Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Betekent ‘LED TV’ ook een betere beeldkwaliteit? Nee!

Geschreven door
Geplaatst op20 maart 2012, 13:59 CategorieLcd en led tv's

Een hele tijd geleden, bij de introductie van de eerste “LED TV’s” heb ik het fenomeen LED al eens uitvoerig besproken maar meer vanuit een marketing perspectief. Een “LED TV” bestaat namelijk helemaal niet, al gebruiken fabrikanten en media (waaronder ikzelf) de term om de haverklap. Een zogenaamde LED TV is gewoon een LCD TV maar dan zonder het gebruik van CCFL verlichting.

De CCFL verlichting is iets waar we al jaren in LCD TV’s terugzien maar wordt langzaam aan vervangen door LED lampjes die rondom (Edge Lit) of achter het scherm (Full LED) geplaatst zijn. Het gaat dus om de manier waarop het LCD paneel belicht wordt en niet om een gegarandeerde betere beeldkwaliteit. Behalve de verlichting zijn LCD TV’s grotendeels hetzelfde als LED TV’s. Meer meer informatie over de marketing van LED TV’s een uitleg over de techniek verwijs ik je naar dit artikel. Een LED TV (of LED LCD TV) betekent dus niet direct dat je te maken hebt met een betere TV maar het betekent wel dat de fabrikant meer mogelijkheden heeft om de beeldkwaliteit te verbeteren, zoals local dimming.

Local dimming

Een belangrijk element dat sommige LED TV’s wel hebben en LCD TV’s niet hebben is local dimming. Deze techniek kan zowel in Edge Lit LED TV’s als Full LED TV’s verwerkt worden maar heeft een veel beter effect bij de laatste soort. Middel local dimming kan namelijk een gedeelte van het scherm individueel gedimd worden wat vervolgens zorgt voor diepere zwartwaarden en een hoger contrast. Bij LEDs die zich direct achter het scherm bevinden is dit effect dus vele malen groter dan wanneer de LEDs rondom het display gemonteerd zijn. Toch is de kwaliteit local dimming nog afhankelijk van een andere factor; het aantal zones. Local dimming dimt namelijk geen individuele LEDs maar een zone van LEDs. Hoe kleiner de zone hoe (en dus hoe meer zones het paneel) des te effectiever de local dimming techniek.

Simpel gezegd kunnen LED TV’s met local dimming wel voor een betere beeldkwaliteit (hoger contrast, diepere zwartwaarden) zorgen dan LCD TV’s met CCFL verlichting maar dit is bij Edge Lit TV’s (de meeste TV’s op de markt zijn Edge Lit) een minimale verbetering. Full LED TV’s kunnen een klein deel van het scherm dimmen en de rest vol openzetten doordat de LEDs achter het scherm zitten en daardoor kan het verschil met een LCD TV stukken groter zijn. 

In onderstaande afbeelding zie je aan de linkerkant het beeld van een plasma TV en rechts het beeld van een LED LCD TV zonder local dimming. Het beeld van de plasma TV heeft een hoog contrast (verschil tussen donker en licht) terwijl de LCD TV nogal uitgewassen (niet heel donker en niet heel licht) overkomt. De LCD TV kan namelijk geen individuele delen van het scherm dimmen waardoor de algemene lichtsterkte over het gehele scherm gelijkgetrokken wordt.

In onderstaande afbeelding zie je aan de linkerkant weer het plasma beeld en aan de rechterkant het beeld van een (Full) LED LCD TV met local dimming. Nog steeds zie je een witte waas rondom lichte objecten bij het beeld van de LCD TV en dit komt doordat er niet genoeg zones achter het beeld zitten om alleen de pixels die lichter moeten zijn te laten oplichten. Toch is het contrast al veel groter bij een LCD TV zonder local dimming en is zwart in de zones waar alles zwart is ook echt zwart.

Kortom, LCD TV’s met Full LED achtergrondverlichting kunnen dicht in de buurt van het contrast van een plasma TV komen maar nooit dezelfde kwaliteit (op dit vlak) behalen, tenzij er in de nabije toekomst individuele pixels gedimd kunnen worden. Bij plasma is dit namelijk wel mogelijk.

