Review: Samsung UE55HU8500 (HU8500-serie) UHD tv

29 januari 2015 + 10 minuten 4 Reacties
Samsung-HU8500-review-totaal

In deze review kijken we naar de 55-inch Samsung UE55HU8500, uitgerust met een gebogen scherm, de hoge 4K-resolutie en de Samsung Smart Hub.

Het is alweer even geleden dat we een tv van Samsung getest hebben maar voordat we kijken naar de nieuwe 2015 line-up van de fabrikant nemen we eerst het topmodel van 2014 onder handen. In deze review kijken we naar de Samsung UE55HU8500, een 55-inch model in de HU8500-serie dat beschikt over een gebogen scherm en nagenoeg alles dat je van een premium smart tv mag verwachten.

Samsung HU8500 – specificaties

De Samsung UE55HU8500 is de eerste tv met een gebogen scherm die we uitgebreid bekijken en dat is dan ook het eerste dat opvalt. Maar, daar gaan we later in detail op in. Qua specificaties is de tv immers ook rijkelijk uitgerust. Zo krijg je een 55-inch lcd display met led achtergrondverlichting, Micro Dimming Ultimate, een 4K-resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels, een 1.200 CMR, toegang tot de bekende Smart Hub van de Koreaanse fabrikant, een ingebouwde camera, ingebouwd WiFi voor toegang tot het internet, actieve 3D-weergave en ondersteuning voor de Smart Evolution Kit (One Connect) waarmee je ook volgend jaar voorzien kunt worden van de nieuwste software en hardware. Voor de weergave van 4K-materiaal zijn overigens ook de benodigde HDMI 2.0-poorten aanwezig en is de tv voorzien van de HEVC-decoder.

De HU8500-serie bestaat uit de 55-inch UE55HU8500, de 65-inch UE65HU8500 en de 78-inch UE78HU8500. De prijzen variëren momenteel van 3.200 euro voor het 55-inch model, tot 3.900 euro en 7.500 euro voor respectievelijk het 65-inch en 78-inch model. Een compleet overzicht van alle modellen en specificaties vind je in de Samsung 2014 4K UHD tv line-up.

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR6009 receiver en een PlayStation 3 gameconsole. Ook hebben we Netflix gebruikt voor het testen van 4K-materiaal.

Samsung HU8500 – design

Ook bij het design is het eerste wat opvalt natuurlijk het gebogen scherm. Hoewel het de buiging niet heel groot is blijft het een typerend kenmerk van de tv. Je moet er van houden, het is immers een feature die met name om esthetiek draait. Maar, daarover later meer. Het gebogen scherm zorgt er ook voor dat de tv wat dikker en dieper is, iets dat met name aan de muur zal opvallen. Maar, lelijk kunnen we het niet noemen; het is een persoonlijke voorkeur.

Samsung heeft de HU8500-modellen voorzien van een bijpassende en strak vormgegeven voet. Deze is voorzien van een geborsteld aluminium afwerking en oogt netjes in lijn met de vorm van de tv. De tv zelf heeft een ietwat meer plastic look and feel meegekregen, wat toch wel jammer is voor een premium model. Maar, alles bij elkaar genomen is het een strak afgewerkte tv die in menig huiskamer niet zal misstaan. Let wel; aan de muur ziet een gebogen scherm er toch wat vreemd uit.

Er is echter nog één opvallend element aanwezig, of afwezig eigenlijk. Op de tv zelf vind je namelijk, afgezien van de stroomtoevoer en één poort, geen aansluitingen terug. Alles verloopt via de meegeleverde One Connect box, ook wel UHD Evolution Kit genoemd. Hier vind je alle aansluitingen terug, waaronder vier HDMI 2.0-poorten, drie usb 3.0-poorten, de CI-module, de ethernetpoort, etc. Er gaat één kabel van deze box naar de tv en dus kun je de box netjes wegwerken. Een extra voordeel is dat je volgend jaar een nieuwe One Connect box kunt kopen om van de nieuwste features en functies te genieten. In dit kastje zit namelijk ook de processor verstopt, net als de smart tv-software.

De HU8500-modellen worden geleverd met twee afstandsbedieningen; de standaard zwarte afstandsbediening met nagenoeg alle knoppen die je nodig hebt en de Smart Touch-afstandsbediening die je met een beperkt aantal knoppen en een touchpad toegang geeft tot de belangrijkste functies. De ‘normale’ afstandsbediening voelt wat goedkoop aan en ziet er niet echt premium uit, maar mocht dit een probleem zijn kun je de premium ogende Smart Touch-afstandsbediening gebruiken. Deze beschikt ook over een ingebouwde microfoon voor spraakbediening en een bewegingssensor. Door zijn druppelvorm en de structuur aan de achterzijde ligt deze goed in de hand. Naast deze twee opties kun je de tv ook bedienen middels een applicatie voor je smartphone of tablet.

