Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Bewezen; inbranden plasma TV kan niet meer!

Geschreven door
Geplaatst op6 december 2009, 12:00 CategoriePlasma tv's

Vroeger konden de eerste series plasma schermen nog wel eens last hebben van inbranden wanneer een beeld lang stil stond. Dit wordt tot op de dag van vandaag nog steeds als verkoop argument voor LCD TV’s gebruikt, wat absoluut onterecht is. Er wordt namelijk al lang gezegd dat inbranden helemaal geen probleem meer is op moderne plasma TV’s, maar wie heeft het ooit bewezen? Nou, HD Guru, een website over HD, heeft de proef op de som genomen en eens gekeken of dit nu wel echt zo is. HD Guru heeft 10 uur achter elkaar een image (beeld) stilgezet op 2008 en 2009 plasma modellen. Na 10 lange uren was er geen verschil te vinden. Er was niks ingebrand en er waren geen rare vormen te zien die door het beeld liepen.

Ondanks dat het een geslaagde test was is HD Guru ervan overtuigd dat wanneer het een volledig wit vierkant een aantal dagen op een plasma scherm stil zou zetten, met het contrast vol open en de Vivid (meest dynamische) beeldmodus vol aan, dat er dan vast en zeker verschijnselen van inbranden te zien zouden zijn. Maargoed, dat is natuurlijk hetzelfde geval wanneer je een waterdicht horloge in de diepste trog van de oceaan gooit!

Wellicht dat mensen nu toch van het geloof af stappen dat plasma TV’s inbranden als groot nadeel hebben. Ach ja, die mensen zullen toch blijven gaan voor de meeste heldere (dynamische en zo goed als reflecterende..) TV, want dat is volgens hen de beste…

Bron: HD Guru

 • Delen:

Reacties

 1. r. de chauvigny de blot
  02 maart, 2012 om 16:41

  Ik weet niet wie dat bewezen heeft. Maar mijn Panasonic P42G30 die ik pas 10 maanden heb daar staat het logo van RTL4 ingebrand.
  Ik heb Scheer & Foppen daarover geinformeerd. Dhr P.Sanders van
  E-Care service group uit Duiven is bij mij daarvoor langs gekomen.
  Hij heeft geconstateerd dat het beeldscherm inderdaad al ingebrand is. De TV heeft nogmaar 1200 uur aangestaan. Wij kijken wel naar RTL4 maar ook naar vele andere zenders.
  Kunt U mij dat verklaren ?

  • Martijn
   02 maart, 2012 om 17:15

   Beste,
   Je bent een van de uitzonderingen. Zeker Panasonic geeft aan dat het nauwelijks meer moet kunnen. Ik ken je TV kijk stijl niet, maar het is heel vreemd om te horen. Laten we ‘hopen’ op een productiefout want het zou echt niet meer moeten kunnen.

  • dh
   11 juni, 2012 om 20:27

   wat heeft e-care besloten ?

   groet Danny

 2. Patrick
  29 mei, 2012 om 16:05

  Zelfde probleem met die Panasonic plasma tv, veel gegamed laatste tijd en menu structuur was er ingebrand, gelukkig na 2 dagen vol draaien op bewegende beelden het nog aardig weg gekregen maar toch, het inbrand probleem is niet weg en ook de huidige “foefjes” zegt genoeg over dat het niet onder controle is met plasma schermen.
  Panasonic geeft zelfs telefonisch aan dat al zal je elke dag 4 uurtjes hetzelfde spel spelen je nog inbrand verschijnselen krijgt. Kortom ook al zal je alleen maar lopen te surfen etc. inbrand probleem blijft.
  Wel raar met een tv met een zogenaamde Spel stand terwijl je er geen games voor lagere periode kan spelen en Panasonic wijst maar naar hun handleiding van geen stilstaande beelden, PC/PS3/XBOX etc. beelden bestaan juist uit veel stilstaande beelden (menu’s).
  Ze willen in elk geval maar al te graag circa 150 euro cashen om het probleem (tijdelijk) op te lossen door zogenaamd white-washen, maar goed ik zal er maar niet aan beginnen als je je PC of game console erop aansluit en regelmatig gebruik.

 3. bram
  18 juni, 2012 om 6:24

  beetje raar nieuws terwijl het 2012 nog steets kan en dat zijn geen uitzonderinge hoor!

