Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Onkyo TX-NR709 receiver

Geschreven door
Geplaatst op21 december 2011, 16:13 CategorieReceiver reviews

Onkyo is een audiofabrikant die steeds populairder wordt onder de home cinema fans. Het merk heeft afgelopen jaar weer een aantal nieuwe en indrukwekkende receivers op de markt gezet, variërend van budget modellen tot high-end receivers. De Onkyo TX-NR709 is net een stapje hoger dan de TX-NR609 en bevat een uitgebreide lijst een features naast een, volgens Onkyo, hoge kwaliteit.

De TX-NR709 valt met een prijs van 799 euro nog net binnen een budget voor de gemiddelde home cinema fan die waarde hecht aan hoogwaardige audiokwaliteit. Ten opzichte van de TX-NR609 bevat dit model een hoger wattage per kanaal, een aantal extra features en extra HDMI aansluitingen. Wel is het nog steeds een 7.2-kanaals AV receiver, uitgerust met 3D ondersteuning.

Onkyo TX-NR709: features en design

Qua uiterlijk is de TX-NR709 een volwaardige receiver die echt ruimte nodig heeft binnen je home cinema setup. Het design is niet bijzonder te noemen maar netjes afgewerkt en met een gevoel van kwaliteit. Aan de voorzijde bevindt zich naast de standaard volumen en source knoppen ook een composiet, koptelefoon, USB, en HDMI aansluiting, plus een aansluiting voor de kalibratie microfoon.

Aan de achterzijde bevindt zich alles wat je nodig hebt om je home cinema systeem compleet in te richten. Je krijgt maar liefst zeven HDMI inputs aan de achterzijde, allen uitgerust met HDMI versie 1.4a voor 3D ondersteuning. Daarnaast krijg je twee HDMI uitgangen voor verbinding met een display of projector. Verder beschikt de receiver over drie coaxiale uitgangen, twee optische uitgangen, een D-Sub PC poort, een ethernet poort en een aansluiting voor Onkyo’s eigen iPod dock. De volledige lijst aan features vind je hieronder.

 • 7 x 170 Watt vermogen
 • THX Select Plus2 gecertificeerd
 • DLNA en Windows 7 gecertificeerd voor streaming binnen je thuisnetwerk
 • Internet radio, Spotify, Napster, AUPEO! ondersteuning
 • Marvell QDEO 4K video scaler
 • Ondersteuning voor alle HD audioformaten
 • Multi-room mogelijkheden
 • USB iPod/iPhone ondersteuning
 • Audyssey automatische kalibratie
 • Dolby Pro Logic IIz en Audyssey DSX
 • 3D ondersteuning
 • Audio Return Channel ondersteuning
 • Bi-amping voor high-end luidsprekers
 • 8 HDMI ingangen, 2 HDMI uitgangen

Onkyo TX-NR709: gebruik

Kijkend naar alle features waarmee de TX-NR709 uitgerust is kun je alle kanten op. De belangrijkste feature is naar mijn mening de streaming van bestanden binnen je thuisnetwerk. Dit werkt zeer eenvoudig en het lijkt alsof de Onkyo met geen enkel bestandsformaat problemen heeft. Alle DLNA gecertificeerde apparaten worden meteen herkend en het bladeren door mappen en bestanden gaat soepel. Mocht je eigen muziekbibliotheek niet voldoende zijn kun je eenvoudig toegang krijgen tot verschillende internet radio stations of muziekdiensten als Spotify. Daarnaast is het mogelijk alle media via een aangesloten USB stick, iPod of iPhone af te spelen.

Een interessante feature is de Marvell Qdeo video scaling chip. Deze kan Full HD materiaal opschalen naar een 4K (Quad HD) resolutie. Klinkt natuurlijk erg mooi maar helaas zijn er nog nauwelijks displays die deze resolutie ondersteunen. Wel ben je in ieder geval voorbereid op de toekomst.

