Yamaha YSP-5600: de eerste soundbar met Dolby Atmos

21 augustus 2015 1 Minuut 1 Reacties
Yamaha-YSP-5600

Yamaha onthult deze week 's werelds eerste soundbar met Dolby Atmos-ondersteuning, de YSP-5600. Ook krijgt deze speaker DTS:X-ondersteuning.

Als je aan Dolby Atmos denkt dan denk je waarschijnlijk aan een groot aantal speakers, waarvan er een aantal aan het plafond hangen. Een opstelling die voor velen niet haalbaar is. Maar, het kan eenvoudiger. Yamaha onthult deze week namelijk ’s werelds eerste soundbar met Dolby Atmos-ondersteuning, de YSP-5600.

De Yamaha YSP-5600 is eigenlijk een soundprojector, zoals de Japanse fabrikant het zelf noemt. De speaker maakt dan ook gebruik van de eigen Intellibeam-techniek waarmee de akoestiek van de ruimte gebruikt wordt voor de optimalisatie van de audioweergave. Dit moet ervoor zorgen dat audio gericht de ruimte ingestuurd wordt en zo het Dolby Atmos-effect nabootst. In plaats van speakers op specifieke plekken heb je dus maar één soundbar nodig.

De YSP-5600 beschikt over 44 luidsprekers, waarvan er 12 verantwoordelijk zijn voor het Dolby Atmos-effect dat boven de luisterpositie geprojecteerd wordt. Ook beschikt de luidspreker over twee ingebouwde subwoofers en nog een apart, draadloze, subwoofer voor de lage tonen.

Overigens wordt binnenkort ook DTS:X, de concurrent van Dolby Atmos, ondersteund. Dit wordt geïntroduceerd middels een firmware-update die later dit jaar beschikbaar gesteld wordt. Daarnaast is ondersteuning voor de nieuwe MusicCast-standaard van Yamaha aanwezig.

De Yamaha YSP-5600 moet in september op de markt verschijnen voor een prijs van 1.599 euro. Met subwoofer kost het pakket 1.899 euro.

Reacties (1)