  Lijkt soms wel of jullie te graag dingen aannemen van bedrijven om ze zo positief neer te zetten.

  Tuurlijk als het echt opgelost is moet het zeker vermeld worden,maar dat is dus niet zo,mijn vt20 vt30 beide ingebrand al na 2 weken,terwijl ik niet lang een logo bewust aangezet heb,ik keek bv een film 2 uur en het logo zat er al in.

  Dit heb ik ook bij 2 vriende gezien.

  Merk was dus panasonic ,,,slechte zaak

  • Martijn Chel
   18 juni, 2012 om 10:20

   “Lijkt soms wel of jullie te graag dingen aannemen van bedrijven om ze zo positief neer te zetten” Waar baseer je dit op? We hebben dit niet van een fabrikant zelf..

   • Opgenoorth
    16 november, 2015 om 17:25

    Martijn, ik weet niet watje probeert te bewijzen maar ik heb 6 jaar geleden de Panasonic plasma gekocht. Op dit moment heb ik 3 zender logo’s ingebrand staan in de linker boven hoek van mijn scherm. Als je je daarvan wil overtuigen nodig ik je uit om te komen kijken. Je zult nooit meer beweren dat inbranden niet meer kan.

  • Martijn Chel
   18 juni, 2012 om 10:29

   En daarbij wil ik ook zeggen dat ikzelf al verschillende Panasonic modellen gehad heb die nooit een dergelijk probleem gehad hebben. Ook bij vrienden nooit het geval.
   Het is zeer vreemd dat je een film 2 uur kijkt en er dan een logo ingebrand zit. Dat is niet eens een van de oorzaken van inbranden. Ik denk daarom dat je niet helemaal doorhebt wat inbranden is. Het is niet het naijlen van een logo. Het is het daadwerkelijk zien van een logo (voor altijd).

   • Willem.
    03 februari, 2015 om 6:38

    En dat gebeurt dus ook. Kom op Martijn, dat weet je, als je een kenner bent en veel Tv’s hebt gezien ook best. Ik heb nog een PV70 staan uit 2007 en daar zie je duidelijk logo’s en vlekken in het beeld, die er vast instaan en niet meer verdwijnen. Mijn G30 heeft het bijna niet, maar de PZ85 weer wel en dat was geen goedkoop toestel.Gooi het dan niet op retentie. Of mag je van de fabrikanten de waarheid niet prijsgeven? Zouden bepaalde fabrikanten zoals Panasonic zomaar een scherm omruilen? Nee, hoor, ze kennen het probleem wel zeker.

 4. Jan
  05 augustus, 2012 om 11:11

  Pansonic nog geen twee weken in huis
  Het NOS logo ingebrand en de olympische ringen
  En die test ja dat geloof ik wel als je het contrast en scherpte helemaal terug draait zal dat wel werken maar is niet erg realistisch maar je hebt wel een geslaagde test

  • Martijn Chel
   05 augustus, 2012 om 12:36

   Het lijkt er zelfs op dat het dit jaar weer verslechterd is. Zeer jammer natuurlijk.

   • Willem.
    03 februari, 2015 om 6:42

    De VT serie was vooral een regelrechte ramp. Ik zag toen al aankomen dat het mis moest gaan en ja hoor, kort daarna was het over en uit met de Panasonic plasma, terwijl dat toch hun ‘kindje’ was. Blijft zonde, want het beeld is ongeëvenaard, maar het valt mij vaak op dat mensen die zelf het inbranden niet hebben, of beter, niet waarnemen, het ook niet aannemen van anderen. Totdat ze het zelf oplopen…

 5. Hans
  26 december, 2012 om 18:43

  Hallo Martijn,

  Ik zit echt in een soort vacuum, vier jaar lang een Plasma televisie gehad van Panasonic, nooit een probleem gehad met inbranden. Onze 4 jaar oude Plasma verkocht, en overgestapt naar een LED televisie van Philips, namelijk de 8007. Als ik de recensie’s moet geloven dan is er geen mooie beeld dan de Philips 8007, mooi van kleur strak gestoken scherpe beeld, maar niet bij mij. De Philips 8007 is voor ons een grote teleurstelling geworden; geen mooie diepe kleuren, een beeld waarvan je het idee hebt als of er een soor witte waas over het beeld hangt, een zeer slechte kijkhoek haast compleet wit, het is niet scherp, het loopt regelmatig vast, dan beeld en geen geluid, dan geluid en geen beeld, ik hou er maar over op.

