Mogelijk geen toekomst voor 4K Ultra HD 3D Blu-ray films

28 januari 2015 1 Minuut 4 Reacties
LG-review-LB730V-3d

Uit een gelekt document kunnen we opmaken dat er waarschijnlijk geen Blu-ray films met 4K-resolutie en 3D-weergave uitgebracht worden.

Sinds de komst van 4K Ultra HD kijken we al uit naar de eerste films die in 3D en 4K-resolutie te bekijken zijn. Hoewel het eruit zag dat Ultra HD Blu-ray deze optie zou gaan bieden moeten we nu uit gelekte documenten concluderen dat er waarschijnlijk nooit een Blu-ray disc met een 3D-film in 4K-resolutie uitgebracht zal worden.

De Blu-ray Disc Association (BDA) heeft eerder deze maand de specificaties van de nieuwe Ultra HD Blu-ray-standaard bekendgemaakt maar blijkbaar hebben we niet alle details vernomen. Uit een gelekt document kunnen we namelijk opmaken dat hoewel content met een resolutie tot 3.840 bij 2.160 pixels ondersteund wordt er nergens over 4K-materiaal in drie dimensies gesproken wordt.

Dat is voor de 3D-fans onder ons een pijnlijke constatering, met name omdat de 4K-resolutie er bij passief 3D voor zorgt dat het nadeel van deze 3D-variant wegvalt. Voor beide ogen wordt dan een full hd-plaatje gecreëerd en zijn beeldlijnen niet meer zichtbaar. Maar, het is wel een beslissing die te begrijpen is want 3D heeft zijn langste tijd gehad, met name in de huiskamer.

De kans is groot dat we als kijker de keuze moeten maken tussen een 4K-resolutie film in 2D een full hd-resolutie film in 3D, ondanks het feit dat de HDMI 2.0-specificatie voldoende ruimte biedt voor 4K-materiaal in drie dimensies. Maar, we moeten nog een slag om de arm houden aangezien de Ultra HD Blu-ray-standaard nog niet af is. Zodra alle details bevestigd zijn weten we zeker of dit de nekslag voor 3D wordt.

Reacties (4)