Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Marantz NR1602 receiver

Geschreven door
Geplaatst op18 oktober 2011, 19:16 CategorieReceiver reviews

Marantz heeft dit jaar twee AV receiver op de markt gebracht speciaal voor consumenten die geen groot geval in de woonkamer willen hebben staan, niet teveel uit willen geven, maar toch een high-end audiokwaliteit willen hebben met alle moderne multimedia en streamen features. De Marantz NR1602 Slimline AV receiver is een van deze twee modellen en we hebben de receiver kort aan een paar tests kunnen onderwerpen.

Qua uiterlijk valt het natuurlijk meteen op dat de receiver bijna de helft kleiner is dan menig andere receiver van de grotere audiomerken. Toch moet dit volgens Marantz niet ten koste gaan van de geluidskwaliteit. De receiver ziet er strak uit en je zou bijna zeggen dat het een Blu-ray speler was, vanaf een afstandje dan. Niets is minder waar want de NR1602 is uitgerust met zeven 50 Watt RMS versterkers en verschillende high-end audiotechnieken om het beste uit je speakers te halen.

Op video gebied ondersteunen alle vier de HDMI 1.4 ingangen 3D video en Audio Return Channel (ARC), terwijl de analoge ingangen geconverteerd kunnen worden naar HDMI-niveau met I/P-conversie. Netwerkstreaming en AirPlay functionaliteit zijn twee features waarover de NR1602 wel beschikt en de minder geavanceerde NR1402 niet. Middels deze features is het eenvoudig om media binnen je thuisnetwerk naar de receiver te streamen en ook vanaf elk iOS apparaat (iPad, iPhone, iPod) is het mogelijk muziek via AirPlay op de receiver af te spelen. Wanneer dit nog niet genoeg is kun je media ook weergeven via de USB aansluiting.

Voor een optimale audiokwaliteit kun je de NR1602 laten afstellen middels de Audyssey MultEQ kalibratie. Daarnaast beschikt de receiver over Dynamic Volume en Dynamic EQ, alsook een setup menu met een meertalige setup Wizard voor een nog gemakkelijkere en overzichtelijkere installatie via het On Screen Display. Ook biedt de receiver ondersteuning voor alle recente HD audioformaten, plus DSX height/ width processing.

Marantz NR1602: instellingen

Het instellen van de NR1602 is een fluitje van een cent. Zelfs voor gebruikers die helemaal niet geïnteresseerd zijn in geavanceerde functies en mogelijkheden kan alles binnen een paar minuten optimaal afgesteld en ingesteld zijn. Middels de Audyssey MultEQ kalibratie en de meegeleverde microfoon wordt de audio perfect afgesteld voor de ruimte waarin de speakers staan en het setup menu geeft je duidelijk en overzichtelijk aan hoe je het systeem naar eigen wens in kan richten. Mocht de automatische kalibratie niet helemaal kloppen kun je er altijd voor kiezen instellingen handmatig te wijzigen.

Marantz NR1602: Multimedia en netwerk

Ook de DLNA server werkt vlekkeloos met andere apparatuur in huis, mits aangesloten op je thuisnetwerk via de LAN aansluiting. Andere DLNA gecertificeerde apparatuur wordt snel herkend en we hebben geen bestandsformaat kunnen ontdekken dat niet ondersteund werd. Het enige minpuntje is dat we wel een USB stick en een USB harddisk hadden die helaas via de USB aansluiting niet herkend werden. Een iPhone, aan de andere kant, werd zonder moeite herkend.

Ook AirPlay is, zeker voor iOS gebruikers, een verademing. Stuur met een simpele druk op de knop van je iPhone alle muziek naar je receiver en geniet ervan in hoge kwaliteit.