  Er ontstaat nu irritatie tussen mij en de leverancier, want ik schijn de enigste te zijn met dit probleem, echter er blijken meer mensen te zijn die met dit probleem kampen. Ik heb met de leverancier afgesproken dat ik de 8007 om mag ruilen voor een ander merk, waarschijnlijk wordt dit een Panasonic echter het volgende probleem dient zich aan, moet ik nu gaan voor een LED of een NeoPlasma, ik overweeg namelijk te gaan voor de Panasonic NeoPlasma uit de VT serie, echter daar zijn grote problemen wat betreft het inbranden, we hebben het dan over een toestel dat recentelijk is onderscheiden voor de beste Plasma televisie 2012/2013. Ik weet het even niet meer, ik hoop dat jij mij uit de brand kunt helpen.

  Alvast bedankt voor je eventuele reactie.

  Mvg Hans Broers

  • Martijn Chel
   26 december, 2012 om 19:04

   Beste Hans,

   Vervelend dat het zo loopt.
   Het artikel dat ik twee jaar terug schreef klopt deels maar technieken veranderen en feiten blijken dat ook te doen.
   Helaas is het zo dat plasma TV’s bij specifiek gebruik nog steeds last kunnen hebben van inbranden, al wordt het woord inbranden soms verkeerd gebruikt. Beeld retentie is iets anders, namelijk het naijlen van beelden voor een minuur of korter. Dit is inherent aan plasma en blijft altijd het geval.
   Van inbranden was nagenoeg geen sprake meer totdat Panasonic haar nieuwe serie uitbracht en het probleem weer opdook. Nogmaals, het is afhankelijk van gebruik en niet iedereen heeft er dus last van. Als je veel TV zenders met logo’s kijkt is er de kans dat dit logo op een gegeven moment in beeld blijft staan, al is het vaak minimaal.
   Kortom, het is een probleem dat blijkbaar nog steeds niet verholpen is/kan worden. Er is dus geen garantie dat je er geen last van zult hebben. Ikzelf gebruik al jaren plasma TV’s en heb hier tot op heden geen last van gehad, vooral omdat ik dynamisch ben in het kijken van content, veel films zonder logo’s, veel internet content en soms TV zenders. Als er veel afwisseling is, is het mijn ervaring dat je er geen last van zult hebben.
   Maar, het is dus een afweging; het risico op inbranden en de beste beeldkwaliteit, of geen inbranden en tevreden zijn met LCD/LED. Helaas kan ik er niet meer van maken en ga plasma ook niet aanprijzen zonder dit probleem te bevestigen.

 6. Willem Alkema
  20 november, 2013 om 23:31

  Anno 2013 is het inbranden van een Plasma Panel nog steeds niet verholpen. Sterker nog: de nieuwe series van Panasonic, die de Kuro techniek van Pioneer in zich dragen, branden juist weer vaker en sneller in dan ooit! Ik help veel mensen met vragen over hun Panasonic schermen en juist de laatste tijd komt het weer steeds vaker voor dat men dit euvel meldt. Ook ik heb er bij een ouder scherm alsnog last van, ondanks zeer nette instellingen. Inspelen is niet meer aan de orde, al is het natuurlijk nooit raadzaam het contrast dan maar voluit te zetten, maar het zal uiteindelijk ook niet werken dit te verlagen. Je stelt het dan alleen maar uit! Als je op veel sites kijkt zie je vaak ronduit absurde reacties om het inbranden te voorkomen, maar als je zo Tv moet gaan kijken is dat geen normale zaak en je kan het als verkoper je klant ook zo niet uitleggen. Je moet gewoon TV kunnen kijken en de praktijk wijst vaak uit dat dit niet kan. Mensen die aangeven al veel schermen te hebben gehad zonder dit probleem, geloof ik simpelweg niet. Waarom vervangt men ten eerste zo vaak een scherm en waarom zegt men het? Om een merk in de zon te zetten? Ik heb vaak contacten gehad met Panasonic en als je de eerlijke personen spreekt, geven ze ronduit toe dit probleem nog steeds niet onder de knie te hebben.