Samsung HU8500 – gebruiksgemak

Qua gebruiksgemak kunnen we nagenoeg overnemen wat we eerder in de review van de UE65HU7500 schreven, het model dat veel met deze tv overeenkomt maar over een plat scherm beschikt. Samsung heeft in 2014 niet heel veel veranderd aan de interface en de menu’s, maar daar hadden we dan ook al niet veel over te klagen.

De menu’s van de tv zijn eenvoudig te navigeren, reageren snel op input en bij de meeste opties staat kort uitgelegd wat ze inhouden zodat je ook weet wat je doet als je met de instellingen gaat spelen. Wel zijn er voor de beginnende gebruiker wat veel submenu’s te vinden. Je kunt helemaal in de instelling van bijvoorbeeld de beeldweergave duiken om bijvoorbeeld de bewegingscorrectie of geavanceerde kleuropties aan te passen. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt qua instellingen, maar hierover meer onder het kopje over de beeldkwaliteit.

Als je de HU8500-modellen voor het eerst aanzet wordt je redelijk snel door de belangrijkste instellingen geloodst, waaronder het zoeken van zenders, het instellen van je WiFi-netwerk en het aanmaken van een Samsung-account om volledig gebruik te maken van het smart tv-platform. Dit smart tv-platform, waar we later dieper op ingaan, werkt mede dankzij een quadcore-processor heerlijk snel en soepel. Het schakelen tussen apps levert nauwelijks vertraging op en het scrollen door app-lijsten en menu’s gaat razendsnel.

Samsung HU8500 – features

Smart tv-platform (Smart Hub)

Waar Samsung in 2014 wel wat veranderingen in heeft doorgevoerd is het smart tv-platform, door de Koreaanse fabrikant de Smart Hub genoemd. Dit jaar staat het platform volledig in het teken van gebruiksgemak, overzicht en snelheid. Daarom zijn de verschillende onderdelen van het platform onderverdeeld in eigen homescreens. Er is een homescreen voor wat er op tv is, een homescreen met multimedia, een homescreen met films en series, en een homescreen met apps. In het homescreen voor multimedia kun je de tv koppelen aan andere apparaten uit je thuisnetwerk, media vanaf een usb-stick weergeven of verbinding leggen met een clouddienst als Dropbox of OneDrive. Zodra je het smart tv-platform opstart kom je echter niet direct in deze homescreens maar zie je onderaan het scherm een rij met favoriete apps verschijnen en kun je met de icons die hierboven zweven het homescreen naar keuze selecteren. Het geheel is eenvoudig te navigeren waardoor je snel bij voor jou interessante content komt.

Een nieuwe feature voor 2014 is Multi-Screen. Hiermee kun je het grote scherm onderverdelen in twee, drie of vier delen waarin content van verschillende bronnen getoond wordt. Zo kun je bijvoorbeeld links tv-kijken en rechts surfen op het internet. De keuze van apps en toepassingen die hiervoor gebruikt kunnen worden is echter nog erg beperkt. Je kunt via de opties apps uit de app store selecteren maar die apps moeten wel ondersteuning bieden. Een populaire apps als Netflix biedt dit helaas niet. Maar, mocht je ook tv willen kijken en tegelijkertijd het laatste nieuws op HomecinemaMagazine.nl bij willen houden, dan kan het in ieder geval.

Samsung biedt nog steeds een groot aanbod aan apps die je op je tv kunt installeren, daarin is de afgelopen maanden weinig veranderd. Ten opzichte van de concurrentie biedt Samsung de apps met de beste kwaliteit en de grootste diversiteit, dus voor iedereen zit er wel wat leuks tussen. Voor diegenen die zoeken naar 4K-content kan de Netflix-app natuurlijk niet ontbreken. Zoals eerder in deze review aangegeven werkt het platform vrij soepel en snel, zonder lange wachttijden of vervelende lags. Op dit gebied heeft Samsung alles nog steeds goed voor elkaar.

Smart Interaction

Een tv wordt allang niet meer alleen bediend middels een afstandsbediening. Samsung loopt op dit gebied voorop en implementeert verschillende andere mogelijkheden. Zo kun je de tv middels spraak en bewegingen bedienen en is er een app ontwikkeld waardoor de tv middels een smartphone of tablet te bedienen is.

