De toekomst van AV receivers

02 maart 2012 7 Minuten 11 Reacties
Onkyo-TX-NR414

Een AV receiver is al lang geen simpele versterker met een radiofunctie meer. Het apparaat is in de laatste jaren omgevormd tot het middelpunt van je home cinema systeem waar je nagenoeg alles mee kunt doen en kunt ontvangen. Zo kun je menig receiver integreren in je thuisnetwerk en op sommige modellen tot wel 11 luidsprekers en 3 subwoofers aansluiten.

Ook de prijzen variëren van enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s voor high-end modellen. Maar, waar gaat het naar toe met AV receivers? Wat kunnen we verwachten in de toekomst? De receiver zal alsmaar verder uitgroeien tot middelpunt voor al je AV apparatuur en het weergeven van media via andere (mobiele) apparatuur. Netwerkfuncties worden steeds belangrijker.

4K (Quad HD) resolutie

Een van de nieuwe ontwikkelingen die we de komende jaren zullen gaan zien is 4K, ook wel Quad HD genaamd. Dit is een resolutie die viermaal hoger is dan het Full HD wat we nu kennen. Er zijn nog nagenoeg geen displays en projectoren die deze resolutie aankunnen maar receiver fabrikanten als Onkyo bereiden zich er al op voor. Met de komst van 4K krijgen we natuurlijk het probleem dat er bijna geen content is in deze resolutie. De nieuwe Onkyo receivers beschikken daarom over een speciale chip die Full HD materiaal om kan zetten in een 4K resolutie.

2D naar 3D conversie

De meeste nieuwe receivers kunnen al 3D signalen doorsturen. 3D TV’s en 3D Blu-ray spelers beschikken daarnaast vaak over functie die het mogelijk maakt 2D materiaal naar 3D om te zetten. In de nabije toekomst, wanneer 3D volledig door de consument geaccepteerd is, kunnen we ook receivers met deze functie verwachten.

Upgrade kits

Een trend die we dit jaar al zien bij de high-end Samsung TV’s is de mogelijkheid om elk jaar een zogenaamde upgrade kit te kopen om ervoor te zorgen dat je TV uitgerust blijft met de nieuwste technieken en software. Receivers krijgen binnenkort ook deze mogelijkheid, naast het feit dat kleine software updates via het internet gedownload kunnen worden. Ook gaan meer fabrikanten het mogelijk maken de hardware van je receiver te updaten. Je brengt je receiver voor een paar dagen weg en krijgt hem terug met de nieuwste technieken.

Nieuwe surround technieken

Recentelijk zijn de Dolby ProLogic IIz en Audyssey DSX technieken gelanceerd die het mogelijk maken extra breedte of hoogte kanalen toe te voegen aan je home cinema systeem. Op deze manier moet de ervaring nog intenser worden. De nieuwste receivers ondersteunen deze technieken reeds. Ook heeft DTS onlangs het Neo:X formaat gelanceerd voor een optimale 3D ervaring middels een 11.1 luidsprekersysteem. Het probleem hier is dan 99 procent van de consumenten al deze extra kanalen toch niet gebruiken en er wel fors voor betalen.

Multi-room/zone

Een functie die al op voor receivers te vinden is maar nog niet veel gebruikt wordt is de multi-room/zone functie. Hiermee is het mogelijk om dezelfde (of een andere) bron als in de woonkamer ook in een andere kamer te beluisteren. Middels deze functie kun je dus andere kamers in huis van muziek voorzien die middels de CD speler bij je receiver wordt afgespeeld. Het multi-room gebruik zal in de toekomst alleen maar toenemen en ook op budget receivers verschijnen. Let wel dat je bij sommige receivers een extra versterker nodig hebt om de audio in een andere kamer weer te geven.

