Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: LG PK950 plasma TV

Geschreven door
Geplaatst op5 april 2010, 16:33 CategoriePlasma tv reviews

In deze review kijken we naar de gloednieuwe LG PK950, wat het nieuwe topmodel plasma TV is van LG. De PK950 heeft een ‘borderless design’ wat inhoudt dat de TV gemaakt is van één stuk glas. De PK950 belooft ook een geweldige beeldkwaliteit met een THX modus en een nieuw TruBlack filter dat de zwart weergave sterk zou moeten verbeteren volgens LG. FlatpanelsHD heeft de 50PK950 grondig getest en hieronder vind je een samenvatting van de resultaten. Kan LG met Panasonic concurreren als het op plasma aankomt?

Functionaliteit

Tijdens de CES 2010 sprak LG over de Magic Remote die met de PK950 meegeleverd zou moeten worden, maar het lijkt erop dat alleen de LX9500 deze nieuwe generatie afstandsbediening zal krijgen. De afstandsbediening van de PK950 heeft een glossy zwart design en grote knoppen. De grote hoeveelheid aan kleuren maken de afstandsbediening misschien wat kinderachtig.

Dit artikel is met toestemming gebaseerd op content van www.flatpanelshd.com


De PK950 heeft toegang tot het internet met LG’s NetCast. Vanuit hier kun je toegang krijgen tot een grote hoeveelheid content aanbieders en LG heft al aangegeven snel met meer content te komen. De PK950 heeft nu bijvoorbeeld toegang tot YouTube en Picassa. Ook is de PK950 DLNA gecerticieerd, wat inhoudt dat je door middel van de meegeleverde draadloze USB dongel verbinding kunt maken met je thuisnetwerk en draadloos bestanden naar je TV kunt streamen. De grafische interface van de DLNA ziet er goed uit, maar is nogal traag, zeker als je door folders wilt bladeren met een hoop content.

Aan de zijkant van de PK950 vind je twee USB aansluitingen, waarvan er één gebruik kan worden voor de draadloze USB donle. Verder zit er nog één HDMI aansluiting aan de zijkant, maar voor de andere inputs en outputs wordt je verwezen naar de achterkant van het scherm.

In het video settings menu vind je twee THX profilen; een voor overdag kijken en een voor de donkere momenten. Ook heeft de PK950 twee Expert modussesn waarmee je de TV zelf kunt calibreren. Je kunt via het menu instellingen als contrast, helderheid, tint, contrast, zwart weergave en kleur temperatuur aanpassen.

Als laatste feature heeft de PK950 Bluetooth. Hiermee kunt je draadloos contact leggen met een hoofdtelefoon of PDA/iPod.

 

Beeldkwaliteit

 

Het eerste wat opviel aan de PK950 was de relatief goede beeldkwaliteit. De kleurweergave in de THX modus is goed, alhoewel het geel iets te opvallend aanwezig was. Het beeld is scherp en zeer gedetailleerd. De PK950 is dus zeker een verbetering ten opzichte van de 2009 modellen.

De glanzende glazen voorkant van de PK950 zorgt voor wat reflecties van licht. Hier kunt je last van hebben in lichte omgevingen. Het lijkt erop dat LG op dit punt stil is blijven staan. Aan de andere kant, als reflecties van andere plasma TV je niet in de weg stonden dan zal je hier ook geen last van hebben. De PK950 levert ter compensatie ook een redelijk helder beeld.

SD (Standaard definitie) materiaal op de PK950 is dynamisch en gedetailleerd. Wel is het aan te raden om het bij de digitale inputs te houden. Een reden hiervoor is de goede kleurweergave. De-interlacing wordt ook zonder problemen gedaan en met de film modus ziet het erg goed uit.

HD materiaal wordt op vloeiende wijze weergegeven. De PK950 geeft een gedetailleerd HD beeld en zelfs bij snel bewegende beelden blijft de hoeveelheid detail goed te noemen en worden beelden niet uitgesmeerd over het scherm. Let er wel op dat je de PK950 in ‘Just Scan’ modus zet wanneer je HD materiaal bekijkt. Op deze manier voorkom je dat de TV zelf gaat scalen. In HD mist de PK950 toch net de finesse van betere plasma schermen.

