Is een soundbar de juiste keuze voor jouw home cinema systeem?

17 februari 2014 3 Minuten 1 Reacties
Sony-2014-soundbars

De soundbar, een slanke alles-in-één speaker, wint nog steeds aan populariteit. Veel mensen die beginnen met een home cinema systeem overwegen er een, maar een soundbar is niet geschikt voor elke situatie en installatie. In dit artikel leggen we je uit wanneer een soundbar wel de juiste keuze is en wanneer juist niet.

Nagenoeg alle fabrikanten van AV-producten hebben inmiddels soundbars gelanceerd, zelfs de high-end audiofabrikanten. Consumenten willen nu eenmaal zo min mogelijk speakers, een compact systeem en zo min mogelijk gedoe met kabels. Een soundbar is dan ook de ultieme oplossing voor velen maar blijkt achteraf toch niet datgene te brengen dat men gehoopt had.

Lees meer over wat een soundbar is en welke soorten er zijn.

Waarom een soundbar?

De soundbar is ontwikkeld om de audiokwaliteit van flatscreen tv’s te verbeteren. Deze slanke tv’s worden steeds slanker en beschikken dus over steeds minder ruimte voor goede speakers. Het gevolg hiervan is dat de audiokwaliteit vaak te wensen overlaat. Om je zonder al teveel gedoe toch een beter geluid te bieden kan een soundbar ingezet worden. Je kunt het zien als een verlengstuk van je tv.

Wanneer een soundbar?

Een soundbar is de juiste keuze in verschillende situaties en opstellingen. Zo zijn er mensen die ook in andere kamers dan de woonkamer, daar waar het volledige home cinema systeem staat, een goed geluid willen bij hun tv. Voor bijvoorbeeld de slaapkamer is de soundbar dan een prima oplossing. Een compleet luidsprekersysteem past hier vaak niet en daarbij is het budget er in de meeste gevallen niet voor de slaapkamer.

Daarnaast zijn er mensen die gewoon een wat beter geluid willen dan dat de tv biedt, zich niet zozeer bezighouden met een echte surround-ervaring en zo min mogelijk kabels door te huiskamer leggen. Een soundbar kan in dit geval een prima audioweergave bieden en is een compact systeem met maar een paar korte kabels. Ook wanneer de ruimte simpelweg niet geschikt is voor vijf speakers die op verschillende posities geplaatst moeten worden is deze alles-in-één speaker een prima oplossing, mits je weet waar je op inlevert.

Een soundbar is ook een goede oplossing wanneer het budget niet toereikend is voor een volledig home cinema systeem met losse speakers die in de ruimte geplaatst moeten worden. Bijvoorbeeld voor studenten met een klein budget, die ook vaak een kleine kamer hebben, is deze slanker speaker een goede oplossing.

Wanneer geen soundbar?

Is een soundbar geschikt voor elke situatie en installatie? Nee, zeker niet. Soundbars komen in alle soorten en maten, en met prijzen variërend van 100 euro tot duizenden euros. Toch is er één ding dat bij elke soundbar ontbreekt; een realistische (minimaal 5.1-kanaals) surroundweergave. Een soundbar kan nooit, in ieder geval met de huidige techniek, een volledig surroundsysteem vervangen. Er zijn technieken die het mogelijk maken om een virtueel surroundgeluid weer te geven, waardoor je het idee hebt dat audio deels vanaf de zijkanten komt maar een soundbar zal nooit een realistische home cinema surround-ervaring bieden, wat de fabrikant ook belooft.

Wanneer je dus een budget hebt dat groot genoeg is voor een home cinema systeem met losse speakers en de best mogelijke surround-ervaring in je kamer wilt dan is de soundbar niet de juiste keuze.

Meer informatie

Meer informatie,tips en adviezen over home cinema systemen en losse componenten vind je in de home cinema informatiegids of via onderstaande links.

Wat zijn de voor-en nadelen van een alles-in-één home cinema systeem?
Waar moet je op letten bij het kopen van een soundbar?
Hoe sluit je een soundbar aan op je tv en andere apparaten?
Een overzicht van alle soorten luidsprekers
Hoe kun je luidsprekers in je home cinema systeem het beste plaatsen?

Reacties (1)