Bewegingsherkenning voor handen en vingers is alleen beschikbaar wanneer de ingebouwde camera van de tv gebruikt en hier kunnen we vrij kort over zijn. Het is een leuke feature maar frustreert eerder dan dat je er daadwerkelijk iets aan hebt. Een nieuwe manier van bedienen moet immers sneller en handiger zijn, zonder dat je erbij moet nadenken.

Wel kun je met de Smart Touch-afstandsbediening elementen op de tv aanwijzen, als een soort cursor. Deze bediening is in eerste instantie even wennen maar eenmaal gewend kun je zo comfortabel en snel door de verschillende menu’s bladeren en zelfs redelijk snel door websites bladeren. Je kunt in het menu de gevoeligheid afstemmen op je eigen voorkeuren en het touchpad van de afstandsbediening dient als muisknop om elementen aan te klikken. Overigens moet wel gezegd worden dat deze vorm van bediening niet binnen apps werkt. Een populaire app als Netflix moet dus gewoon nog met de pijltjes-toetsen bediend worden.

In de Smart Touch-afstandsbediening zit ook een microfoon verwerkt waardoor je bepaalde spraakcommando’s kunt gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ‘Start Netflix’ of ‘Start Smart Hub’ te roepen en vervolgens wordt door de tv automatisch de betreffende functie geopend. De spraakbediening werkt redelijk nauwkeurig en snel maar het is voor de beginner nogal lastig in te schatten wat wel en niet herkend wordt. Een uitgebreide uitleg over de mogelijkheden ontbreekt helaas. Daarbij is meer een feature om te laten zien wat er mogelijk is, wat niet bar veel is. Het gebruik is omslachtig, onduidelijk en nodigt gewoon niet echt uit voor herhaling.

Webbrowser

We kijken niet alleen meer tv op onze tv, we kunnen er tegenwoordig ook op surfen middels de ingebouwde webbrowser. Samsung heeft op dit gebied flinke stappen gemaakt en de browser is dan ook een verademing om te gebruiken. Wanneer je de Smart Touch- afstandsbediening gebruikt kun je redelijk snel door websites bladeren en ook de weergave van sites is prima te noemen. Pagina’s worden snel geladen en dus is de browser een prima optie om even snel een website te tonen of iets op te zoeken.

Samsung HU8500 – beeldkwaliteit

Het draait allemaal natuurlijk om voornamelijk één ding; de beeldkwaliteit. Samsung heeft de HU8500-modellen, waaronder dus ook de UE55HU8500, uitgerust met de nieuwste technieken en features, waaronder led-achtergrondverlichting met Micro Dimming Ultimate, een 1.200 CMR-techniek, een Quadmatic-engine, Wide Color Enhancer (Plus) en een krachtige upscaler waarmee lage resolutie content verbeterd kan worden.

Belangrijkste instellingen

Bij elke tv die we testen proberen we met zo min mogelijk geavanceerde aanpassingen de optimale beeldkwaliteit te creëren.Voor de Samsung HU8500-modellen geldt dat vanuit de doos de Film-modus de beste beeldkwaliteit biedt, maar met wat kleine aanpassingen kun je er nog wat extra’s uithalen. Let wel; het is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan  onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door. Hoewel het geen professionele kalibratie is hebben we de tv afgesteld op onze voorkeuren en daar kwamen de volgende basisinstellingen uit;

Algemeen Geavanceerd Beeldopties
Beeldmodus: Film Dynamisch contrast: Uit Kleurtint: Warm2 Cinema Black: Laag

Algemeen

In een review van een tv kijken we eerst altijd naar de algemene beeldeigenschappen, waaronder het backlight en de uniformiteit hiervan, de zwartwaarden en mogelijke problemen met onder meer halo-effecten. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen; de UE55HU8500 is niet voor niks het topmodel van Samsung. Er valt vrij weinig op het beeld aan te merken. Ten eerste zorgt het led-backlight nauwelijks voor ‘lekken’, verticale of horizontale banden of lichtere delen van het scherm. We mogen het beeld dus als uniform omschrijven. De local dimming-techniek doet zijn werk ook uitstekend, waardoor lichte objecten op een donkere achtergrond geen last hebben van een lichte waas, onder meer te zien tijdens de aftiteling van een film. De zwartwaarden van dit model zijn indrukwekkend goed, beter dan menig topmodel lcd tv dat we de afgelopen tijd voorbij hebben zien komen. Let hierbij wel op de gebruikte instellingen (hierboven te zien), want onder meer het dynamisch contrast en de smart led-instelling kunnen het contrast negatief beïnvloeden. Qua contrast zit het dus absoluut goed; ook in scenes met bijvoorbeeld veel schaduwen blijven subtiele en donkere details zeer goed zichtbaar.

