Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Onkyo TX-NR3007 AV receiver

Geschreven door
Geplaatst op26 december 2009, 14:46 CategorieReceiver reviews

Hifi versterkers en receiver zijn over het algemeen simpele apparaten, alleen gemaakt om het beste geluid naar voren te brengen. Ook bevatten ze weinig geavanceerde features omdat alle extra elementen de audio kwaliteit naar beneden kunnen halen. Je kunt vaak zien welke receivers en versterkers het beste zijn aangezien deze apparaten heel minimalistisch zijn en ontleed zijn tot de basisfuncties. Ook zijn het vaak de meeste vermogende apparaten in een prijsklasse.

Home cinema receiver zijn een ander verhaal. De meeste bevatten een radio functie, via FM/AM of internet. Maar, ze hebben ook andere functies. Ze zijn ontworpen om een groot aantal verschillende bronnen te kunnen verwerken, vaak in de vorm van een Blu-ray speler, en het signaal om te zetten in een meerkanaals geluid door middel van een processor gebaseerd op Dolby en/of DTS technologie. Normaal gesproken moet een home cinema receiver minimaal 5 en maximaal 9 luidsprekers en 1 of 2 subwoofers kunnen aansturen.

Maar, is dat alles wel goed voor de audio kwaliteit? Onkyo, het merk achter de TX-NR3007, werkt aan een compleet uitgekleed model om de audio kwaliteit op de eerste plaats te stellen, zonder onnodige features die deze kwaliteit alleen maar kunnen aantasten. We kunnen deze uitgeklede versie niet snel verwachten, dus focust Techradar zich met op de TX-NR3007 met een uitgebreide review. De TX-NR3007 is een meer dan compleet apparaat, met alles erop en eraan om de audio in het door jou gekozen patroon te passen. Volgens Techradar is deze receiver zeer vermogend en flexibel.

Een 9.2 kanaals THX Ultra2 Plus receiver, de TX-NR3007, is de op één na beste receiver van Onkyo, naast de TX-NR5007. De receiver heeft één HDMI input minder, een audio output minder, en minder geavanceerde opstelling van transformators.

THX Ultra2 Plus is een geavanceerde versie van THX Utra2, geoptimaliseerd voor iets grotere ruimtes waar de luister positie-speaker positie afstand meer dan 4 meter bedraagt. Ook bevat de receiver een geavanceerd volume control systeem genaamd THX Loudness Plus, welke het omgevingsgeluid verrijkt wanneer je luistert op een lager volume dan het THX gespecificeerde volume.

Naast de THX features is de TX-NR3007 de enige receiver in deze prijsklasse die ISF (Imaging Sciences Foundation) video kalibratie bevat. Hiermee kun je de receiver geheel afstemmen/kalibreren op je TV, onafhankelijk van kalibraties die gedaan zijn om het scherm zelf. Met ISF kunnen parameters als helderheid, contrast en gamma individueel afgesteld worden voor elke input/bron.

De audio kalibratie van de ruimte is in ganden van Audyssey’s MultEQ. Het duurt even voordat alles ingesteld is en het werkt samen met Dolby Volume en twee andere Audyssey technieken genaamd Dynamic EQ en Dynamic Volume, welke de dynamische frequenties optimaliseren op alle volume niveaus.

Ook heeft de TX-NR3007 een ethernet aansluiting om de firmware zeer gemakkelijk te laten updaten via het internet en met de DLNA certificering kun je bestanden met andere DLNA apparaten uitwisselen en laten afspelen via de receiver.

De meest indrukwekkende resultaten in de test door Techradar kwamen naar voren wanneer de receiver was getest met de Blu-ray film Cloverfield, gebruik makend van DolbyTrueHD en de twee extra hoogte kanalen (wide) aangestuurd met Audyssey’s DSX processing (zie Dolby Pro Logic IIz), die voor ruimere en betere effecten zorgen. Special effects en explosies waren zeer indrukwekkend en realistisch.

De TX-NR3007 egt absoluut de standaard hoger van wat een receiver een deze prijsklasse kan bereiken. De bediening van de receiver is ook zeer gemakkelijk, alhoewel met de afstandsbediening de plank een beetje misgeslagen is. Maar als er dan kritiek geuit moet worden over deze receiver is het dat de gedetailleerde set-up zeer nauwkeurig ingesteld moet zijn om alles te optimaliseren. Alles werkt zoals gezegd wordt dat het moet werken, maar er moet gewoon veel tijd ingestoken worden om het beste resultaat naar voren te halen. Dat gezegd te hebben, is deze Onkyo receiver wel een van de meest recht toe – recht aan receivers dankzij een zeer makkelijk navigatie menu op het scherm (OSD). De reviewer heeft bij de instelling van de TX-NR3007 wel wat hulp gehad van een medewerker van Onkyo zodat het systeem geoptimaliseerd kon worden en de complexe features afgesteld konden worden. Het is een hele opgave om deze met features beladen receiver onder controle te krijgen!

In de meeste opzichten is de Onkyo zeer indrukwekkend en capabel, en zeker waar voor je geld. Toch baart het Techradar zorgen dat de race voor de nieuwste en meeste technieken op receivers de consumenten afschrikt om zulke modellen te kopen, wat de groei van de hoge-kwaliteits home cinema markt niet ten goede zal komen. Maar dit leidt niet af van Onkyo’s flexibiliteit of de audio prestaties, welke het grootste gedeelte van de tijd bijna perfect waren en soms eigenlijk gewoon helemaal perfect.

Lees de volledige review hier

prijsvergelijking
vergelijk


Bekijk ons Home cinema kopen overzicht voor links naar alle home cinema producten

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.