Home cinema advies: Wat is upscaling en hoe gebruik je het?

28 oktober 2011 2 Minuten 0 Reacties
Samsung-Full-HD

Op het gebied van home cinema zijn er heel wat termen die de meesten onder ons weinig zeggen. Wat is bijvoorbeeld upscaling? Waarschijnlijk zal het antwoord iets zijn als; "Iets dat de beeldkwaliteit verbetert". Dat is inderdaad de meest simpele omschrijving die je kunt geven, maar er zit natuurlijk meer achter. In dit artikel kijken we naar wat upscaling exact is en hoe je het optimaal kunt gebruiken.

Toch is het allemaal niet zo simpel. In principe is de definitie van upscaling: het digitaal manipuleren van de resolutie van de content om het in een hogere resolutie weer te geven. Dit klinkt goed, maar dat is het niet altijd. Upscaling kan gedaan worden door verschillende apparaten in je home cinema systeem, waar we verderop op terugkomen, en waarschijnlijk beschikken niet al deze apparaten over kwalitatief hoogwaardige upscaling chips. De kwaliteit van het ‘opgeschaalde’ materiaal is afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat en de chip die hier in zit.

Upscaling

Upscaling is een lastig proces waarbij content die ene lagere resolutie bevat dan het display waar het op weergegeven wordt gemanipuleerd wordt zodat het volledige aantal pixels van het display gebruikt wordt. Zo bestaat een Full HD TV bijvoorbeeld uit een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels. Eigenlijk; 1.920 rijen horizontaal bij 1.080 rijen verticaal. 19.20 maal 1.080 geeft een totaal van 2.073.600 pixels. Wanneer je nu content met een van origine lagere resolutie wilt weergeven op je TV begint het upscaling proces. Content met een SD resolutie (720 bij 576 pixels) zou namelijk het scherm maar voor de helft vullen. De functie die ervoor zorgt dat alle pixels van het Full HD display gebruikt worden is de upscaling functie. De kwaliteit hiervan wordt bepaald door de zogenaamde upscaler, de chip die de extra benodigde pixels berekent.

Downscaling

Er bestaat ook zoiets als downscaling, wat in principe door dezelfde chip gedaan wordt. Waarschijnlijk zul je deze functie niet gebruiken aangezien dit vooral van toepassing was toen Full HD nog niet volledig uitgerold was. Een paar jaar geleden waren er een aantal verschillende resoluties die ervoor zorgen dat het display waar je de content op wilde weergeven een lagere resolutie had dan de content, bijvoorbeeld Full HD content op een HD-Ready TV. Downscaling vindt plaats wanneer de resolutie dus verminderd moet worden om binnen het display te passen. Je ziet dan overigens geen Full HD want je TV kan maar een HD-Ready resolutie aan.

Hoe gebruik je upscaling

Zoals hierboven al aangegeven zijn er verschillende apparaten in je home cinema systeem die de upscaling functie bevatten. Zo heeft je Full HD TV er waarschijnlijk een, maar ook je receiver en je Blu-ray of DVD speler. Er zit veel verschil in de kwaliteit van deze upscalers en over het algemeen is de upscaler in de TV de minst goede. Wil je een goede upscaler dan kom je meestal terecht bij de wat duurdere Blu-ray of DVD spelers en/of receivers. Hoe kom je erachter welke upscaler dan het beste is? Heel simpel; uitproberen.

Reacties (0)