SD-content

Met een tv als dit is de kans natuurlijk niet groot dat je veel content in SD-resolutie bekijkt, je bent het bijna verplicht niet te doen, maar mocht je content in lage resolutie bekijken dan weet de tv hier prima mee om te gaan. De HU8500-modellen gaan indrukwekkend goed om met lagere resolutie, met name dankzij een zeer goede beeldprocessor die het materiaal naar een hogere resolutie trekt. Het blijft SD-content en hier en daar is wat sprake van ruis en artefacten maar kijkbaar is het zeker, zonder storende elementen. Met name bij content in lagere resoluties, HD of SD, heeft de tv soms wat moeite met snelle bewegingen. De Motion Plus-optie zetten we uit omdat het bewegingen niet natuurlijker maakt maar als je veel last hebt van stotter-effecten dan kan een kleine aanpassing op dit gebied uitkomst bieden.

HD-content

4K-content is nog nauwelijks beschikbaar dus de meeste films en series zul je in HD-resolutie bekijken. Gelukkig laat de UE55HU8500 op dit gebied echt zien wat de mogelijkheden zijn. Ondanks dat het geen native 4K-materiaal is wordt HD-content verbluffend scherp en strak weergegeven, nauwelijks te onderscheiden van echt 4K-materiaal. Op alle vlakken weet de tv te overtuigen, ook de zeer nauwkeurige en natuurlijke weergave van kleuren, en dat grotendeels vanuit de doos. De tv voorziet je van realistische huidtinten en vooral ook boven gemiddelde grijswaarden. Dit laatste zorgt ervoor dat subtiele details in donkere delen van het scherm zichtbaar blijven, bijvoorbeeld details op een donkere jas. Wel moet gezegd worden dat content van streamingdiensten soms wat last heeft van artefacten die door compressie veroorzaakt worden, maar daar kom je niet onderuit. HD-materiaal van digitale tv of vergelijkbare bronnen kan soms wat trekkend en stotterend overkomen, zeker bij actie en sport. Maar, dit probleem is gelukkig een stuk minder bij Blu-ray discs. Ook hier geldt weer dat je het deels kunt compenseren met de Motion Plus-optie.

4K-weergave

De Samsung UE55HU8500 is natuurlijk een UHD, oftewel 4K Ultra HD, tv. Hoewel er nog niet veel series en films in deze resolutie beschikbaar zijn, de content op YouTube kwalitatief laag is en Ultra HD Blu-ray discs nog uitgebracht moeten worden kun je er al van genieten. Voor Nederlanders is met name Netflix de beste optie, met een aantal series, films en documentaires in de 4K-resolutie.

4K Ultra HD films en series op Netflix zijn natuurlijk gecomprimeerd en dus kan het nog een stapje beter (met de komst van Ultra HD Blu-ray), maar als je hier en daar wat artefacten kunt accepteren krijg je een ultiem plaatje voorgeschoteld. We kunnen de alinea over HD-content nagenoeg overnemen, met de toevoeging dat details net wat overtuigender zijn qua scherpte en de hoge resolutie wat meer diepte toevoegt aan het beeld.

Daarbij is de verwerking van snelle bewegingen, van de camera of van objecten in beeld, zowel in HD als 4K nagenoeg perfect geregeld. Zonder de motion-opties aan te zetten weet de tv snelle bewegingen nauwkeurig bij te houden, wat zorgt voor een strakke weergave zonder trillingen, haperingen of motion-blur. Er kan hier en daar, met name bij snelle sporten, een licht stotter-effect optreden maar dit kun je opvangen door in het Motion Plus-menu de optie te activeren.

3D-weergave

Op het gebied van 3D-weergave is er dit jaar weinig veranderd, ook op de modellen van Samsung. De Koreaanse fabrikant gebruikt de techniek al niet meer in de marketing van tv’s en dus mogen we er vanuit gaan dat ook de ontwikkeling nagenoeg stilstaat. Maar, de UE55HU8500 weet nog steeds een prima ervaring te bieden, met kleine minpuntjes.

De tv maakt gebruik van de actieve 3D-techniek waardoor je een full hd-beeld voorgeschoteld krijgt. Dit 3D-beeld biedt voldoende helderheid en detail om overtuigend en dynamisch over te komen maar 3D-beelden worden snel voorzien van teveel ruis en een opvallende korrel. Ook de motion-handling in 3D-modus is iets minder dan in 2D-modus, iets dat met een lage Motion Plus-instelling opgevangen kan worden.

