Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Marantz NR1501 Receiver

Geschreven door
Geplaatst op23 februari 2010, 17:00 CategorieReceiver reviews

Marantz staat bekend om haar high-end receivers die nagenoeg altijd een hoge audio kwaliteit leveren. Qua features lopen de modellen niet vaak voorop, maar Marantz zorgt er wel voor dat je de meeste belangrijke features absoluut niet hoeft te missen. De vele Marantz fans hebben hier ook geen enkel probleem mee aangezien ze weten wat ze ervoor terug krijgen. Maar, Marantz heeft met de NR1501 besloten om ook de gemiddelde home cinema consument aan te gaan spreken. Want, wat let deze consument om een goede Marantz receiver aan te schaffen? Juist.. de prijs en de grootte van zo’n bakbeest.

De NR1501 is half zo groot als de meeste surround AV receivers, maar zit wel vol met de meest gebruikte features. Als je ooit de kans hebt gehad om binnenin een surround receiver te kijken zul je gezien hebben dat er nogal veel open ruimten te zien zijn. Veel receivers zijn soms wat groter dan ze hoeven te zijn, simpelweg omdat er aan de achterzijde veel aansluitingen zoals composiet en S-Video verwerkt moeten worden. De innovativiteit van Marantz heeft ertoe geleid dat het weghalen van een groot deel van deze aansluitingen wel tot 50% aan ruimte bespaart op de achterzijde. Op deze manier is de NR1501 een stuk kleiner dan vergelijkbare receiver en past hij ook in menig huishouden gewoon tussen de andere AV apparatuur.

Behalve een klein aantal aansluitingen minder, welke eigenlijk zelfs wat ouderwets zijn, heeft de Marantz helemaal niks ingeleverd aan kwaliteit. De NR1501 zit nog vol met vermogen om een klein tot middelgroot luidspreker systeem perfect aan de sturen. Tel hier de featureslijst – waaronder 4 HDMI ingangen, Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio decoding, HDMI switching, en een automatische set-up – en een prijs van 499 euro bij op en de NR1501 is dé receiver in deze prijscategorie.

De NR1501 wordt al gezien als een zeer populair product aangezien er veel consumenten op zoek zijn naar een AV receiver die iets minder robuust en groot is dan de gemiddelde high-end receiver maar die beter presteert dan een typisch alles-in-één systeem.


Uiterlijk

Zoals je op bovenstaande en onderstaande foto’s al kunt zien is de NR1501 een stuk kleiner dan de gemiddelde receiver, maar past hij qua design perfect tussen alle andere modellen die Marantz op de markt heeft gebracht. De receiver is mooi afgewerkt en beschikbaar in de kleuren zwart en goud-zilver. Qua front paneel is er niet direct iets wat je mist in vergelijking met de hogere modellen. De NR1501 heeft een duidelijk display en ook verschillende bedieningsmogelijkheden welke direct vanaf het front paneel toegankelijk zijn.

Aansluitingen
Het feit dat de NR1501 een stuk slanker is dan andere Marantz modellen ligt vooral aan het weglaten van enkele composiet en S-Video aansluitingen. Deze zul je dus ‘missen’, voor zover je ze al zou gebruiken. Daarentegen is er digitaal veel rekening gehouden met de wensen van de meeste gebruikers. De receiver is uitgerust met 4 HDMI 1.3 ingangen en één HDMI output. Naast de HDMI aansluitingen is de receiver volledig uitgerust met digitale coaxiale en optische inputs.


Wat betreft de audio kun je een 7.1 systeem kwijt. Marantz heeft ervoor gekozen om 5 luidsprekers met standaard aansluitingen aan te laten sluiten en mogelijke 2 achter luidsprekers door middel van zogenaamde ‘clips’. Dit heeft misschien een wat goedkope uitstraling, maar het verschaft wel duidelijkheid over welke luidsprekers waarop aangesloten moeten worden. Ook zal de consument die op zoek is naar een instapmodel receiver eerder een 5.1 dan een 7.1 systeem willen aansluiten.


