Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Sony STR-DH800 AV receiver

Geschreven door
Geplaatst op22 januari 2010, 16:00 CategorieReceiver reviews

Sony doet goed mee in de high-end, maar budget, sector van de AV receiver markt en de STR-DH800 maakt dit zeker duidelijk. De receiver heeft een prijskaartje van tussen de 300 en 400 euro bij online winkels en alleen dit maakt hem al interessant. Maar niet alleen de prijs is interessant ook de inhoud; De receiver heeft een vermogen van 7 x 85 Watt, Full HD audio decoding, auto set-up en Room EQ. Ondanks dat de lage prijs wat mindere technische kwaliteit doet verwachten is de STR-DH800 toch getweaked en getuned door dezelfde mensen die de ES serie receivers ontwikkeld hebben. Er wordt zelfs gezegd dat er veel meer tijd en geld in deze receiver gestoken is dan dat Sony ooit terug kan halen uit de verkoopprijs.. Maar, een marketing verhaaltje is natuurlijk zo verzonnen.

De feature lijst van de STR-DH800 is ontzettend lang, uitgebreid en vol gestopt met technieken die Sony zelf ontwikkeld heeft. Neem bijvoorbeeld BraviaSync voor Sonny TV’s of de DMport wanneer je iPod docks, Bluetooth receiver en netwerk audio apparaten aan kunt sluiten. Ook bevat de receiver een FM/AM tuner met 60 presents, DeepColour en x.v.Colour ondersteuning, en een bi-amp modus voor wanneer je alleen een 5.1 surround systeem wilt gebruiken.
Wat er niet op de lijst terug te vinden is zijn features als S-video inputs, multichannel inputs en, verrassend genoeg, video upscaling. Maar, ga je het missen is de vraag?

Deze receiver is misschien klein te noemen, alhoewel dat niet slecht bedoeld is. Met een diepte van maar 320mm past de receiver namelijk precies in de meeste AV meubels, wat voor menig van ons een groot voordeel is. Ook heeft hij niet heel veel frisse lucht nodig, dus wie hem niet in het zicht wil zetten kan hem goed kwijt.

De set-up van de STR-DH800 is nogal simpel met het aansluiten van de meegeleverde set-up microfoon en op de “Go” knop drukken, maar het niet verschijnen van een onscreen display (menu op het scherm) is wat lastig. Veel merken maken gebruik van zo’n uitgebreid, mooi vormgegeven en zeer handig display, maar bij Sony moeten we het doen het wat er op het display op de voorkant van de receiver verschijnt. Aan de andere kant, het is zo simpel dat je dan ook weer weinig fout kunt doen. Daarnaast is het gebruik van de receiver zeer handig, makkelijk en intuïtief. Iets wat je misschien niet zo verwachten van Sony.

Als er één ding is dat echt laat zien wat de DH800 waard is dan is dat het geluid. De Sony geeft drama en actie weer alsof zijn leven ervan af hangt. De Bass is groots en krachtig over alle kanalen (wanneer de speakers als ‘large’ ingesteld staan) en de subwoofer komt ongelooflijk scherp en nauwkeurig in. De receiver is getest met de film Heat op Blu-ray en de kogels vliegen je letterlijk om de oren. De effecten zijn misschien wat meer hyperactief dan verfijnd, maar de kracht erachter is ongelooflijk. Ook bij een drama film met een wat rustigere audio linkt de DH800 zeer indrukwekkend. Hij geeeft een volwaardig en dynamisch geluid met een vloeiend en gebalanceerd karakter. De hoge frequenties doen je oren misschien geen pijn, maar het geluid is zeker nooit vermoeiend. De dialogen zijn helder, duidelijk en geslepen, maar soms verdwijnen ze wat te ver naar de achtergrond van de audio. Het is moeilijk om het karakter van de STR-DH800 niet te mogen aangezien de receiver je in elke film weet mee te trekken. Zelfs met het volume ver open houdt de Sony zeer goed stand.

De STR-DH800 heeft de mogelijkheid om een S-Air module aan de sluiten zodat de achter speakers draadloos voorzien kunnen worden van een signaal. Dit systeem is optioneel bij de receiver en werkt zeer simpel. Een transmitter wordt achter op de receiver aangesloten en twee receivers worden bij je achter speakers geplaatst. Het staa misschien niet in de handleiding maar je kunt dit systeem ook gebruiken om de achter speakers als hoofd kanalen in een andere ruimte te gebruiken. Dus eigenlijk heeft de receiver wel degelijk een multiroom optie, weliswaar wat omslachtig.

Als conclusie kunnen we zeggen dat de Sony een beetje aan de veilige kant blijft in de top van het audio spectrum, maar dat dit bijna ook niet te verwachten valt voor dit budget. Over het algemeen geeft de STR-DH800 een zeer goede indruk en in menig scene wordt je gewoon weggeblazen door de kracht en de dynamiek van het geluid. Voeg hier een hele hoop AV features en een zeer groot gebruiksgemak aan toe en je hebt zeker een koopje te pakken.

Bron: Techradar

prijsvergelijking
vergelijk


Bekijk ons Home cinema kopen overzicht voor links naar alle home cinema producten

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.