Middelpunt van je apparatuur

Een belangrijk aspect van een receiver is natuurlijk het aansluit punt voor alm je home cinema apparatuur. Onkyo heeft recentelijk de nieuwe InstaPrevue techniek geïntroduceerd op nieuwe AV receivers. Middels deze techniek krijg je kleine thumbnails op je TV te zien van alle middels HDMI aangesloten bronnen. In deze thumbnails verschijnen de live beelden van deze bronnen zodat schakelen tussen bronnen nog eenvoudiger wordt en je niks hoeft te missen.

Streaming

Een van de belangrijkste functies van AV receivers wordt de integratie in je thuisnetwerk, in combinatie met communicatie met al je (mobiele) apparatuur. We kennen de DLNA techniek al voor draadloze streaming van media maar de ontwikkeling van streamingtechnieken gaat zeer snel. Zo zien we bijvoorbeeld de WiDi techniek steeds vaker verschijnen. Deze techniek maakt het mogelijk twee producten met elkaar te verbinden middels een klein eigen Wifi netwerk dat tussen deze producten aangemaakt wordt. Op deze manier kan Full HD (3D) materiaal eenvoudig en snel van het ene apparaat naar het andere gestreamd worden.

Ook moet het een stuk makkelijker worden om video vanaf een mobiele telefoon of tablet naar de receiver te sturen. Zo zal Apple binnenkort video toevoegen aan de AirPlay techniek.

Internet Radio

Veel nieuwe high-end en middenklasse receivers zijn al uitgerust met Internet radiostations en diensten als Spotify. Het aanbod zal in de toekomst alleen maar toenemen waardoor het ontvangen van digitale media via de receiver een belangrijke functie wordt.

Multimedia

De receiver zal binnenkort niet meer alleen voor video en muziek gebruikt worden. Ook onder meer social media, applicaties, e-mail en multiplayer online games worden binnenkort via de receiver toegankelijk en kunnen middels de receiver verspreid worden binnen je thuisnetwerk. De receiver wordt dus het hart van al je multimedia wensen.

Gebruiksgemak

Nu zul je wellicht denken dat het toevoegen van al deze technieken het gebruiksgemak niet ten goede komt maar daar hebben de fabrikanten ook al een oplossing voor. De interfaces van de betere receivers verschijnen al op TV in plaats van op het kleine display en de interfaces worden alsmaar beter en intuïtiever vormgegeven zoals we kennen van de Smart TV interfaces van TV’s. Het wordt voor AV receiver fabrikanten zeer belangrijk om een aantrekkelijke en vooral eenvoudige gebruikersinterface neer te zetten die zowel de beginnende gebruiker als de geavanceerde gebruiker kan behagen. Hetzelfde geldt voor de instellingen van de audio (luidsprekers). Audyssey levert op de betere receivers al tijden een speciaal softwarepakket en een microfoon mee om het systeem zichzelf te laten instellen op de ruimte waarin het staat. Deze techniek zal natuurlijk verbeterd worden en op zowel budget als middenklasse receivers verschijnen.

Bediening

Ook moet er, wanneer we overgaan op functies die je normaal via je PC of smartphone gebruikt, gedacht worden over eenvoudig gebruik zonder keyboard of muis. De oplossing hiervoor is een nieuwe soort afstandsbediening met onder meer een QWERTY keyboard en wellicht bediening middels bewegingen. Daarnaast zijn veel nieuwe receivers al uitgerust met de mogelijkheid om het apparaat te bedienen middels een app voor de iPhone of een Android toestel. Op een smartphone is namelijk de hardware al aanwezig en kun je door het touchscreen alle mogelijke opties simpel weergeven. Daarnaast kan de app altijd geüpdate worden. Kijkend naar deze laatste ontwikkeling zou binnenkort de afstandsbediening zelfs helemaal kunnen verdwijnen of als optie geleverd kunnen worden.

Flexibiliteit

Eigen is dit kopje een samenvatting van alles hierboven. Om consumenten al deze extra functies te bieden moeten receivers flexibel zijn en dus beschikken over nagenoeg alle mogelijke aansluitingen, instellingen en opties.

Reacties (11)