Set-up
De set-up van de NR1501 kan op twee verschillende manieren. Mocht je al wat ervaring hebben in het instellen van een receiver met surround luidsprekers dan kun je ervoor kiezen om zelf de luidsprekers afstanden, levels en crossovers in te stellen. Maar gezien het feit dat deze receiver zich profileert als instapmodel kun je het jezelf makkelijk maken door de receiver het werk voor je te laten zien. Door de meegeleverde set-up microfoon te plaatsen op de plek waar je normaal gesproken een film kijkt of muziek luistert voert de receiver een aantal tests uit om de optimale instellingen te vinden voor de desbetreffende luisteromgeving. Het gebruik van de auto set-up bespaart je een hoop kopzorgen over de juiste instellingen en geeft je snel de optimale instellingen.

Bij de manuele set-up kun je zelf nog wat wijzigingen doorvoeren wat betreft de audio afstelling, maar de auto set-up geeft een goed tot zeer goed beeld van de optimale instellingen. Voor het instellen en toewijzen van de juiste bronnen moet je wel even het OSD (On Screen Display) menu in. Als er één ding duidelijk en gemakkelijk is aan de NR1501 is het wel dit menu. Veel keuze heb je er niet, maar het wordt je dan ook niet moeilijk gemaakt. Met een paar simpele instellingen is je receiver compleet ingeregeld. Een klein nadeel van het OSD menu is wel dat er jammer genoeg geen aandacht is besteedt aan de vormgeving. Het menu is zeer saai en ziet eruit alsof je op een MS DOS computer van 15 jaar geleden zit. Wanneer je een receiver aanschaft van een mark als Marantz mag je toch wel verwachten dat ook aan deze elementen aandacht besteedt wordt. Naast het feit dat het een instapmodel is en het gemakkelijk te bedienen moet blijven wil het oog ook wat.


Bedieningsgemak
Zoals bovenstaand verhaal al doet vermoeden is de NR1501 zeer gemakkelijk in de bediening. De opties in het menu zijn gelimiteerd, wat voor een hevige hifi gebruiker wellicht een nadeel zou zijn, maar bieden wel een goede en duidelijke structuur. Met een paar kleine stappen is de receiver helemaal klaar om te gaan.

Ook de afstandsbediening heeft een duidelijke lay-out, al kan het aantal knoppen je in het begin wat verwarring geven. Lees goed door wat de verschillende knoppen voor functie hebben en binnen een paar minuten is het vanzelfsprekend. Zelfs in het donker, tijdens een spannende film, kun je door de ‘glow in the dark’ knoppen nog genoeg zien om de pauze knop even in te drukken. Ook kun je de afstandsbediening zo instellen dat je andere AV apparatuur, zoals een Blu-ray speler, kunt bedienen. Hiervoor is de afstandsbediening met de meest gebruikte knoppen voor afspeelapparatuur uitgerust. Dit bespaart weer een extra afstandsbediening op de salontafel.


Features
Met betrekking tot de features is de NR1501 nog aardig goed uitgerust. Voor een consument die gewoon een goed geluid wil hebben, maar van multi-zone of DLNA nog nooit gehoord heeft is de receiver een perfecte oplossing. Dat brengt ons wel gelijk bij het feit dat de wat meer eisende gebruiker of de echte audio/video freak wel kan struikelen over het gemis van deze elementen. De netwerk mogelijkheden, bijvoorbeeld, worden tegenwoordig veel geïntegreerd in nieuwe AV producten, maar de NR1501 doet hier nog niet aan mee. De veeleisende gebruiker zal ook vallen over het gemis aan ruimte om alles perfect in te regelen.
Qua stereo en surround preset mogelijkheden biedt de NR1501 redelijk wat keus. Naast de Source Direct  of Pure Direct modus kun je presets als Prologic Music/Movie en Multi-channel stereo gebruiken om het geluid zo weer te geven zoals jij dat wilt. Ook is er een speciale Game instelling om je de optimale geluidsweergave te geven tijdens het spelen van games. Ook de nieuwste HD audio formaten, Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio kunnen door de receiver gedecodeerd en weergegeven worden.


