Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat is belangrijk en wat is niet belangrijk wanneer je een HDTV gaat kopen?

Geschreven door
Geplaatst op24 april 2011, 19:02 Categorie3D

Er zijn veel elementen waar je op kunt letten wanneer je een HDTV, in de vorm van een LCD/LED of plasma TV, wilt aanschaffen. Voordelen en nadelen of naast elkaar te zetten en veel opties om over na te denken. Dit alles kan behoorlijk lastig worden en om deze reden hebben we de prioriteiten onder elkaar gezet zodat je de best mogelijke TV kan vinden.

Zeer belangrijk

Scherm grootte

Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen “koop de grootste TV die binnen je budget past,” maar de realiteit is dat de meeste mensen een veel kleinere TV kopen dan dat in de kamer zou passen. Het probleem is dat TV’s in de winkel altijd erg groot lijken en wanneer de TV thuis staat lijkt deze al snel een stuk kleiner. De makkelijkste oplossing hiervoor is te meten hoe ver je van je TV af zit en dan in de winkel ook op die afstand van de TV te gaan staan (wanneer mogelijk).

De afstand die je van je TV zit kan ook gebruikt worden in een rekensommetje voor de optimale grootte van je TV. Zo is de algemene regel dat je de afstand dat je van de TV zit moet delen door drie voor de optimale diagonaal van je toekomstige TV. Zit je 300 cm van je TV af dan is de optimale diagonaal van je nieuwe TV ongeveer 100cm, wat overeenkomt met 40-42 inch. Maar, deze regel is vooral gemaakt voor SD content. Wil je de optimale grootte voor het kijken naar HD content dan kun je de afstand delen door 2-2,5 en kom je op een scherm grootte van 120-150cm, wat overeenkomt met een 50 tot 55 inch TV.

Lees hier meer over de optimale kijkafstand. Je kunt natuurlijk verder weg dan de optimale afstand zitten maar dan is het niet meer mogelijk om alle kleine details, welke het voordeel zijn van een Full HD scherm, te zien.

Kijkhoek

Kijk eens naar de huidige indeling van je kamer. Waar zitten de mensen? Als je kamer nogal smal is dan zit iedereen waarschijnlijk dichtbij het midden van de kamer en werkt elke techniek. Als je een brede kamer hebt met een brede bank en stoelen aan de zijkant dan is het belangrijk om te overwegen voor een plasma TV te gaan. LCD/LED TV’s hebben namelijk last van een verlies in contrast en helderheid wanneer de kijkhoek te groot wordt. Sommige LCD/LED TV’s zijn hier beter in dan anderen dus let hier op in de winkel. Een plasma TV heeft dit probleem niet.

Lees hier meer over de kijkhoek van een TV.

Aansluitingen

Zorg ervoor dat je TV genoeg HDMI inputs heeft voor al je HD apparaten. Als dit niet het geval is dan kun je een AV receiver gebruiken om verschillende HDMI apparaten aan te koppelen en deze via één HDMI kabel naar je TV door te laten schakelen. Het voordeel van de AV receiver is dan deze dan ook gelijk de (HD) audiosignalen uit het signaal haalt en naar je speakers stuurt.

De huidige trend in HDTV’s en Blu-ray spelers is internet connectiviteit. De huidige Smart TV generatie maakt het mogelijk verschillende applicaties te downloaden, muziek te streamen en te surfen op het internet en dat allemaal op je TV. TV’s die hiervan gebruik maken beschikken over een ethernet (LAN) aansluiting, ingebouwd Wifi, of de optie om een Wifi dongle aan te sluiten.

Zwart waarden/helderheid/contrast

Het contrast ratio is wellicht het belangrijkste aspect voor de beeldkwaliteit van een TV. Het probleem is dat er geen standaard is om dit te meten. Hierdoor zie je fabrikanten die claimen een contrast ratio te hebben van 1.000.000.000:1 en andere nietszeggende aantallen. Ze liegen niet, maar echt eerlijk zijn ze ook niet.

Het feit is dat, wanneer je thuis TV kijkt, plasma TV’s een beter contrast ratio hebben dan LCD TV’s. Wat het moeilijk maakt op dit te accepteren voor sommigen (voornamelijk LCD TV eigenaren) is dat het in de winkel juist andersom lijkt. LCD TV’s zijn namelijk beter in het omgaan met helder omgevingslicht. In een helder uitgelichte showroom lijken LCD TV’s dus een beter beeld te geven. Thuis, waar je waarschijnlijk veel minder licht hebt, zal de plasma TV er beter uitzien.

