Nieuwe HDMI 2.0a-standaard biedt HDR-ondersteuning

09 april 2015 1 Minuut 2 Reacties
HDMI-kabel

Met de komst van verschillende nieuwe technieken en standaarden moeten ook de accessoires en connecties up-to-date gehouden worden. De organisatie achter de HDMI-standaard komt met een nieuwe HDMI-versie die ondersteuning voor HDR biedt.

Hoewel het voor de consument wat lastiger wordt nu men toch weer aan de versienummers gaat is het nodig om duidelijkheid te verschaffen over de exacte ondersteuning die aansluitingen bieden. De nieuwste HDMI-versie, HDMI 2.0a, biedt namelijk ondersteuning voor HDR (High Dynamic Range).

HDR zien we sinds begin dit jaar veelvuldig voorbij komen. Diverse topmodellen tv’s van de grotere fabrikanten zijn met ondersteuning voor HDR uitgerust en een klein aantal partijen werkt aan een HDR-standaard. De complete uitleg over deze standaard(en) vind je in ons wat is HDR (High Dynamic Range) artikel maar kort gezegd biedt HDR een hoger contrast met meer kleurtinten, diepere zwartwaarden en intensere wittinten.

De reden dat er voor HDR een nieuwe HDMI-versie nodig is, is dat de huidige standaard de meegestuurde metadata van HDR niet herkent. De tv kan dan niet bepalen wat wel en wat geen HDR-content is. Met HDMI 2.0a wordt dit verholpen. Het goede nieuws is daarbij dat HDMI 2.0a hoogstwaarschijnlijk middels een firmware-update beschikbaar gesteld kan worden op alle 4K Ultra HD tv’s met minimaal HDMI 2.0.

Reacties (2)