Kwaliteit
Het belangrijkste is natuurlijk de kwaliteit die de receiver kan opbrengen. Met een vermogen van 50 Watt RMS per kanaal kan de NR1501 redelijk wat. Zelfs met een veel verlangende luidspreker als de B&W CM9 scoort de receiver nog aardig goed. Met een wat kleinere luidspreker set is het geluid zelfs zeer goed te noemen en het ziet er wat vreemd uit dat al dat vermogen uit zo’n compacte receiver komt.

Na de automatische inregeling door middel van de set-up microfoon  waren de lage tonen daarentegen soms wat té overheersend, wat dan wel met een handmatige aanpassing in het menu enigszins verholpen kon worden. Vooral bij het stereo gebruik voor muziek en bij gebruik van een muziek DVD valt dit op. De bass lijkt iets te prominent aanwezig en kan niet helemaal uitgebalanceerd worden.

Bij een surround gebruik worden de lage tonen daarentegen nagenoeg perfect weergegeven en weet de NR1501 mij toch te verbazen in de kracht en dynamiek die het geluid uitstraalt. De Blu-ray film die we voor de review gebruikt hebben was ‘Jumper’ (DTS HD Master Audio), waarin redelijk wat actie zit en ook een luidruchtige muziek score. De Marantz weet de muziek en de actie zeer goed in bedwang te houden en laat absoluut niet zien dat hij ‘maar’ een instapmodel is. Ook details worden zeer verrassend helder weergegeven. Alleen op het moment dat de audio van de film zeer druk wordt, met dialogen, actie, explosies en muziek, is het voor de NR1501 soms lastig om de controle te houden. Op deze momenten lijkt het soms, zeker bij een hoog volume niveau, dat het geluid wat rommelig wordt. Nog een klein minpunt was het feit dat de dialogen soms dof en ver weg klonken. Deze sprongen er niet uit en het leek alsof de receiver hier wat moeite mee had. Zeker om momenten wanneer de actie rondom de dialoog minimaal was kwam deze niet helemaal goed uit de verf.


Conclusie

De NR1501 is een zeer goede stap van Marantz. Met een receiver van dit formaat, zowel fysiek als metaforisch, en een prijskaartje van 499 euro kan de markt voor instap receiver zeker veroverd worden. Het vermogen van de Marantz is voor een kleine tot middel grote luidspreker set meer dan voldoende en ook de kwaliteit van het geluid is vele malen beter dan concurrenten in dezelfde prijscategorie.
We moeten er wel bij zeggen dat dit wel echt een model is voor de wat minder eisende consument die wellicht net begint met het opbouwen van een goed home cinema systeem. Voor de verder gevorderde consument zitten er iets teveel haken en ogen aan, zoals het ontbreken van een aantal features (DLNA en multizone), het gebrek aan geavanceerde instellingen en het krappe vermogen voor veeleisende luidsprekers. Daarnaast zullen gevorderde gebruikers features als Dolby Volume, Audyssey en THX net dat beetje toegevoegde waarde geven om voor een hoger model te gaan. De ‘negatieve’ punten die we bij de audio naar voren hebben gehaald zullen dan ook de gemiddelde consument waarvoor deze receiver bedoeld is niet direct storen. Het vergt wellicht een geoefend oor en het nadeel van groter, beter en duurder vergelijkingsmateriaal om deze minpunten te kunnen constateren.
Kortom, stap af van een alles-in-één systeem en ga over op losse componenten. Ben niet bang voor een high-end receiver. Je hoeft  namelijk geen genie te zijn aangezien deze receiver  zeer gebruiksvriendelijk is en je met enkele korte stappen een geweldig geluid geeft.  Met deze NR1501 waardeer je je complete systeem zeker op, met een typische Marantz kwaliteit.

prijsvergelijking
vergelijk


Bekijk ons Home cinema kopen overzicht voor links naar alle home cinema producten

 • Delen:

Reacties

 1. tonja
  16 januari, 2015 om 23:34

  wil er een gaan aanschaffen, maar kan ik dat doen met een hdmi in naar de tv, en de rest hdmi kabels op de marantz koppelen ? of heb ik nog meer kabels nodig ?

 2. stegeman
  24 oktober, 2016 om 10:47

  Ik ben in het bezit van een nr 1501 en mijn vraag is kan ik ook een laptop aansluiten
  op deze reciever

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.