Review: Sony KDL-40NX800 LED TV

20 juni 2010 5 Minuten 0 Reacties
Nx800-Sony

De nieuwe Bravia TV's van 2010 zijn bijna allemaal gelanceerd (we wachten nog op een aantal 3D TV's), waarmee ook het nieuwe monolithic design van het merk geïntroduceerd wordt, deze keer in de vorm van de KDL-40NX800. De benamingen zijn door Sony wat door elkaar gehaald, net toen we eraan gewend raakten. Nu kunnen we kiezen uit de Signature (LX serie) , Cinematic (HX serie), Presence (NX serie) en Essential (EX serie) modellen.

Meer informatie: Bekijk een video van alle nieuwe series van Sony

Sony’s monolithic design staat vooral voor de gedachte dat een TV er geweldig uit zou moeten zijn, zelfs wanneer je geen TV kijkt. Wanneer de 40NX800 uit staat is het inderdaad een mooi vormgegeven, maar donker statement. Wanneer in gebruik is het ook een chique model met oplichtende logo’s en knoppen. Over het algemeen is dit dunne en minimale design een grote verbetering ten opzichte van de plastic frames van vorig jaar.

Design en features

De optionele aluminium standaard geeft een extra twist aan het design en er is de mogelijkheid om de TV ongeveer 6 graden te kantelen. De gedachte hierachter dat de TV op je ooghoogte en in de juiste hoek staat wanneer geplaatst op lage meubels, wat volgens Sony een populaire trend is in Europese huishoudens.

De TV maakt gebruik van Edge Lit LED verlichting om het LCD panel te verlichten, waarmee het beeld een boost krijgt qua contrast en helderheid. Gecombineerd met de krachtige Bravia 3 Engine is dit een indrukwekkende TV.

Qua features zijn de verbindingsmogelijkheden het opvallendst, met ingebouwde Wifi en DLNA streaming van een PC/Mac. Ook zijn er directie USB en PC inputs, maar de mogelijkheid om content van het internet te downloaden maakt het echt interessant. De content is toegankelijk via Sony’s nieuwe Bravia Internet TV platform. Allereerst moet je de TV instellen om verbinding te maken met het internet. Je kunt hiervoor de ingebouwde draadloos verbinding gebruiken of simpelweg een kabel aansluiten. Als je op de Home knop drukt en video selecteert kun je onder andere toegang krijgen tot onderstaande diensten.

  • YouTube
  • Style.com
  • Howcast.com
  • ON Networks
  • eHow.com
  • Podcasts (connect to different podcasts of your choice)
  • Vidocast.com

Daarnaast zul je ook toegang krijgen tot locale diensten. De video (Bravia Internet Video) functie is goed, maar de beeldkwaliteit is niet indrukwekkend. Je kunt ook toegang krijgen tot je YouTube kanalen. Naast de video widgets kun je via de NX700 ook toegang krijgen tot andere Internet widgets, zoals;

  • Flickr
  • Weather
  • Yahoo! Finance
  • Yahoo! Widget Gallery
  • Yahoo! News
  • Twitter

De manier waarop je toegang krijgt tot deze diensten is via de XMB interface, hetzelfde X-Bar menu als de PlayStation 3. De interface is zeer snel en redelijk overzichtelijk, alhoewel er hier en daar nog wat verbeterpunten liggen.

De zeer functionele en mooie afstandsbediening moet ook benoemd worden. Deze is zeer overzichtelijk en intuïtief, zeker met het backlight design. Op de achterkant vind je een simpele aan/uit knop.

Op de TV zelfs zijn de aansluitingen logisch geplaatst, met twee HDMI poorten aan de zijkant en een hoofdtelefoon aansluiting. Let wel dat de USB poort (zoals bij vele Sony producten) alleen kan lezen van flash drives en niet van externe harddisk, en ook moeite heeft met formaten als MP4.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de 40NX800 komt overeen met het chique design en de flashy interface. De TV geeft een zeer scherp plaats, met een breed kleurbereik en donkere zwartwaarden. Het kleurenpalet is vrij natuurlijk en goed gebalanceerd. Met 1090/24p van een Sony Blu-ray speler worden nagenoeg perfecte beelden weergegeven, zonder blok effecten of motion blur gedurende snelle camera bewegingen. De Bravia Link zorgt ervoor dat de twee producten geheel op elkaar afgestemd worden en gebruikt DeepColour via HDMI om de accuratesse van de kleuren te behouden.

Dankzij de heldere LED achtergrondverlichting is het beeld zeer levendig, zelfs in direct zonlicht, maar let wel dat Edge Lit LED verlichting is, dus local dimming is geen optie (wel in de hogere series van Sony). Dit ga je vooral merken wanneer je een licht object in een zwarte/donkere ruimte ziet. Het geheel wordt naar het grijs getrokken om het object te verlichten. Ook DVD materiaal wordt redelijk goed weergegeven, afhankelijk van de bron natuurlijk.

Audiokwaliteit

Sony’s S-Master speakers zijn in het verleden goed geweest voor een redelijk vol geluid, maar bij de NX800 zien ze er wat dun en karig uit. Afhankelijk van de input zul je zien dat je het volume redelijk ver open moet draaien, wat weer resulteert in wat ruis en een vertekende weergave van bepaalde tonen.

Conclusie

Het design is geweldig en de user interface en de afstandsbediening zijn geweldig om te gebruiken. De beeldkwaliteit schaart zich onder de besten van de LED modellen die er beschikbaar zijn. Het zijn alleen de wat mindere speakers en de wat kleine onscherpe graphics die zorgen dat deze TV niet de volledige 5 sterren krijgt.

Reacties (0)