Maar, en dit is belangrijk, LCD TV’s geven meer licht. Als je veelal TV kijkt gedurende de dag en de gordijnen open hebt, dan is een LCD – zeker met de nieuwe LED/LCD modellen – de betere keuze. Hou er rekening mee dat zeer helder omgevingslicht de kijkervaring vermindert en dat geen enkele TV direct zonlicht kan verwerken.

Lees hier meer over de verschillen tussen LCD en plasma

Een beetje belangrijk

Energie efficiëntie

Er zijn hierbij twee mogelijkheden; Als het doel is om zo ‘groen’ mogelijk te zijn, zonder te denken aan de aanschafkosten, dan zijn de nieuwe LED/LCD modellen zeer energie efficiënt.

Maar, ook andere TV’s en zelfs plasma modellen (waarvan veel mensen nog steeds denken dat ze energie drinken als water), hebben steeds meer zogenaamde ‘eco’ opties. Zo kan de helderheid aangepast worden op het omgevingslicht en wordt de TV automatisch uitgeschakeld wanneer er niemand kijkt (ja, dan kan tegenwoordig ook al). Kortom, kijk naar de energie-besparende functies (als dit belangrijk voor je is) wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe TV.

Reflecties

TV’s hebben matte of glanzende displays. Het voordeel van een mat display is dat je nagenoeg geen reflecties van lampen of zonlicht zal zien. Het nadeel is dat het contrast van een mat display minder is. Glanzende displays hebben over het algemeen een beter contrast ratio, maar hier zie je een lamp achterin de kamer wel in terug.

Het feit is dat je zo min mogelijk licht aan moet hebben staan in de kamer, ongeacht de techniek waar je voor kiest. De TV zal dan altijd een beter beeld geven.

De hogere plasma TV series hebben tegenwoordig een speciale anti-reflectie laag op het display zodat ze beter presteren in een kamer met omgevingslicht. Als je dus bezorgd met lampen terug te zien in het scherm dan kun je naar een van deze modellen kijken. Deze ‘coating’ vind je onder andere terug op de nieuwe plasma series van Samsung en Panasonic. Maar, over het algemeen presteren anti-reflectie panelen van LCD TV’s (zoals op de nieuwe LG series) beter wanneer er licht uit de kamer in gereflecteerd wordt.

Dikte

Je betaalt extra voor zeer dunne LCD en plasma modellen. Ze zien er modern en cool uit. Het geval is alleen dat de meeste mensen hun TV niet ophangen. Dus wat maakt het dan uit dat de TV 2cm of 4cm dik is?

Dunne frames

Een dun frame (de lijst om het scherm) is iets wat dit jaar zeer populair is, zeker bij de Samsung modellen. Een zeer dun frame zorgt ervoor dat het lijkt alsof de TV zweeft in de kamer of aan de muur.

3D

3D is een feature, niks meer dan dat. De huidige 3D TV’s zijn vaak ook de best presterende 2D modellen. Er komt steeds meer 3D content uit, maar het is nog niet veel. Is 3D het extra geld waard? Dat is aan jou. Maar als je een goede 3D TV kunt krijgen binnen je budget, waarom dan niet?

Niet belangrijk

Audiokwaliteit

Alle flatscreen TV’s klinken ‘slecht’ en dan bedoel ik slecht in de zin van; nooit hetzelfde als een stereo setje, hifi systeem, beeldbuis TV, of wat dan ook. Als je een goed geluid wilt hebben dan is het advies altijd om een losse home cinema set (alles-in-een of losse componenten) aan te schaffen. Deze sets hoeven niet veel te kosten en geven een stuk beter geluid dat de speakers in de TV.

Technologie

Ondanks alle marketing is het enige beeldkwaliteit voordeel van LCD/LED TV’s boven plasma TV’s en normale LCD TV’s de extreme helderheid. Eigenlijk is dit hetzelfde als een auto hebben die 240km/u kan. Het is leuk, maar je zult het nooit gebruiken. LCD/LED TV’s zijn wel energie efficiënter. Het is ook belangrijk om te weten dat LED/LCD TV’s geen nieuwe TV technologie zijn, maar een verbetering van de manier waarop het display verlicht wordt. Er bestaat niet zoiets als een LED TV, althans niet voor consumenten!

Lees hier meer over zogenaamde ‘LED TV’s’

Betrouwbaarheid

Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat LCD en plasma TV’s uitzonderlijk betrouwbaar zijn, met nagenoeg geen verschil tussen beiden wat dit betreft.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.