Helderheid

Een ander element dat LED LCD TV’s wel hebben en LCD TV’s in mindere mate hebben is een hoge helderheid. LCD TV’s kunnen absoluut heel helder zijn maar LED TV’s kunnen een stapje verder gaan, voor sommige mensen zelfs te ver. De helderheid kan behoorlijk hoog gezet worden wat vooral interessant is wanneer je in een sterk verlichte omgeving naar de TV kijkt. In andere situaties komt het beeld van een LED TV’, met helderheid vol open, al snel als te fel over. Daarbij staat de helderheid van LED TV’s in de winkel altijd hoog afgesteld zodat ze in het oog springen. Thuis zal dit tegenvallen aangezien de verlichting en de situatie compleet anders is.

Een situatie waarbij de helderheid wel van pas kan komen is bij 3D weergave. 3D TV’s die gebruikmaken van de actieve 3D techniek gebruiken ook actieve 3D brillen. Een nadeel van deze brillen is dat het beeld gedimd wordt (donder wordt dus) en daardoor moet TV dit compenseren met een hoge helderheid. Plasma TV’s hebben hier meer moeite mee dan LED LCD TV’s, hoewel fabrikanten van plasma TV’s hier inmiddels betere technieken voor ontwikkelen.

Energieverbruik

Dat een TV is uitgerust met LED achtergrondverlichting betekent dus niet direct dat de beeldkwaliteit beter is maar kan wel direct zorgen voor minder energiekosten. LEDs kunnen namelijk meer licht genereren en gebruiken hiervoor minder energie dan LCD TV’s met CCFL verlichting. Toch is dit ook weer afhankelijk van hoe je de TV gebruikt en hoe fel je de achtergrondverlichting instelt. Ook zijn de verschillen in energiekosten tussen een LED LCD TV en een plasma TV minimaal. In dit artikel leg ik het verschil tussen de energiekosten van LCD en plasma verder uit.

Conclusie

Er zitten dus wel degelijk voordelen aan LCD TV’s met LED achtergrondverlichting maar dat het de beeldkwaliteit sowieso verbetert is een misvatting die veel consumenten hebben. Het blijft een kwestie van vergelijken en goed weten waar je naar moet kijken wanneer je voor een TV gaat shoppen.

 • Delen:

Reacties

 1. Erik
  20 maart, 2012 om 21:10

  Een 42 inch Plasma televisie gebruikt al snel 3 keer zoveel energie als een zuinige 42 inch LED televisie. Energiekosten LED € 20 per jaar en plasma € 60 per jaar, in 10 jaar tijd een verschil van € 400. Dit is zeker geen minimaal verschil. De OLED televisies die er aankomen beloven nog zuiniger te zijn.

  • Martijn
   20 maart, 2012 om 21:24

   Daar ben ik het niet mee eens, zie dit artikel;
   http://www.homecinemamagazine.nl/2011/07/tips-voor-een-groen-home-cinema-systeem-met-een-groene-tv/
   Dat levert je een paar euro op jaarbasis op.
   Dat verschil tussen plasma en LCD is echt van een paar jaar terug en geld niet meer voor de laatste (minimaal) twee generaties.

   • Erik
    21 maart, 2012 om 20:14

    Dit betreft televisies van 2011, die 4 uur per dag aan staan. In u artikel heb ik geen meetwaardes gevonden.

   • Martijn
    21 maart, 2012 om 20:19

    Ik heb ook zelf geen 10 TV’s staan waar ik het op kan vergelijken. Ik heb deze info onder meer van CNet. Waar komt jouw info vandaan? Daar ben ik wel benieuwd naar. Wordt er dan wel gekeken naar TV’s van dezelfde prijsklasse?
    Daarbij verbruikt de plasma TV die ik heb staan 40 euro per jaar terwijl de LED TV die ik heb staan 33 euro kost. Dat zijn beiden 2011 modellen (samsung en Panasonic) in dezelfde prijsklasse.

