WiSA standaard voor draadloze audio

19 december 2011 1 Minuut 2 Reacties
WiSA

We kennen natuurlijk al draadloze luidsprekers, de een beter dan de andere. Toch is het probleem van draadloos in de meeste gevallen dat de kwaliteit te wensen overlaat. Er kunnen verschillende vormen van ruis en interferenties optreden waardoor in de meeste gevallen een draadloos systeem niet de meest ideale oplossing is. De WiSA Association wil hier verandering in brengen met een standaard voor draadloze audio.

De Wireless Speaker and Audio Association wil dat er één standaard komt waar alle fabrikanten en dus producten zich aan houden. Hierdoor moet draadloze audio op dezelfde manier mogelijk zijn voor koptelefoons, luidsprekers, Blu-ray spelers, mediaspelers, etc. De nieuwe standaard moet de mogelijkheid bieden maximaal 7.1 surround sound draadloos te versturen. Er wordt 16 en 24 bits audio met een samplingfrequentie tot 96kHz ondersteund, zonder verlies van kwaliteit (lossless). Daarbij maakt de standaard gebruik van 5GHz band en niet van de veelgebruikte en ruisgevoelige 2.4GHz bandbreedte.

Momenteel zijn er al een aantal fabrikanten die zich aan de WiSA standaard verbonden hebben, zoals Klipsch, Pioneer en Sharp. De verwachting is dat de standaard midden 2012 officieel afgerond is waarna de eerste gecertificeerde producten binnen niet al te lange tijd zullen verschijnen. Tijdens de CES 2012 zal de techniek gedemonstreerd worden.

Reacties (2)