Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Advies: HDTV’s en reflecties

Geschreven door
Geplaatst op9 oktober 2011, 19:47 CategorieLcd en led tv's

TV kijken in het donker is iets wat veel mensen oncomfortabel vinden, maar licht in de kamer kan snel zorgen voor irritante reflecties op het display van de TV. Fabrikanten proberen dit probleem te minimaliseren door panelen met een matte coating te produceren maar zelfs dit neemt de reflecties niet altijd weg. Het feit dat licht via de ramen of een lamp irritant is wanneer het reflecteert via de TV is niet het enige probleem. Het vermindert ook daadwerkelijk de beeldkwaliteit.

Wanneer je een echte filmfan bent en redelijk wat geld uitgegeven hebt aan je TV dan wil natuurlijk van de meest optimale beeldkwaliteit kunnen genieten. De meeste TV’s die vandaag de dag verkocht worden beschikken over een glazen paneel zonder matte afwerking waardoor reflecties meteen opvallen. Je zou denken dat een display met een matte afwerking het probleem wegneemt maar zelfs deze displays zijn gevoelig voor omgevingslicht.

Het probleem met dit soort panelen is dat het omgevingslicht niet direct wordt teruggekaatst maar over het matte scherm verspreid wordt. Daardoor verminderd het contrast van het totale beeld en krijg je minder diepe zwart waarden (zwart gaat eerder richting grijs). Hoe krijg je deze reflecties dan weg? De keuze bij de aankoop van een TV is een glanzend display met directe reflecties of een mat display met minder directe reflecties maar een beeld dat in zijn totaliteit verslechtert. Ik zal geen wonderen verrichten met de oplossing die ik ga geven, maar wellicht dat een van deze simpele oplossingen je wel een eureka moment geeft.

Licht uitzetten

De meest eenvoudige oplossing is natuurlijk het licht dat reflecteert op de TV wegnemen (uitzetten) en de gordijnen (als je overdag kijkt) te sluiten. Dit lost het probleem compleet op. Het nadeel is dat veel mensen hierdoor geen comfortabelere kijk-ervaring meer hebben. Oogmoeheid is iets waar sommigen in een compleet donkere ruimte snel last van krijgen. Zelfs al heb je hier geen last van en je kijkt altijd in het donker zul je ervaren dat het comfortabeler is wanneer je eens met licht aan naar de TV kijkt. Maar, als je er geen last van hebt dan is dit natuurlijk de ideale en meest eenvoudige oplossing; alle lichten uitzetten.

Bij oogmoeheid in het donker zijn er ook oplossingen om dit te verminderen. Mocht je een LCD/LED TV hebben dan kun je de achtergrondverlichting in de instellingen ook nog aanpassen. Vaak staat deze verlichting volledig open waardoor het contrast niet optimaal is en de zwart waarden te hoog zijn. Probeer de achtergrondverlichting (backlighting) iets naar beneden af te stellen zodat de beeldkwaliteit verbetert en je comfortabeler in het donker kunt kijken. Helaas geldt dit niet voor plasma TV’s. Wanneer je de helderheid of contrast van het display verandert neemt vaak ook de beeldkwaliteit af.

Een tweede oplossing voor oogmoeheid is dichterbij de TV gaan zitten of een grotere TV kopen. De reden dat je oogmoeheid krijgt is dat je naar een klein scherm met veel licht kijkt. Alles hier omheen is donker. Een klein gebied met licht is dus veel lichter dan de omgeving. Met een grotere TV of wanneer je dichter op de TV zit heb je hier minder last van en kan je oog beter omgaan met de lichtomstandigheden. Het is natuurlijk geen garantie dat dit helpt, maar het is natuurlijk altijd te proberen. Probeer overigens eerst dichter op je huidige TV te gaan zitten om het effect van een grotere TV na te bootsen voordat je daadwerkelijk om deze reden met een 70 inch TV aan komt zetten.

Meubels of lampen verplaatsen

Wanneer dit allemaal niet werkt voor je dan kun je via een iets lastigere weg nog steeds de reflecties verminderen. Hiervoor moet je wellicht een lamp aan de andere kant van de kamer hangen of wat meubels verschuiven. Een goede optie is een lamp achter de TV (of iets boven of aan de zijkant) te plaatsen zodat het licht er niet opvalt. Het licht in de omgeving blijft bestaan alleen verlies je dus de directe weerkaatsing op het scherm. Natuurlijk moet het licht niet direct in je gezicht schijnen.

Zonlicht

De zon is een ander verhaal dat lichten die je aan en uit kunt zetten. De zon schijnt of hij schijnt niet en hier heb je maar mee te leven. Maar, wat als de zon schijnt en je kunt met je gordijnen (of wat dan ook) de kamer niet donker krijgen? Natuurlijk mag er wel wat licht doorschemeren en het belangrijkste is dat het niet direct op de TV valt. Om het echt donker te krijgen zul je bijvoorbeeld zwarte (of donkere) gordijnen moeten gebruiken of een luik aan de buitenzijde van het raam moeten plaatsen. Maar, dan gaan we natuurlijk heel ver. Wanneer je gebruikmaakt van een projector zal ook indirect licht het beeld kunnen beïnvloeden. Het kan er uitgewassen uitzien. Dan is een zwart gordijn (al is het niet vaak het mooist) of een zonnescherm wel de beste oplossing. Maar, wanneer je een projector hebt dan is de kans groot dat deze ook in een speciale (bioscoop)kamer staat en dan heb je waarschijnlijk al wat maatregelen getroffen.

Wellicht heb je wat aan deze tips en mocht je andere suggesties hebben om mensen op weg te helpen reflecties te verminderen dan hoor ik ze natuurlijk graag.

Bron: CNet

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.