Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Is QD TV de toekomst?

Geschreven door
Geplaatst op23 december 2011, 11:34 CategorieLcd en led tv's

We hebben HD TV, 3D TV en OLED TV maar ooit gehoord van QD TV? Volgens onderzoekers in Groot-Brittannië is de Quantum dots technologie, bestaande uit lichtgevende kristallen, de toekomst van TV. Middels deze techniek zouden TV’s nog dunner gemaakt kunnen worden. Zo dun dat je een kleine TV gemakkelijk in je binnenzak mee zou kunnen nemen.

De lichtgevende kristallen bieden meer mogelijkheden want ze kunnen nagenoeg overal op geprint worden. Zo kun je de Quantum dots printen op een dun vel plastic, op behangpapier of op gordijnen. De kristallen zijn 100.000 keer dunner dan een menselijke haar. De eerste QD TV’s zullen lijken op flatscreen TV’s die we nu kennen, maar de onderzoekers verwachten dat de tweede generatie QD TV’s betere kleuren zullen weergeven en een dunner frame zullen hebben. Dat klinkt als ver weg maar de onderzoekers verwachten de eerste TV’s volgend jaar al. Binnen drie jaar zouden de flexibele versies klaar moeten zijn.

Net als OLED TV’s moeten QD TV’s scherpere en helderdere beelden weergeven, en energie-efficiënter zijn. Nadeel is dat de kosten voor productie momenteel nog aan de hoge kant zijn. De onderzoekers zeggen al samen te werken met een aantal grote fabrikanten uit Azië al is het niet duidelijk welke fabrikanten exact.

Ik zie het al voor me: Als je ’s ochtends opstaat zie je een prachtige zonsopgang aan het strand verschijnen op je gordijnen.. Heerlijk.

Bron: DeccanHerald

 • Delen:

Gerelateerde berichten

Reacties

 1. Dennis
  10 september, 2014 om 18:10

  Hallo,

  Kan de Q.D. techniek ook het contrast/blacklevel van oled benaderen/evenaren?

  mvg,
  Dennis

  • Martijn Chel
   10 september, 2014 om 18:35

   Helaas is dat ons ook nog niet duidelijk.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.