, 2012 om 15:14

   Nee, dat lijkt me niet. Lijkt me eerder een bug/probleem.

 3. Ton Wouters
  14 december, 2012 om 10:32

  Ik heb een Panasonic TX-L37-ET5E gekocht. Alle beeldverbeteraars en ruisonderdrukking en ECO-stand uitgezet. Staat verder op “standaard”. Toch wordt het beeld bij een donkere scene in een film (op DVD via HDMI) nog donkerder. Zodra er ondertiteling verschijnt wordt het beeld weer lichter.
  Enig idee hoe ik deze wisseling in licht/donker kan uitschakelen?

  • Martijn Chel
   14 december, 2012 om 10:38

   Helaas is dat inherent aan een LCD TV. Deze beschikt namelijk niet over pixels die individueel aan of uitgezet kunnen worden. Daardoor zal bij een grote contrastverandering op een bepaald deel van het scherm het merendeel van het scherm zich aanpassen.

   • Ton Wouters
    14 december, 2012 om 11:34

    Dank voor het snelle antwoord. Ik las iets over back-light dimming en dat dat uitgeschakeld zou moeten worden (is overigens geen reguliere instellingsoptie).
    Is dit nog relevant?

   • Martijn Chel
    14 december, 2012 om 11:45

    Als je dat uitzet dan verlies je de meerwaarde van LED verlichting met local dimming. Dat zou ik dus niet doen. Dan had je beter een standaard LCD TV kunnen kopen.

   • Ton Wouters
    14 december, 2012 om 12:25

    OK, dan zal ik dit moeten accepteren. Hij gebruikt veel minder energie dan mijn vorige LCD-TV, is mooi slank en verder een echte Panasonic: mooi beeld (niet dat overdreven scherpe en onnatuurlijke beeld van andere merken), acceptabel geluid, duidelijke bediening, eenvoudige streaming, passief 3D met lichte brillen zonder batterijen, waarschijnlijk onverwoestbaar. Echt een aanrader.

 4. Martin Bannet
  17 maart, 2014 om 22:08

  Ik krijg het maar niet voor elkaar om geluid uit de speakers van mijn Panasonic P50VT50
  te krijgen. Heb het al diverse malen geprobeerd. Speel nu het geluid via een bose systeem. Dit gaat prima. Maar ik wil graag ook de vaste speakers van de TV gebruiken. ( Skype)Wat zijn de beste instellingen voor het geluid?
  Kan iemand mij helpen? Bij voorbaat hartelijk dank.

  • Martijn Chel
   17 maart, 2014 om 22:20

   Heb je iets qua instellingen veranderd? Is er nooit geluid gekomen uit de interne speakers?

 5. marieke
  17 september, 2014 om 7:51

  Beeldscherm springt in de nacht op wit. Hoe kan dat?

 6. Simon
  21 november, 2015 om 21:47

  Hallo allemaal,
  Is er iemand die mij met het volgende probleem kan helpen?
  Ik heb een LCD-LED televisie van LG, type 32LW4500.
  Als wij ’s avonds in de wat schemerige woonkamer TV kijken is het beeld donker.
  Bij de TV, op ongeveer 30cm afstand, moet ik dan een schemerlampje aandoen met een gloeilampje van 40watt, het beeld wordt dan lichter en is goed.
  Dit gloeilampje heb ik nu vervangen door een led-lampje van 6watt(=40watt) dus een zelfde hoeveelheid licht.
  Echter, bij het aandoen van de lamp blijft het televisiebeeld nu ook donker.
  Dus, verlichting nabij de TV met een gloeilamp van 40watt goed beeld en bij gebruik van een led-lamp van 6watt(is ook 40 watt) donker beeld. Hoe kan dat nou?
  Moet ik soms iets aan de TV veranderen? En zo ja, wat?
  Ik begin ook al wat ouder en bejaard te worden dus ik snap er niet zoveel meer van.
  Gr. Simon

 7. Hennep klootwijk
  06 oktober, 2016 om 13:03

  We hebben de proline L5579uhd led tv gekocht maar vooral met praat programma’s is het net of de mensen verbrand zijn door de zon. Hele rode gezichten hoe krijg ik dat nou weg?

 8. keybets
  02 december, 2018 om 18:04

  ik heb een nieuwe samsung smart tv alles werkt maar als ik mijn Samsung DVD speler wil aansluiten op een HDMI poort dat geeft hij aan geen signaal soms als ik de HDMI stekker eruit haal en er weer opnieuw insteek doet hij het wel.De apparaten zijn nieuw en wij hebben glasvezel Wie weet raad?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.