Helaas zorgen de brillen soms voor wat oncomfortabele flicker-effecten. Samsung levert twee actieve 3D-brillen met de modellen in de HU8500-serie mee, welke overigens ook last hebben van invallend licht aan de zijkanten. Met name overdag kan dit het bekijken van 3D-materiaal beïnvloeden. Crosstalk, een ander bekend nadeel van actief 3D, is niet geheel afwezig maar zorgt niet voor een mindere 3D-ervaring.

Gaming

Wanneer je veel games speelt waarbij de reactiesnelheid van groot belang is dan is de UE55HU8500 wellicht niet de beste optie. Dit model kent een input-lag van 65 ms in de game-modus en is daarmee een middenklasser. Afgezien van dat verzorgt de tv een indrukwekkend plaatje en een prima game-ervaring.

Reflecties en kijkhoeken

Bij dit kopje komen we op het gebogen display terecht want afgezien van dat het mooi staat, wat persoonlijk is, heeft de kromming wel degelijk invloed op de beeldkwaliteit. Helaas is deze invloed niet positief. In vergelijking met een flatscreen display is de kijkhoek iets minder. Je moet recht voor de tv zitten wil je het optimale plaatje voorgeschoteld krijgen. Ga je uit het midden zitten dan lever je sneller in qua contrast en helderheid. Ook reflecties, met name van direct licht tegenover de tv, vallen door de kromming in het scherm sneller op dan bij een flatscreen tv. Het is dus geen tv waar je met de hele familie elke avond voor gaat zitten, niet als je allemaal de beste beeldkwaliteit voorgeschoteld wilt krijgen in ieder geval.

Samsung HU8500 – audiokwaliteit

Als je een tv van dit kaliber koopt dan is de kans groot dat je hier ook een mooi audiosysteem bij aanschaft, maar mocht je het met de ingebouwde speakers willen doen dan krijg je een aardig geluid voorgeschoteld. De speakers zijn wat krachtiger dan het formaat doet vermoeden en er is een prima balans gevonden tussen de lage tonen, de middentonen en de hoge tonen. De lage tonen weten zelfs soms te overtuigen, wat knap is voor een slanke tv waarin eigenlijk geen ruimte voor lage tonen is. Ook zijn dialogen helder maar bij veel actie kunnen ze snel ondergesneeuwd worden. Voor het normale tv kijken is het geïntegreerde audiosysteem prima maar kijk je vaak films dan is een extern speakersysteem toch echt aan te raden.

Samsung HU8500 – conclusie

Alles bij elkaar genomen moeten we zeggen dat de Samsung UE55HU8500 op nagenoeg alle vlakken de perfecte tv is. Het gebogen scherm is een leuke feature maar maakt de kijkervaring niet beter en zorgt wel voor iets mindere kijkhoeken dan op een flatscreen display. De kromming is dan ook vooral iets dat je mooi moet vinden om ervoor te gaan. Op het gebied van gebruiksgemak en smart tv-mogelijkheden staat Samsung al een tijdje bovenaan en ook met dit model is dat niet anders. Er zijn veel handige en leuke apps binnen het platform te vinden en de software is heerlijk snel en gebruiksvriendelijk. Op het gebied van beeldkwaliteit laat dit model geen noemenswaardige steken vallen en biedt, met name met HD- en 4K-content, een indrukwekkend strak, scherp en natuurlijk plaatje. De 3D-ervaring is niet perfect maar voldoende wanneer je zo nu en dan een filmpje in drie dimensies wilt kijken. Daarbij valt de audioweergave zeker niet tegen en kun je de ingebouwde speakers absoluut gebruiken voor het normale tv kijken.

Is er dan geen nadeel of groot minpunt te vinden? De input lag is niet optimaal voor gamers en de kromming heeft zoals gezegd zijn kleine nadelen. En ja, de HU8500-modellen zijn verre van goedkoop. Je moet er dus echt budget voor hebben. Maar, je krijgt voor dit geld wel een zeer indrukwekkende tv die ook, dankzij de One Connect-box en ondersteuning voor de 4K-resolutie, klaar is voor de toekomst. Het is nu alleen wachten op nog meer 4K-materiaal.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Modern, gebruiksvriendelijk smart tv-platform
  • Rijkelijk uitgerust met features en functies
  • Indrukwekkende beeldkwaliteit; HD en 4K

Minpunten
  • Gebrek aan 4K-content

  • Kromming zorgt voor mindere kijkhoeken
  • Ontwikkeling 3D-weergave ligt stil

Reacties (4)