Al een paar jaar heeft LG het probleem van ‘retention’ (het tijdelijk inbranden van beelden) niet kunne verhelpen. Ook de PK950 heeft nogal last van dit probleem. Een logo dat twee uur in het scherm staat blijft enige tijd ‘nabranden’ wat voor irritaties kan zorgen. Ook Samsung heeft dit probleem nog geen halt toe kunnen roepen. Alleen Panasonic heeft het voor elkaar gekregen om het grotendeels te verhelpen.

LG heeft beloofd dat het TruBlack filter de zwart weergave significant zou verbeteren ten opzichte van de 2009 modellen. Zwart weergave was namelijk een van de grootste problemen van de 2009 modellen van LG. Na het meten van de zwart waarden was het inderdaad duidelijk dat de verbeteringen ten opzichte van de 2009 modellen significant waren. De zwart waarden zijn zelfs hetzelfde als de Panasonic plasma TV’s, wat een hele prestatie is van LG. Overdag zijn de zwart waarden stukken minder door de reflecties op het scherm en de glazen voorkant. Panasonic heeft het dan net wat beter voor elkaar door een anti-reflectie scherm in te bouwen. In de avond ontlopen de twee merken elkaar nauwelijks.

 

 

Audio

De audio kwaliteit is zeker niet indrukwekkend en de verwachtingen waren ook al niet hoog. Fabrikanten leveren steeds dunnere TV’s met de speakers ergens ver weg verstopt. We kunnen dan ook niet verwachten dat er nog ruimte overblijft voor fatsoenlijke speakers.

De PK950 heeft een ‘Clear Voice’ feature waarmee je de stemmen van mensen naar voren kunt halen. Dit is een mooi pluspunt, maar de rest van de audio mist toch echt veel bass en treble. Vooral de diepe bass tonen zijn zeer zwak en om deze reden is een apart audio systeem echt een must.

Conclusie

Met de PK950 heeft LG een TV ontworpen op basis van het Borderless design principe, uit één stuk glas. De materiaalkeuze is elegant en zo is ook het glazen front erg mooi, alhoewel het vaak reflecties kan veroorzaken.

Dit jaar heeft LG het voor elkaar gekregen om de reproductie van zwart significant te verbeteren ten opzichte van haar 2009 modellen en LG komt zelfs op gelijke hoogte met Panasonic op dit gebied. De THX modus levert ook accurate en realistische kleuren, maar het is niet perfect. De response tijd en de motion resolution (verwerken van bewegende beelden) zijn goed te noemen. Jammer genoeg heeft de PK950 nog steeds last van ‘retention’ problemen.

Qua features i de PK950 redelijk uitgebreid. Je kunt nagenoeg elk bestandsformaat via USB of DLNA afspelen. Een nadeel is dat de DLNA menu’s wel traag zijn. Over het algemeen zijn de media functionaliteiten van de PK950 erg goed. De NetCast feature geeft je toegang tot het internet, maar is nog wat mager ingevuld. Hier verwachten we in de toekomst toch meer van LG. Qua inputs/outputs is het een nadeel dat ze grotendeels richting de muur wijzen, wat het lastig maakt de TV met een dunne muurbeugel aan de muur te bevestigen.

De prijzen van de PK950 zijn zeer aantrekkelijk – vanaf 1.200 euro op het internet voor de 50 inch versie.

Kortom, de LG PK950 is een goed alternatief voor een goede beeldkwaliteit voor een redelijke prijs. En misschien zet deze TV dan geen nieuwe standaarden voor beeldkwaliteit en heeft de TV moeite met ‘retention’, toch is het voor LG een hele grote stap in de goede richting.

Lees meer over de PK950

Volledige review: FlatpanelsHD

prijsvergelijking


vergelijk


Bekijk ons Home cinema kopen overzicht voor links naar alle home cinema producten

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.