  Mvg. Willem-A

  • Martijn Chel
   20 november, 2013 om 23:46

   Ik begrijp je punt en ik hoor het inderdaad ook helaas weer meer, maar toch ben ik zelf geen leugenaar 🙂 Heb nu vier generaties gehad en nooit problemen met inbranden gehad.

   • Willem.
    03 februari, 2015 om 6:56

    Of je hebt het niet gezien… Heb je al eens wat verschillende kleuren weergegeven op je scherm over het gehele vlak zoals men dit eerder deed als men de Tv kwam controleren?

    Zet de Tv eens op een HDMI ingang en ga dan in een aardedonkere kamer kijken naar dat beeld. Vaak zie je het dan zo al. Voer vervolgens de helderheid op naar de maximale stand en stel deze in kleine stapjes weer terug. Kijk maar eens wat je dan vaak ziet. Dat is wellicht extreem, en vaak hoef je die inbrandingen nog niet of nauwelijks te zien bij gewoon Tv kijken, maar ze zijn er wel en ik heb Tv’s gezien waarbij je de logo’s vanaf meer dan 4 meter kon waarnemen. Roze vlekken van het Max logo en dat van BNN en daarin de andere logo’s.

    Ga je met een kleurenraster kijken, schrik je er soms behoorlijk van en dat neemt helemaal niets af, maar alleen maar toe als het tegenzit en ik ben echt een Plasma fan. ik zeg het dus niet om deze techniek af te kraken, maar men is kennelijk niet in staat het te voorkomen. Er stond ook altijd nog een waarschuwing in de handleiding. Dat is echt niet voor niets en zet je natuurlijk als koper wel aan het denken, waardoor Plasma ook een beetje zijn slechte reputatie heeft gekregen, samen met het hogere stroomverbruik.

 7. PetHan
  27 december, 2013 om 11:37

  Ik heb een Panasonic TX 55VT50 gehad had al na 6 maanden last van logo inbranding RTL4, SBS 6, NED 1. In de loop van de maanden werden de logo’s wel minder zichtbaar, logo’s zijn goed zichtbaar op de kleur geel van kruitvat of Jumbo reclame. Ik kon hier wel mee leven was op de hoogte van inbranding of retentie via reviews, heb schuifbalk of dwarrel kleur blokjes de hele nacht getest 1 week lang helaas het ging niet weg werd wel iets minder. Mijn Panasonic ging na 1 jaar daarna sterk brommen [trafo resonantie] gemaild naar CE-REPAIR Dordrecht, dit bedrijf reageerde de volgende dag al op mijn mail, had ook van de logo inbranding gemaild, moest foto maken van de logo is wel lastig was toch niet duidelijk, lijkt meer op schaduw deze gemaild. CE-REPAIR belde in de loop van de dag en heeft ze door gestuurd naar Panasonic voor overleg, eind van de dag heeft CE-REPAIR mij weer gebeld dat ik een mail heb ontvangen met het voorstel van Panasonic of ik er mee akkoord ging met een hagel nieuw toestel model 2013 de VT60 serie, moest dit bevestigen per email voor akkoord. Nieuwe toestel donderdag besteld en maandag weer gebeld door CE-REPAIR wanneer kan hij bezorgd worden. Dit is dus TOP service van CE-REPAIR uit Dordrecht is samen werking van Panasonic, dus binnen 8 dagen totaal stond er een hagel nieuwe Panasonic TX-55VT60 in de kast. Meteen het contrast van 50 naar 25 procent gezet in de stand standaard, nu 262 uur verder zie ik toch weer de lichte logo inbranding-retentie linker en rechter bovenhoek terug komen in de kleur geel. Hier zullen we mee moeten leren leven met dit euvel in de neo-plasma techniek, heb ook hiervoor de Samsung en LG led tv gehad, die hebben veel last van backlight bleeding [zijlicht] en dat is een veel ergere euvel als dat van de plasma euvel.
  Plasma heeft toch wel natuurlijker kleuren en beeld als de harde scherpere led techniek maar dat is persoonlijk voor iedereen.

 8. BDB
  07 mei, 2016 om 0:44

  Mijn Samsung plasma tv is ook doorgebrand naar twee uur al

 9. BDB
  07 mei, 2016 om 0:45

  En er valt niks tegen te doen

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.