Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Philips HTS5131 Blu-ray home cinema set

Geschreven door
Geplaatst op23 oktober 2011, 15:36 CategorieHome cinema reviews

Samen met de high-end Philips 58PFL9956 3D LED TV kregen we vorige week ook de middenklasse HTS5131 home cinema set toegestuurd om eens aan een review te onderwerpen. De review van de Philips Cinema 3D TV vindt je op 3DTVMagazine.nl en in deze review kijken we naar het nieuwe soundbar systeem met ingebouwde Blu-ray speler. Deze set bevat alles wat je nodig hebt om je TV te voorzien van een Full HD beeld en surround geluid door je kamer te sturen.

Philips HTS5131: Design

Om te beginnen valt het op dat de set er zeer strak en modern uitziet. Je hebt ook niet heel veel om in je kamer te plaatsen; puur een soundbar met ingebouwde Blu-ray speler en een subwoofer. Jammer genoeg is deze subwoofer niet draadloos dus je zult hem in de buurt van de soundbar moeten hebben staan. Maar, in ieder geval ben je verlost van alle kabels die door de huiskamer lopen.

De soundbar heeft in zijn geheel een wat gewelfd ontwerp om, volgens Philips, voor een grotere geluidsverdeling te zorgen. De soundbar kan zowel aan de muur, op ene standaard of op tafel geplaatst worden. Het meest optimale geluid krijg je natuurlijk als het systeem direct onder de TV geplaatst is. De set pas volgens Philips het beste bij een TV van 40 inch of groter. De subwoofer heeft een simpel design en voelt nogal licht en plastic aan.

De afstandsbediening heeft ook een unieke en strakke vorm meegekregen en past netjes bij de afstandsbediening van de nieuwe TV series. De afstandsbediening ligt fijn in de hand en alle belangrijke functies zitten erop, alleen maakt het lichte gewicht het gevoel wat goedkoop.

Philips HTS5131: Features en aansluitingen

De HTS5131 heeft een krachtig vermogen van 400 Watt RMS, inclusief het 200 Watt vermogen van de subwoofer. De subwoofer is een bescheiden 6 inch side-firing model. De set ondersteunt alle HD audioformaten zoals DTS-HD Master Audio en Dolby TrueHD. Maar, het draait niet alleen om de audio. Er zijn namelijk ook heel wat andere functies aan het systeem toegevoegd.

Zo kan de set omgaan met vrijwel alle standaard discformaten, waaronder DVD, CD en Blu-ray. Ook kun je mediabestanden afspelen vanaf een USB stick / harddisk. Videobestanden die ondersteund worden zijn AVCHD, DivX Plus HD, MKV, MPEG1, MPEG2 en MPEG4. Wanneer de set is aangesloten op het internet (via de ethernet aansluiting) krijg je toegang tot YouTube en Picasa. Ook krijg je toegang tot BD-Live content (bonusmateriaal op een Blu-ray disc). Helaas is er geen DLNA certificering om media vanaf apparaten binnen je thuisnetwerk naar de set te streamen.

Qua aansluitingen krijg je onder meer USB, HDMI 1.4 met Audio Return Channel (ARC) ondersteuning, de mogelijkheid om een Wifi USB dongle aan te sluiten, twee digitale audioingangen, een aansluiting voor een iPod/iPhone dock en een aux ingang. Een nadeel is dat je geen HDMI ingangen krijgt. Andere apparatuur, zoals een gameconsole of een digitale decoder zullen dus direct aangesloten moeten worden op de TV en de audio moet (wanneer gewenst) met een aparte digitale kabel naar het home cinema systeem gestuurd worden.

Philips HTS5131: Prestaties beeld

Het mooie aan dit systeem is dat er ondersteuning geboden wordt voor vrijwel alle populaire bestandsformaten. Het is een compleet entertainment systeem waar je alles op en in kunt afspelen. Nadeel wat we al noemden is het ontbreken van de HDMI aansluitingen. Als deze er waren had de set veel meer punten gescoord. Ook krijg je geen 3D Blu-ray ondersteuning. Mocht je dus een 3D TV hebben is het niet aan te raden voor dit systeem te gaan.

De kwaliteit van Blu-ray films is niet perfect. Als gemiddelde consument zul je het verschil niet perse merken, maar wanneer je veel geld uitgegeven hebt aan een high-end TV mist de Blu-ray speler precizie en souplesse om het beeld net dat beetje extra details en contrast te geven. Het opschalen van SD materiaal van bijvoorbeeld DVD gebeurt netjes. Hier is niet veel op aan te merken. Kortom, het is een gemiddeld presterende Blu-ray speler.

Philips HTS5131: Prestaties audio

De audiokwaliteit is, net als de beeldkwaliteit, niet van extreem hoog niveau. Wanneer je graag midden in de actie zit, alle details wilt horen en het volume graag wat verder open zet zul je vaak iets missen. De subwoofer kan het lage geluid bij een wat hoger volume niet aan en vervormt snel. Hier hoef je gewoon niet teveel van te verwachten. Verder worden details in het geluid soms, vooral bij de wat drukkere scenes, ondergesneeuwd door harde geluiden. Ook stemgeluiden kunnen wat schel overkomen.

Ik heb als eens eerder gezegd dat ik moeite heb met systemen die een surround ervaring beweren te geven zonder surround speakers achter je te plaatsen. Ook nu is het lastig om hier in te geloven. Er zijn high-end soundbar systemen van onder andere Yamaha en B&W die iets van surround leveren, maar ik vind het moeilijk om dit surround te noemen. Het systeem werkt middels reflecties van geluid in de woonkamer en het richten van de speakers in de soundbar. Er zijn zoveel elementen in de woonkamer die dit geluid kunnen beïnvloeden dat het bijna nooit in de buurt komt van surround geluid.

Philips HTS5131: Conclusie

Voor mensen die een simpel, alles-in-één home cinema systeem willen hebben is dit absoluut een optie. Wanneer het budget beperkt is, Blu-ray weergave iets nieuws voor je is en realistisch surround geen absolute vereiste is kan dit systeem in menig huishouden passen. Maar, wanneer je al een dure TV hebt om van een goede filmkwaliteit te genieten en je echt graag midden in de actie zit dan ben je echt beter af met een systeem dat bestaat uit minimaal vijf losse luidsprekers en het liefst nog een systeem dat compleet bestaat uit losse componenten als een receiver, luidsprekers en een wat betere Blu-ray speler.  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.