Marantz NR1602: prestaties

Je zou zeggen dat een receiver van dit formaat met 50 Watt RMS vermogen per kanaal niet veel kan bieden, maar niets is minder waar. Hoewel de receiver geen grote zaal zal kunnen vullen zal deze absoluut niet misstaan in menig huiskamer. In combinatie met redelijk veeleisende B&W CM1, CMC en CM7 luidsprekers weet de receiver zich goed staande te houden. Vooral de wijze waarop details en kleurrijke klanken weergegeven worden zijn indrukwekkend. Zelfs naast een wat oudere SR6004 laat de NR1602 zien wat hij waard is. Verschil is nauwelijks te horen bij normale volumes, maar wordt duidelijker naar mate het volume hard omhoog gaat, wat je overigens thuis niet snel zal doen.

Bij Blu-ray films met een HD audioformaat wordt duidelijk dat de receiver een groot bereik heeft. In de wat stillere scenes wordt elk detail duidelijk weergegeven maar ook in drukke en luidruchtige scenes is alles perfect van elkaar te onderscheiden. Het geluid is scherp en blijft continue aanvoelen als één geheel.

Marantz NR1602: Conclusie

Kortom, de Marantz NR1602 Slimline receiver is perfect voor diegene die op zoek is naar een chique, niet te dure en vooral kleine oplossing om zijn of haar luidsprekers aan te sturen. Zowel qua multimedia mogelijkheden als audiokwaliteit biedt de NR1602 absoluut waar voor het geld. Heb je de multimedia en streaming mogelijkheden niet nodig? Dan is wellicht de goedkopere NR1402 een optie.

Minpunten

 • Geavanceerde gebruiker mist aansluitingen
 • Niet voor de grote home cinema systemen

Pluspunten

 • Fraai en compact design
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Indrukwekkende audioweergave
Homecinema Magazine
Beoordeling
9.510Martijn Chelproduct

 • Delen:

Reacties

 1. Robert
  15 november, 2011 om 20:57

  Hallo,

  Wat ik me de hele tijd afvraag (maar misschien een domme vraag) is : Heb je bij een netwerk receiver geen mediaspeler meer nodig in de trant van een Logitech Squeezebox? Kan je idd gewoon met een app op je smartphone beschikken over alle muziek die aanwezig is op je thuisnetwerk in een mooie kwaliteit? (Loseless)

  • Martijn
   16 november, 2011 om 23:37

   Dat moet inderdaad mogelijk zijn. Of het ook losless kan verschilt per receiver.

 2. S.C.
  27 juli, 2013 om 21:08

  Hallo, gebruikers van Marantz NR1602.

  Ik heb ook deze Home-Cinema receiver gekocht. Kan iemand mij misschien vertellen hoe ik tv via Ziggo HD ontvanger kan blijven kijken, OOKAL HEB IK DE HOMECINEMA UIT HEB GEZET?

  ik heb eerder Onkyo homecinemaset gehad, en die kon ik gewoon uitzetten, EN TOCH KON IK TV BLIJVEN KIJKEN VIA ZIGGO HD-ONTVANGER. En alles aangesloten via de Onkyo homecinemaset.

  Ik heb alles aangesloten zoals het in een hele kleine uitleg/plaatje van Marantz staat beschreven.
  Maar als ik de receiver uitzet en de tv/Ziggo ontvanger staan gewoon aan, krijg ik niets meer te zien!!!
  GEEFT AAN GEEN ONTVANGST???? Of is het zo dat Marantz receiver dan geen ontvangst door geeft???

  Wie van u Marantz NR1602 gebruikers kan mij een goede uitleg geven?
  U kunt uw reactie en uitleg plaatsen op deze site, zodat ik het kan uitprinten.

  Jammer dat Marantz Zo weinig uitlegt via gebruiksboekje, want ik heb nog geen Marantz CD/Bluerayspeler, dus kan ik ook de Cd-ROM afspelen, want die zijn nog veel te duur voor mij.

  Alvast hartelijk dank voor uw moeite.

  met vriendelijke groet,

  Sander

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.