De setup van de receiver is zeer eenvoudig maar kan zo ingewikkeld gemaakt worden als je zelf wilt. Middels de Audyssey MultEQ XT microfoon wordt de receiver automatisch afgesteld op verschillende posities in je kamer. De geluidsweerkaatsing en intensiteit wordt door de software per positie geanalyseerd en de weergave van audio wordt hierop afgesteld. Je kunt kiezen voor een eenvoudige en snelle installatie in een paar minuten of gaan voor een uitgebreide installatie waarbij 8 verschillende luisterposities geanalyseerd worden. Natuurlijk kun je zelf nog aanpassingen doen aan de conclusies die het systeem trekt.

Wat betreft standaard instellingen voor de audio beschikt de TX-NR709 over verschillende modi die gebruikt kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een game modus, een modus voor kijken in de late avond, een THX modus en een modus speciaal voor bestanden met compressie als MP3 en WMA.

Net zoals voorgaande Onkyo receivers die we onder ogen hebben gekregen is de TX-NR709 zeer gebruiksvriendelijk. De afstandsbediening heeft een overzichtelijke lay-out, bevat alle belangrijke functies en ligt goed in de hand. De menu’s op het display zijn goed leesbaar en het on-screen display heeft een overzichtelijke structuur en is intuïtief te bedienen. Sommige receivers zijn uitgerust met een minimaal vormgegeven on-screen menu maar Onkyo pakt volledig uit met grafische elementen en meerdere kleuren. Dit komt absoluut de gebruiksvriendelijkheid ten goede.

Onkyo TX-NR709: prestaties

Het belangrijkste is natuurlijk hoe de receiver presteert wanneer het aankomt op audioweergave. Maar, ook hier laat de TX-NR709 zien dat voor 799 euro veel kwaliteit te halen valt. Blu-ray films worden het een kraakhelder geluid weergegeven en details zijn overweldigend. Elke surround kanaal worden met precisie aangestuurd en de surround ervaring is dan ook zeer intens. De receiver levert genoeg vermogen om een redelijk grote kamer eenvoudig van hoge kwaliteit audio te voorzien, vandaar ook de THX certificering. Ook bij een hoog volume lukt het niet een zwak punt te ontdekken.

Actiefilms worden voorzien van een dynamisch geluid wat zowel aan de onderkant als aan de bovenkant zeer goed zeer strak afgesteld is. Niks lijkt te overheersend te worden weergegeven en is nagenoeg natuurgetrouw. Lage tonen zijn zeer intens maar verliezen nooit de natuurgetrouwe dynamiek en subtiliteit. Ook dialogen tijdens stille of spannende momenten zijn zeer helder en bevatten voldoende intensiteit om je op het puntje van de bank te laten zitten. Nuances worden nagenoeg perfect aangepakt. Ook wat betreft stereo weergave laat de receiver zien waartoe hij in staat is. De audio klinkt zeer dynamisch en vooral gedetailleerd. De hele audio-ervaring is indrukwekkend en authentiek te noemen.

Onkyo TX-NR709: conclusie

Ik kan met volle overtuiging zeggen dat Onkyo zeer indrukwekkende receivers op de markt heeft weten te zetten dit jaar en de TX-NR709 laat absoluut zien hoe audio subtiel, dynamisch en authentiek neergezet kan worden. Daarnaast biedt de TX-NR709 nagenoeg alles wat je kunt wensen qua extra features. Je kunt alles kwijt op de receiver en hebt daarnaast toegang tot zowel offline als online media. Samen met een zeer gebruiksvriendelijke interface kan ik zeggen dat de TX-NR709 een absolute aanrader is voor iedereen die een high-end home cinema systeem wil maar er geen duizenden euro’s aan uit wil geven.

Minpunten

 • Vele opties kunnen verwarrend werken
 • Relatief duur voor beginners
 • Vooral interessant voor de getrainde gebruiker

Pluspunten

 • Zeer veel en handige features
 • Overtuigende audioweergave
 • Zeer gebruiksvriendelijk
Homecinema Magazine
Beoordeling
9.010Martijn Chelproduct • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.