Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

CES 2012: Wat kunnen we verwachten?

Geschreven door
Geplaatst op17 december 2011, 20:34 Categorie3D

Wat gaat de tijd toch snel.. Het einde van het jaar is weer aangebroken, wat betekent dat we ons weer voor kunnen gaan bereiden op de grootste consumentenelektronica beurs ter wereld. De CES 2012 staat gepland van 9 tot 13 januari in Las Vegas en moet dé producten en technieken tonen die we in de nabije of verre toekomst kunnen gaan verwachten. Maar, wat verwachten wij eigenlijk van de CES 2012 op het gebied van home cinema?

Het zijn nog allemaal voorspelling, sommigen gebaseerd op berichtgeving tot nu toe, maar de CES 2012 moet absoluut interessant worden. Zo gaan we waarschijnlijk veel terugzien van OLED, zien we nieuwe 3D TV’s en 3D technieken, wordt transparantie een belangrijk item, worden de resoluties alsmaar hoger en worden TV’s alsmaar slimmer.

OLED TV’s

OLED heeft nog niet dat kunnen brengen wat we als consumenten graag willen zien. Het is geen nieuwe techniek maar de producten die tot op heden met een OLED display verschenen waren veel te duur en veel te klein. Inmiddels zijn er diverse technieken ontwikkeld die de productie van OLED TV’s goedkoper moeten maken. We verwachten dan ook dat de grotere fabrikanten als Samsung en LG tijdens de CES 2012 hun eerste volwaardige en grote OLED TV’s presenteren die geschikt zijn voor de consumentenmarkt.

Hogere resoluties

Je zou kunnen zeggen dat Full HD aardig geaccepteerd en geïntegreerd is, dus is het tijd voor de volgende stap; Quad HD. Deze resolutie is viermaal zo hoog als Full HD en moet daadwerkelijk het gevoel geven dat je uit een raam naar buiten kijkt. Onkyo rust haar receivers al uit met een chip die Full HD materiaal naar Quad HD kan opschalen, JVC heeft al Quad HD projectoren gebracht en Toshiba komt eind dit jaar nog met de eerste Quad HD TV. De verwachting is dus dat we tijdens de CES 2012 aardig wat Quad HD apparatuur gaan tegenkomen.

3D TV’s

3D is inmiddels ook geen nieuwe techniek meer maar de acceptatie ervan valt nog tegen. Veel consumenten geven aan dat het dragen van een bril de grootste drempel vormt. Tijdens de CES 2012 verwachten we dan ook nieuwe technieken en nieuwe TV’s die voorzien zijn van zogenaamd autostereoscopisch 3D; 3D zonder het gebruik van een bril. Toshiba heeft al een dergelijk model gelanceerd maar zal niet de enige fabrikant zijn. Toch hebben een aantal grote fabrikanten al aangegeven dat 3D zonder bril nog niet klaar is voor de consument. De prijs zou te hoog liggen en de techniek staat nog in de kinderschoenen. Verwacht dus geen aantrekkelijke geprijsde 3D TV’s zonder bril. Natuurlijk zullen we ook nieuwe 3D TV’s gaan zien die wel met een 3D bril werken.

Smart TV’s

TV’s worden steeds slimmer en moeten zeer binnenkort het middelpunt van het dagelijkse leven gaan worden. Panasonic sprak tijdens de IFA 2011 deze gedachte al uit en wil via haar Viera Connect platform dan ook nog meer (interactieve) mogelijkheden bieden. Fabrikanten zullen tijdens de CES 2012 nieuwe features en functies van hun Smart TV platformen tonen en daarnaast zal Google TV prominent aanwezig zijn. Toch hoeven wij in Nederland voorlopig geen Google TV te verwachten.

Gaming

Bij home cinema hoort natuurlijk ook gaming, zowel in 2D als in 3D. Wellicht dat we tijdens de CES 2012 een aantal innovaties op het gebied van gaming gaan zien, zoals de Nintendo Wii U of heel misschien iets van de nieuwe Xbox van Microsoft. Op dit gebied zijn nog veel vraagtekens te vinden dus het wordt vooral afwachten.

CES 2012 verslag

Natuurlijk doen wij elke dag tijdens de CES weer uitgebreid verslag van nieuwe producten, technieken en ontwikkelingen. Volg Homecinema Magazine voor het laatste nieuws over home cinema producten en technieken, 3DTV Magazine voor het laatste nieuws omtrent 3D technieken en producten, en Tablets Magazine voor al het nieuws omtrent tablets.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.