   • Erik
    22 maart, 2012 om 18:29

    Mijn info komt van een website alleen voor leden. Maar als je b.v. op flatpanelshd.com kijkt zie je bij de testen dat een zuinige gekalibreerde Philips LED tv ongeveer 60 watt verbruikt en een gekalibreerde Panasonic Plasma tv ongeveer 180 watt.

 2. karin
  21 maart, 2012 om 16:53

  –Hoe zit het met de scherpte van het beeld van een LED versus plasma tv van 2012?
  Een Led-tv heeft scherper beeld dan een plasma-tv: of je dat mooier/prettiger vindt is iets anders.
  –Misschien is de lichtopbrengst ook belangrijk bij het bepalen van de beeldkwaliteit.
  Zelf vindt ik de lichtopbrengst van een led-tv groter en dan van een plasma, zo blijft er nog genoeg van het beeld over in een lichte kamer. Je kunt de plasma wel net zoveel licht laten geven door de instellingen te veranderen, maar dan wordt het beeld minder mooi.

  • Martijn
   21 maart, 2012 om 17:36

   Laat ik even duidelijk zeggen dat dit artikel geen artikel over LCD/LED vs plasma is. Anders zouden we er inderdaad nog een hele hoop andere argumenten tegenaan kunnen gooien waarom de een beter is dan de andere.
   Zoals de titel zegt gaat het over het feit dat sommige mensen denken dat LED betekent dat de kwaliteit beter is dan LCD of plasma. LCD vs plasma levert een andere discussie op.
   En om even op je punten terug te komen; LED geeft inderdaad een ‘scherper’ beeld. Het oog in ieder geval scherper. Het verschilt per persoon of dit als irritant of fijn ervaren wordt.
   Lichtopbrengst ben ik het niet helemaal mee eens, tenzij we praten (zoals ik al schreef) over zeer sterk verlichte kamers waar de zon bijna direct op het scherm schijnt. Als dat je standaard opstelling en kijkmoment is, is LED inderdaad de betere keus.

   • karin
    22 maart, 2012 om 14:58

    Martijn, In ieder geval bedankt voor je artikel,
    leuk en interessant om te lezen, ik lees jullie artikelen meestal.

 3. bram
  23 mei, 2012 om 8:41

  het is toch van de zotten,dat er dan wel juist zo veel led aangeprezen word,ik zit niet te wachten op een 800 euro beeldscherm,en dan clouding te krijgen,of een plasma te kopen waar je green trails krijgt,of een lcd te kopen en weer na vegen ghosting krijgt,nu heeft elke tv wel een nadeel dat klopt,maar dit is toch wel een oplichting!

  zit je dan lekker met je scherm of vlekken of ghosting of groene waze :S

  dat een tv minder scherp is of minder kleur ok maar dit is abnormaal,en het ergste is mense willen het nieuwste dus kope en kopen maar en acepteren het,de fabriekante zoude potverdomme meer geld in hun tv’s moeten steken en echt een hele verbetering weer te geven,ipv elk half jaar of jaar een nieuw type uit te brengen en na 4 jaar nog steets de boven genoemde problemen hebben,maar wel verbeterd,ja met wat smart tv internet nutteloze toevoegingen die ook weer niet goed werken.

  Ik ben vast gek ag ja

 4. Marie-Liesbet
  08 december, 2012 om 15:19

  hallo Martijn,

  Dank voor je artikel. Ik ben er heel wat wijzer door geworden. Ik heb nu een 22″ Samsung CCFL waarvan ik heel tevreden ben, maar ik wil een 26″. Ik dacht eerst dat ik nu beter meteen een Edge LED koop omdat dat (inderdaad) nieuwer is en wij leken denken dan dat dat beter is, maar ik ga me gewoon terug een CCFL kopen, het scheelt 150 euro in prijs, 250 voor een CCFL en 399 euro voor een Edge LED, die laatste heeft dan ook wel Wi-Fi, maar dat heb ik niet nodig.
  Beste groet. Ik ben heel tevreden van mijn huidige CCFL, dus ik verander niet. Marie-Liesbet

  • Martijn Chel
   08 december, 2012 om 16:31

   Graag gedaan!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.