Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

CES 2012: Home cinema overzicht

Geschreven door
Geplaatst op16 januari 2012, 16:53 Categorie3D

De Consumer Electronics Show 2012 is weer voorbij en we hebben heel wat interessante home cinema producten voorbij zien komen. In tegenstelling tot vorig jaar lag de nadruk niet zozeer op 3D maar op nieuwe beeldtechnieken, zoals OLED, en verbeterde en nieuwe Smart TV functies en platformen. In 2012 krijgen we in ieder geval weer een mooie line-up aan Blu-ray spelers, home cinema systemen en TV’s.

Natuurlijk was de CES 2012 weer voorzien van het nieuwste van het nieuwste op het gebied van consumentenelektronica. Bijna alle grote fabrikanten presenteerden hun nieuwe line-up aan TV’s, home cinema systemen en andere home entertainment apparaten. Interessante nieuwe ontwikkelingen ware OLED, Google TV, nieuwe Smart TV functies, nog strakkere en dunnere designs, en natuurlijk nog steeds 3D.

Panasonic

Panasonic schink vorig jaar tijdens de persconferentie nog zeer veel aandacht aan haar nieuwe TV line-up maar dit jaar ging de aandacht vooral uit naar het Smart Viera concept waarbij de Smart TV functies en het gebruiksgemak voor consumenten centraal staat. Panasonic breidt het aanbod aan applicaties de komende maanden flink uit en wil de TV het middelpunt van de elektronica in huis maken. Natuurlijk heeft Panasonic voor 2012 weer een interessante line-up aan plasma TV’s en LCD TV’s klaarstaan waarvan het overgrote deel beschikt over 3D weergave, ingebouwd Wifi en Smart TV functies. Een interessant nieuw model is de ET5 LCD TV. Dit model beschikt namelijk over de passieve 3D techniek, een techniek waar Panasonic tot op heden geen voorstander is geweest. De plasma line-up van Panasonic bestaat nagenoeg alleen uit 3D modellen terwijl je bij de LCD TV series keuze hebt uit meerdere ‘2D’ modellen.

Nieuwe home cinema systemen hebben we niet gezien, maar er komt in ieder geval een gloednieuwe serie Blu-ray spelers van Panasonic. In deze serie bevinden zich vier 3D Blu-ray spelers en twee Blu-ray spelers. Ook de consument die 3D niks vindt kan dus voor Panasonic kiezen. Bij de high-end TV’s en bij de betere Blu-ray spelers levert Panasonic een nieuwe  Viera Touchpad afstandsbediening die de bediening van het Viera Connect platform en de web browser een stuk intuïtiever moet maken.

Samsung

Ook Samsung heeft tijdens de CES 2012 weer volledig uitgepakt met een  nieuw assortiment aan home cinema systemen en Blu-ray spelers. Toch was het belangrijkste nieuws van Samsung de presentatie van de eerste 55 inch OLED TV van de fabrikant. De zogenaamde Super OLED TV moet uitmuntende beeldprestaties bieden en daarbij beschikken over alle features die je tegenwoordig wilt hebben. Natuurlijk beschikt het model ook over 3D weergave.

Design is een zeer belangrijk punt voor de fabrikant en ook een belangrijke reden waarom veel consumenten voor Samsung kiezen. Samsung komt in 2012 met een mooie line-up aan plasma TV’s met 3D weergave en een hele nieuwe serie LCD TV’s met 3D weergave. Nieuwe elementen die we terugzien in de series zijn Samsung’s Smart Evolution en Smart Interaction functies. Met de eerstgenoemde wil Samsung consumenten met spraak en bewegingen laten communiceren en met de laatstgenoemde techniek wordt het mogelijk je Samsung TV jaarlijks te updaten met een zogenaamde upgrade kit. Op deze manier kun je jouw TV voorzien van de nieuwste software en functies.

LG

LG gelooft nog steeds heilig in 3d en dat was duidelijk te zien bij de nieuwe modellen die de fabrikant presenteerde. Het overgrote deel van de nieuwe LG plasma TV’s en LCD TV’s is uitgerust met de passieve Cinema 3D techniek. Daarnaast besteed LG veel aandacht aan de Smart TV mogelijkheden met een nieuw vormgegeven Smart TV portal en de introductie van de eerste Google TV’s van het merk. Deze modellen zijn gebaseerd op het Android besturingssysteem en bevatten een dual-core processor voor een optimale multitask-ervaring.

De meeste aandacht ging bij LG naar de eerste voor massaproductie geschikte OLED TV van de fabrikant. Net als Samsung introduceerde LG een 55 inch OLED TV met indrukwekkende beeldkwaliteit, 3D weergave en Smart TV functies. Daarnaast beschikt het OLED model over een zeer slank en elegant design. LG liet weten dat de OLED TV eind dit jaar op de markt zal verschijnen.

Sony

Sony kwam net als LG tijdens de CES 2012 met diverse nieuwe Google TV producten maar geen TV. Sony gaf bij de presentatie aan dat de Google TV modellen ook in Nederland gelanceerd zullen worden waardoor we er dus vanuit kunnen gaan dat Google TV ook naar Nederland komt. Naast Google TV producten lanceerde Sony ook een klein aantal nieuwe 3D LCD TV’s en 2D LCD TV’s. Sony pakte niet groots uit met nieuwe modellen en het lijkt er ook op dat de nieuwe TV’s meer een aanvulling op het huidige assortiment zijn dan een vervanging. Wel presenteerde Sony een groot aantal nieuwe home cinema systemen en 3D Blu-ray spelers, waarvan het overgrote deel beschikt over 3D weergave en Smart TV mogelijkheden.

Waar fabrikanten als LG en Samsung gaan voor OLED heeft Sony gekozen voor een nieuwe en nog wat onbekende techniek; Crystal LED. Deze techniek moet zorgen voor een beeldkwaliteit die vergelijkbaar is aan OLED en werkt met minuscule LED lampjes. Het model dat Sony toonde was overigens nog wel een prototype.

Sharp

Sharp had maar één woord voor de nieuwe TV series: Groot. Sharp gelooft dat consumenten steeds grotere TV’s willen en zet daar ook vol op in met formaten van 50 inch tot 80 inch. De specifieke features van alle modellen waren ondergeschikt aan het formaat, maar Sharp zal nog steeds de 3D techniek en Smart TV functies integreren in de hogere modellen.

Een compleet overzicht van alle nieuwtjes vanaf de CES 2012 vind je in ons CES 2012 overzicht.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.